Ajatustyö

Kaisa Mikkola | 17.3.2022

Näin johdat mielen hyvinvointia: 3 arjen vinkkiä esihenkilöille

Hyvä esihenkilötyö edistää mielen hyvinvointia ja on tutkitusti tärkeimpiä toimivan työyhteisön rakennusaineksia. Esihenkilö vaikuttaa mielen hyvinvointiin vahvistamalla työn voimavaroja.

Kestävään kasvuun päässeiden yritysten kilpailuedun taustalla on yhä useammin mielentaidot. Voittaja on se, joka osaa kehittää korvien välisen pääoman arvoa. Miten mieltä tulisi johtaa organisaatiossa? Entä miten esihenkilönä voit joka päivä johtaa mielen hyvinvointia konkreettisin teoin?

1. Ota tunteet työkaluiksi
Tunteet ovat osa ihmisyyttä ja kuuluvat työelämään, vaikka vanhat johtamisoppaat toista saattaisivat väittääkin. Fiksu esihenkilö hyödyntää tunteita varmistamalla, että jokainen kokee läsnäoloa, omaksi kokemista, valinnan vapautta, kiinnostusta ja kehittymistä. Taitava esihenkilö pystyy vaikuttamaan toisten kokemuksiin ja ohjaamaan omaa kykyään kokea. Kysy itseltäsi säännöllisesti:

  • Olenko ollut aidosti läsnä tiimiläisilleni?
  • Miten luon länsäolon tunnetta etäkohtaamisissa, entä livekohtaamisissa?
  • Mitkä ovat itselleni luontaisia tapoja käyttää tunteita esihenkilötyössäni?

2. Luo hallinnan tunnetta
Selkeät tavoitteet ja työn tekemistä tukevat prosessit luovat mielen hyvinvoinnille keskeistä hallinnan tunnetta. Hallinnan kokemukseen vaikuttaa myös se, että tietää miten omassa työssään suoriutuu. Nämä kaikki ovat pomojen keskeisiä tehtäviä – asioita, joihin esihenkilön pitää pystyä vaikuttamaan vaikka johtaisi tiimiään musertavan monimutkaisessa matriisissa. Pysähdy säännöllisesti seuraavien kysymysten äärelle ja kysy näitä myös tiimiltäsi:

  • Olenko osannut luoda tiimiläisilleni selkeyttä ja struktuuria?
  • Onko tavoitteemme tiiminä ja yksilötasolla selkeät?
  • Onko meillä toimiva arki ja miten voisimme sitä konkreettisesti parantaa?

3. Ole reilu
Kokemus epäoikeudenmukaisesta kohtelusta jättää syvän jäljen ja rikkoo esihenkilön ja alaisen välistä luottamusta. Esihenkilöllä on myös tärkeä rooli epäkohtien puuttujana – pomo ei voi laittaa päätä pensaaseen vaan on oltava tarpeeksi pokkaa nostaa asiat keskusteluun esimerkiksi oman esihenkilön kanssa. Näiden asioiden kanssa kannattaa katsoa peiliin vähän normaalia useammin. Kysy itseltäsi säännöllisesti:

  • Olenko ollut oikeudenmukainen?
  • Olenko muistanut sanoittaa valintani ääneen?
  • Olenko resurssoinut tekemisen ihmisen kokoiseksi?
  • Entä muistinko palkita onnistumisista?

Esihenkilö, miten pidät huolta omasta mielen hyvinvoinnistasi?

Esihenkilötyössä tulee vastaan kaikenlaista – on niitä päiviä ja hetkiä, kun tuntuu että kaikki menee mallikkaasti ja mutkattomasti. Sitten on niitä hetkiä, kun tuntuu ettei tästä tule mitään tai esihenkilötyölle ei välttämättä ole edes tarpeeksi aikaa. Toisinaan kiireen keskellä myös oman johtajuuden, esihenkilönä toimimisen arjen ja omien vahvuuksien kanssa on solmussa.

Varmista, että esihenkilönä sinullakin on aikaa ja paikkoja sekä tukea tuulettaa ajatuksia, purkaa esihenkilötyössä eteentulevia tilanteita. Reflektointi auttaa paitsi turvaamaan mielen hyvinvointiasi ja jaksamistasi, myös kehittymään esihenkilönä. Reflektointia voit tehdä kollegoidesi kanssa, oman esihenkilösi kanssa tai HR:n tukemana. Monesti myös ulkopuolisen mielen ja esihenkilötyön asiantuntijan kanssa reflektointi on hyödyllistä.

Johtajaksi ei synnytä. Johtajaksi kehitytään. Säännöllinen mielenhuolto on tärkeä osa esihenkilönä jaksamista ja kehittymistä.

Mindy on pomon paras kaveri

Mindyn mielenhuollon Johtajuuden tuki -valmennuspaketit on suunnattu esihenkilöille, tiiminvetäjille ja erilaisissa muissa johtotehtävissä työskenteleville. Valmennukset auttavat tuulettamaan ajatuksia, purkamaan arjen tilanteita sekä kehittymään johtajana. Tutustu Mindyyn.

Kaisa Mikkola

Kaisa Mikkola: Kirjoittaja vastaa Heltissä Mindy mielenhuollon palvelusta ja haastaa jokaisen työnantajan ratkaisemaan mielen hyvinvoinnin haasteita kestävällä ja sosiaalisesti vastuullisella tavalla. Suomalaiset ovat aiemminkin olleet erilaisten sosiaalisten innovaatioiden edelläkävijöitä. Nyt on aika näyttää, miten mielen hyvinvoinnin haasteet ratkaistaan työelämässä!