Näin johdat mielen hyvinvointia: 3 arjen vinkkiä esihenkilöille

Heltti

Hyvä esihenkilötyö edistää mielen hyvinvointia ja on tutkitusti tärkeimpiä toimivan työyhteisön rakennusaineksia. Esihenkilö vaikuttaa mielen hyvinvointiin vahvistamalla työn voimavaroja.

Kestävään kasvuun päässeiden yritysten kilpailuedun taustalla on yhä useammin mielentaidot. Voittaja on se, joka osaa kehittää korvien välisen pääoman arvoa. Miten mieltä tulisi johtaa organisaatiossa? Entä miten esihenkilönä voit joka päivä johtaa mielen hyvinvointia konkreettisin teoin?

Tunteet ovat osa ihmisyyttä ja kuuluvat työelämään, vaikka vanhat johtamisoppaat toista saattaisivat väittääkin.

1. Ota tunteet työkaluiksi

Tunteet ovat osa ihmisyyttä ja kuuluvat työelämään, vaikka vanhat johtamisoppaat toista saattaisivat väittääkin. Fiksu esihenkilö hyödyntää tunteita varmistamalla, että jokainen kokee läsnäoloa, omaksi kokemista, valinnan vapautta, kiinnostusta ja kehittymistä. Taitava esihenkilö pystyy vaikuttamaan toisten kokemuksiin ja ohjaamaan omaa kykyään kokea. Kysy itseltäsi säännöllisesti:

  • Olenko ollut aidosti läsnä tiimiläisilleni?
  • Miten luon länsäolon tunnetta etäkohtaamisissa, entä livekohtaamisissa?
  • Mitkä ovat itselleni luontaisia tapoja käyttää tunteita esihenkilötyössäni?

2. Luo hallinnan tunnetta

Selkeät tavoitteet ja työn tekemistä tukevat prosessit luovat mielen hyvinvoinnille keskeistä hallinnan tunnetta. Hallinnan kokemukseen vaikuttaa myös se, että tietää miten omassa työssään suoriutuu. Nämä kaikki ovat pomojen keskeisiä tehtäviä – asioita, joihin esihenkilön pitää pystyä vaikuttamaan vaikka johtaisi tiimiään musertavan monimutkaisessa matriisissa. Pysähdy säännöllisesti seuraavien kysymysten äärelle ja kysy näitä myös tiimiltäsi:

  • Olenko osannut luoda tiimiläisilleni selkeyttä ja struktuuria?
  • Onko tavoitteemme tiiminä ja yksilötasolla selkeät?
  • Onko meillä toimiva arki ja miten voisimme sitä konkreettisesti parantaa?

Johdon coaching on tarkoitettu oman ajattelun ja toimintatapojen reflektointiin ja johtajana kehittymisen tueksi.

Ulkopuolinen coach auttaa venyttämään ajattelua, kirkastamaan eri näkökulmia sekä toimii ventilointikanavana haastavissa paikoissa. 

3. Ole reilu

Kokemus epäoikeudenmukaisesta kohtelusta jättää syvän jäljen ja rikkoo esihenkilön ja alaisen välistä luottamusta. Esihenkilöllä on myös tärkeä rooli epäkohtien puuttujana – pomo ei voi laittaa päätä pensaaseen vaan on oltava tarpeeksi pokkaa nostaa asiat keskusteluun esimerkiksi oman esihenkilön kanssa. Näiden asioiden kanssa kannattaa katsoa peiliin vähän normaalia useammin. Kysy itseltäsi säännöllisesti:

  • Olenko ollut oikeudenmukainen?
  • Olenko muistanut sanoittaa valintani ääneen?
  • Olenko resurssoinut tekemisen ihmisen kokoiseksi?
  • Entä muistinko palkita onnistumisista?

Poimi tästä vinkit

Esihenkilö, miten pidät huolta oman mielesi hyvinvoinnista?

Esihenkilötyössä tulee vastaan kaikenlaista – on niitä päiviä ja hetkiä, kun tuntuu että kaikki menee mallikkaasti ja mutkattomasti. Sitten on niitä hetkiä, kun tuntuu ettei tästä tule mitään tai esihenkilötyölle ei välttämättä ole edes tarpeeksi aikaa. Toisinaan kiireen keskellä myös oman johtajuuden, esihenkilönä toimimisen arjen ja omien vahvuuksien kanssa on solmussa.

Varmista että…

  • esihenkilönä sinullakin on aikaa ja paikkoja sekä tukea tuulettaa ajatuksia
  • sinulla on mahdollisuus purkaa esihenkilötyössä eteentulevia tilanteita
  • voit reflektoida ja sparrailla näitä asioita esihenkilösi tai HR:n kanssa
  • Reflektointi auttaa paitsi turvaamaan mielen hyvinvointiasi ja jaksamistasi, myös kehittymään esihenkilönä. Monesti myös ulkopuolisen mielen ja esihenkilötyön asiantuntijan kanssa reflektointi on hyödyllistä.