Psykologi työpaikalle? Mitä hyötyjä in-house psykologista on työpaikalle ja yksilölle.

Heltti

Olet ehkä törmännyt artikkeleihin, joissa työpaikka kertoo palkanneensa oman psykologin tukemaan henkilöstön ja koko työpaikan arkea? In-house palvelu mahdollistaa saman palvelun ja samat hyödyt, mutta kustannustehokkaasti ja monen kokoisille työpaikoille. Mistä yritykselle dedikoiduissa psykologipalveluissa on kyse ja miksi erityisesti ajatustyöpaikoille halutaan säännöllisesti tuttu psykologi?

Työelämämurros haastaa, näkyvyys tulevaisuuteen on huono ja muutoksia tapahtuu koko ajan. Ajatustyön suunta – työelämäselvityksen mukaan ajatustyöntekijöillä ei ole riittävästi aikaa ajatella, eli tehdä työtään, tai ottaa haltuun uusia taitoja, joita työn tekeminen edellyttäisi. Ajatustyöntekijöiltä myös puuttuu voimavaroja työskennellä yhä intensiivisemmässä arjessa. Työyhteisöjä haastavat työrauhan ja yhteisten pelisääntöjen puute sekä epäselvät roolit ja vastuut.

Asioita on helppo problematisoida, mutta ongelmien ratkominen on haastavaa varsinkin, jos ajatusten kanssa jää yksin. In-house psykologeina työskentelevät kuitenkin tietävät, että ongelmien esiin nostaminen ja tilanteen tutkiminen sekä kehitysaskeleiden miettiminen yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa auttavat eteenpäin. Harvemmin ajatustyöntekijä on ajatustensa kanssa yksin, sillä samat haasteet tulevat esille tapaamisesta toiseen organisaation erityispiirteet ja kulttuuri huomioiden.

Jatkuvien organisaatiossa tapahtuvien muutosten ja tietotyön kompleksisuuden vuoksi sekä työn tuottavuuden ylläpitämiseksi moni työpaikka on vakiinnuttanut arkensa tueksi in-house psykologipalvelun. In-house psykologipalveluista on muodostunut nopeasti merkittävä henkilöstöetu, jonka panos-hyöty-suhde on hyvä paitsi työntekijöiden myös työpaikkojen näkökulmasta.

Varhaisten organisaatiotason interventioiden Tuottosuhde on lähes kuusinkertainen panostukseen nähden, kun panostukset kohdennetaan organisaatiotasolle, tietoisuuden lisäämiseen ja organisaatiotason kehittämiseen (Deloitte 2022).

Mikä on in-house psykologi?

In-house psykologipalvelu on yrityksille suunnattu palvelu, jossa sama psykologi tarjoaa säännöllisesti tukea niin ajatustyöntekijöille, esihenkilöille kuin organisaatiotasoisesti ajatustyöpaikoille. In-house psykologi on työntekijöiden käytettävissä työnantajan määrittelemän määrän viikossa tai kuukaudessa. Tyypillisesti In-house psykologi on tavattavissa säännöllisesti 1-2 päivänä viikossa tai joka toinen viikko riippuen yrityksen tilanteesta ja henkilöstömäärästä.

Tyypillisesti In-house psykologi kohtaa ajatustyöntekijöitä heidän omilla työpaikoillaan ja etätapaamisissa tukien oman ajattelun ja työn reflektoinnissa ja auttaen ratkomaan omaan työhön liittyviä haasteita. Tavoitteena on mahdollistaa työntekijöille matalan kynnyksen luottamuksellisten keskusteluiden varaaminen tutun, säännöllisesti työpaikan arjessa olevan psykologin kansssa, joka tuntee yrityksen tilanteen.

Samalla in-house psykologi saa läpileikkauksen ajatustyöpaikan systeemisistä mahdollistajista ja haasteista: 

  • Paikantuuko tiettyyn tiimiin erityistä kuormitusta? 
  • Mitkä voimavarat tukevat tiimejä onnistumaan?
  • Tarvitseeko joku esihenkilöistä kohdennettua tukea? 
  • Miten työroolien tai työpaikan yhteisten pelisääntöjen sanottaminen voisi tukea yksilöiden työn tekemistä? 
  • Onko HR:ssä tai johtoryhmässä sokeita kohtia henkilöstötuottavuuden kehittämisen esteenä? 

In-house psykologi tukee siis työntekijöitä onnistumaan omassa työssään, mutta auttaa myös organisaatiota parantamaan kilpailukykyään.

Miten in-house psykologi eroaa työterveyspsykologista?

