Startup-yritys: Näin hyödynnät työterveyden palveluita

Henna Ojala

Aloittavissa yrityksissä sekä voimakkaassa kasvussa olevissa yrityksissä korostuvat tietynlaiset kuormitustekijät, joiden hoitamisessa ja ennaltaehkäisemisessä työterveyden palvelut voivat olla merkittävä tukiverkko ja voimavara. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä, miten startupit pystyvät hyödyntämään työterveyden palveluita parhaalla mahdollisella tavalla arjen ja kasvun tukena.

1. Suunnittele työterveysstrategia – eli mieti mitä haluat saada irti työterveyshuollon kanssa tehtävästä yhteistyöstä

Työterveyden hyödyntämiseksi on tärkeää luoda selkeä strategia. Määrittele tavoitteet ja tarpeet, jotka haluat työterveyden palveluiden täyttävän. Arvioi, millaisia palveluita tarvitset yrityksesi koon, toimialan ja työntekijöiden tarpeiden perusteella. Suunnittele myös resurssit ja budjetti työterveyden toteuttamiseen. Pyydä strategian suunnittelemiseksi tarvittaessa apua työterveyspalveluntarjoajalta.

2. Valitse työpaikallesi työterveyskumppani, joka tukee myös aloittavia ja kasvuvaiheen yrityksiä

Työterveyshuollon toimijoiden vertailu voi olla haastavaa. Hyvä lähtökohta on kysellä potentiaalisilta työterveyskumppaneilta siitä, millaista asiakkuudenhoidollista palvelua startup tai kasvava yritys heiltä saa.

Tutustu eri työterveyspalveluiden tarjoajiin ja vertaile heidän tarjoamiensa palveluiden lisäksi:

  • kokemusta ja referenssejä toimialastasi
  • kokemusta ja toimintamalleja startuppien ja kasvuyritysten kumppanina toimimisesta
  • kysy saatko aloittelevana tai pienenä yrityksenä henkilökohtaisia asiakkuusvastaavia, saatko suoraan kiinni oman työterveyden asiantuntijatiimisi
  • kysy tarjoaako kumppani startupeille ja/tai kasvuyrityksille vertaissparria, tapahtumia, koulutuksia tai materiaaleja, joita voit hyödyntää arjen tukena ja kuulla miten muissa yrityksissä toimitaan – tämä on monesti erityisen tärkeää kasvuvaiheessa.

Tiesitkö, että 90 % työterveyden asiakkaistamme on startuppeja ja kasvuyrityksiä?

TUTUSTU JA TILAA HELTIN TYÖTERVEYS HELPOSTI VERKKOKAUPASTA

Käytä tilauksessa koodia AJATUSTYÖ ja saat työterveyden aloitusmaksun puoleen hintaan. Tarjous voimassa 31.5.2024 asti.

3. Satsaa ennaltaehkäisyyn – hyödynnä siinä työterveyshuollon kumppaniasi

Kuormituksen ja uupumustapausten ennaltaehkäisy on avainasemassa startupeissa ja nopeassa kasvussa olevissa yrityksissä, joissa koko tiimi on monesti todella sitoutunutta ja työmäärä sekä työpäivät saattavat venyä pitkiksi. Hyödynnä työterveyden osaamista ja palveluita paitsi riskien tunnistamisessa myös ennaltaehkäisevän toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa.

→ Ennaltaehkäisy on avainasemassa työterveyden hyödyntämisessä. Pohdi yhdessä työterveyspalveluntarjoajan kanssa millaista tukea työyhteisösi kaipaa.

  • Onko esimerkiksi yrittäjille ja yrittäjähenkisille työntekijöille syytä panostaa työnohjaukseen?
  • Tarvitaanko ennaltaehkäisevää jaksamisen ja mielen tukea tai resilienssitaitojen vahvistamista?
  • Mikäli teillä on kasvutavoitteita, pohdi työterveyskumppanin kanssa ennaltaehkäiseviä toimia kasvun tueksi.
  • Keskustelkaa esimerkiksi, miten työterveyshuolto voi tukea yksilöitä tai yhteisöä laajojen työnkuvien, keskeneräisyyden sietämisen ja tietotulvan keskellä toimimisen kanssa.

4. Seuraa ja arvioi työterveyspalveluiden vaikutusta

On tärkeää seurata ja arvioida työterveyspalveluiden vaikutusta startup -yrityksessäsi. Kerää tietoa työntekijöiden tyytyväisyydestä ja terveydentilasta. Arvioi palveluiden tehokkuutta ja niiden vaikutusta työhyvinvointiin, sairauspoissaoloihin ja työkykyyn. Tämä auttaa tekemään tarvittavia muutoksia ja kehittämään työterveyden strategiaa jatkuvasti.

Hyvä työterveys on olennainen osa startup-yrityksen menestystä ja kasvua. Parhaimmillaan hyvä ja aktiivinen kumppanuus työterveyshuollon tiimin ja yrityksesi välillä vähentää sairauspoissaoloja, parantaa tuottavuutta sekä sitouttaa työntekijöitä. Hyödynnä näitä vinkkejä ja varmista, että työterveyspalvelut ovat keskeinen osa yrityksesi toimintaa. Näin voit luoda terveen ja kestävän työympäristön, jossa työntekijät voivat kukoistaa ja yrityksesi menestyä.

Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Katriina Kanto on ollut jo vuosia usean kasvuyrityksen ja Suomen parhaimpien työpaikkojen HR:ien, johdon ja esihenkilöiden työterveyden luottokumppani ja sparraaja.

Katriina on paitsi tukenut arjen tasolla työpaikkoja työkykyjohtamisessa, mutta myös analysoinut työkykyjohtamiseen liittyvää analytiikkaa ja jäsentänyt erilaisia työkykyjohtamisen käytäntöjä työpaikoilla. 

katriina.kanto@heltti.fi
044 712 9505