In-house psykologi on eri asia kuin työterveyspsykologi. Siinä, missä työterveydessä päästään kiinni haasteisiin ongelmien jo synnyttyä, auttaa in-house psykologi organisaatiota pysymään henkilöstön pulssilla reaaliaikaisesti sekä tukee kyvykkyyden kehittämisessä, ei vain ongelmien ratkomisessa. Työterveyshuollon palveluja käyttää tyypillisesti noin 20 % henkilöstöstä, mutta  in-house psykologi tarjoaa mahdollisuuden oman ajatustyön kehittämiselle koko henkilöstölle esihenkilöitä ja johtajia unohtamatta.

In-house psykologi on ennen kaikkea matalan kynnyksen tuki, joka tarjoaa paikan reflektoida työhön vaikuttavia tekijöitä sekä tukee työarjen keskellä ratkaisujen etsimisessä myös yhdessä esihenkilöiden ja HR:n kanssa. Tarvittaessa in-house psykologi ohjaa työterveyshuollon palveluihin työkyvyn ollessa koetuksella, kun tarvitaan lisäksi työn tekemisen tapojen muutosta tai työterveyspainotteista sairaudenhoitoa.

Mistä in-house psykologin vastaanotoilla puhutaan?

Tyypillisiä keskusteluaiheita in-house psykologin kanssa ovat oman työn reflektointi esimerkiksi sujuvamman työarjen ja työn tekemisen tapojen tunnistaminen, työelämätaitojen kuten itsensä johtamisen, vuorovaikutustaitojen, paineensietokyvyn tai esihenkilötaitojen kehittäminen, työmotivaatio ja sen muutokset, urapohdinnat sekä työn ja vapaa-ajan tasapainon löytäminen. Myös työhön vaikuttavista yksityiselämän tilanteista keskustelu on yksi tapaamisissa näkyvä teema.

In-house psykologilla on merkittävä hyöty organisaatiolle ja johdolle

Vaikka in-house psykologin työn keskiössä on työntekijöiden auttaminen heidän tarpeidensa pohjalta, on in-house psykologin työlle keskeistä yksilöiden kokemusten esiin tuominen organisaatiotasoisina ilmiöinä ja suosituksina. Tyypillisesti in-house psykologi työskenteleekin myös esihenkilöiden ja HR:n tukena tuoden tapaamisista nousseita ilmiöitä esille yksilön tietosuoja huomioiden sekä auttamalla myös esihenkilöitä ja HR:a onnistumaan omassa työssään organisaatiosparrauksen muodossa.

Parhaimmillaan in-house psykologi tuo esille suosituksia ja kehitysehdotuksia koko henkilöstön työn sujuvuuden parantamiseksi ja in-house psykologin palvelut integroituvat liiketoiminnan johtamiseen ja hr-työhön. In-house psykologi -palvelu voi nivoutua myös osaksi esihenkilötyön tuen prosesseihin. Esimerkiksi tiimissä tapahtuneen työuupumisen myötä tiimin esihenkilö voidaan ohjata systemaattisesti in-house psykologin tapaamiseen.

In-house psykologin keskeinen hyöty onkin, että sama tuttu henkilö auttaa ajatustyöpaikkaa eri organisaatiotasoilla samanaikaisesti.

Jos siis työelämämurros haastaa työpaikalla, työyhteisön toimintatavat kaipaavat tarkastelua tai organisaation kilpailukykyä voisi kehittää, on in-house psykologi hyödyllinen lisä niin työntekijöiden hyvinvoinnin kuin organisaation kehittämisen tueksi.

Lähteet:


Tutustu artikkelin kirjoittajiin

Artikkelin kirjoittivat Heltin johtava työpsykologi Anni Pura sekä Heltin työterveyspsykologi Mari Laari. Molemmat tukevat työssään ajatustyötä tekeviä, esihenkilöitä ja organisaatioita.

Anni Pura, johtava työpsykologi
Mari Laari, Heltin työterveyspsykologi

Heltin psykologitiimi on erikoistunut ajatustyön erityispiirteiden ja riskitekijöiden tunnistamiseen, työkykyä tukevaan ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin sekä ajatustyötä tukevaan psykoedukaatioon.

Asiakastarina: Supercell

Kattava kehityshanke pelialan huippuosaajien mielen ja työkyvyn tueksi

Työpaikassa, jossa osaajat suhtautuvat työhönsä intohimolla, on jaksamisen ja mielen johtamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Lue, miten Supercell huolehtii työntekijöidensä tärkeimmästä työkalusta – päästä.