Miten Suomi muuttui kun mielenterveys-videot keräsivät 5 miljoonaa katselua?

Heltti

Sinua, minua ja meitä kaikkia ihmisiä yhdistää yksi asia – mieli. Mieli on sana, jolla monesti kuvataan meidän jokaisen omia ajatuksia, tunteita ja tietoisuutta. Samalla mieli on juuri se joka erottaa sinut kaikista muista.

Jokaisella meillä on mieli, joka voi juuri nyt hyvin, huonosti tai mitä tahansa siltä väliltä. Siksi onkin hiukan koomista, että mielen voinnista ja mielenterveydestä kysyminen ja puhuminen on monesti hiukan jännittävää ja hankalaakin – on helpompi puhua vaikka kipeästä polvesta.

Riippumatta siitä miten mielesi voi juuri tällä hetkellä, on varmaa että elämässä tulee hetkiä jolloin mieli on kovilla. Ehkä joskus jopa äärirajoilla. Yhtälailla on myös hetkiä, jolloin mieli on hyvä ja kepeä – selvinnyt tiukoista tilanteista ja voi paremmin. Sinun, minun ja niiden kaikkien muidenkin ihmisten mielen terveystilanne vaihtelee ja se on yhtä luonnollista kuin tuleva ja menevä flunssakausi.

Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan

Mielenterveys vai mielen terveys?

Minulla on sinulle pieni 15 sekunnin tehtävä: kun kuulet sanan ”mielenterveys”, mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen? Monille sanasta mielenterveys tulee mieleen masennus, ahdistus tai jokin negatiivinen tilanne kun mieli voi huonosti. Osalle mielenterveys-sana herättää ajatuksia erilaisista mielen häiriöistä, kenties terapiasta tai muusta mielen avusta.

”Jostain syystä yhdistämme mielenterveys-sanan negatiivisiin asioihin. Ehkä sen vuoksi mielenterveydestä on tullut tabu, asia josta ei aina uskalleta puhua.”

Mutta, et ehkä tiennyt että WHO määrittelee mielenterveys-sanan näin: ”Mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvissa haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan”. Kappas, ei siinä olekaan mitään negatiivista – mielenterveys on hyvinvoinnin tila.

Sinulla, minulla ja kaikilla muillakin on mielenterveys. Siksi onkin ihan ok kysyä, miten mielesi voi juuri nyt?

Oivalla!

Mitä selvisi, kun mielenterveys-videoita katsottiin TikTokissa 5 miljoonaa kertaa?

Paljonkin:

  1. Meistä lähes jokainen haluaa tietoa, itsehoidollisia vinkkejä ja vertaistukea erilaisiin mielenterveyteen liittyviin asioihin. Yksi haluaa tietoa ADHD:sta, toinen masennuksesta, kolmas keinoja selvitä narsistin kanssa ja neljäs kaipaa tietoa kriiseistä selviämiseen. Moni haluaa yksinkertaisesti tietoa ja vinkkejä varastoon, ajankohtaiseen tilanteeseen tai tulevaisuutta varten. Useat haluavat vinkkejä tukea ystävän, perheenjäsenen tai kollegan mieltä.
  2. Mielenterveydestä tarvitaan arkipäivän tietoa helposti, nopeasti ja ihmisläheisesti.
  3. Mielenterveys on meitä jokaista ihmistä yhdistävä asia tänään, huomenna ja jokaikinen päivä.

Miten mielenterveydestä tulee osa arkipuhetta?

Kuvittele maailma, jossa voisit puhua mielenterveydestä yhtä luontevasti kuin päivän säästä. Voisit ohimennen kysyä ystävältä tai kollegalta ”Miten sun mieli voi tänään?” ja yhtä luontevaa olisi vastata, että ”No nyt oikeastaan mun mieli kaipaisi kyllä vähän tukea..” tai ”Tiedäksä, että viime aikoina mun mieli on voinut paljon paremmin ja arki tuntuu kepeältä”. Sellaisessa maailmassa olisi ehkä hiukan helpompi hengittää ja olla. Meidän jokaisen.

Me emme vielä elä tuollaisessa maailmassa, ja sen vuoksi tarvitaan konkreettisia tekoja muistuttamaan, että meillä jokaisella on mielenterveys ja mielenterveydestä saa puhua, kysyä ja keskustella. WithHeltti on Suomen suurin mielenterveyden keskustelun, vertaistuen ja tiedonjaon yhteisö, johon voi tulla osaksi oli mielesi terveystilanne tällä hetkellä hyvä, huono tai kaikkea siltä väliltä.  Jo 65 2000 ihmistä rakentaa mielenterveyspositiivista maailmaa – tule sinäkin mukaan, sellaisena kuin mielesi on.

”Jokainen mielenterveyden TikTok video, yhteisön keskustelu, kysymys ja striimi vie meitä kohti maailmaa, jossa mielenterveys on osa tavallista arkikeskustelua”

Mikä withHeltti?

withHeltti kokoaa yhteen terapian, mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden sisällön sekä vertaistuen väylät. +90 kokenutta psykoterapeuttia, pari- ja perheterapeuttia ja lyhytterapeuttia ovat kanssasi.

Löydä oikeanlaista tukea mielesi tarpeisiin
Kokeneet terapeuttimme tarjoavat lyhytterapiaapsykoterapiaaperheterapiaapariterapiaa ja johtajaterapioita.

Maksutonta sisältöä käytössäsi koska tahansa: Katso, kuuntele, lue ja voi paremmin
withHeltin mielenterveys-sisällöt rakennettu kokeneiden terapeuttien ja mielenterveyden ammattilaisten kanssa yhdessä.

Liity yhteisöön: katso live-streameja ja seuraa somessa
Me haluamme, että saat mutkatonta ja suorapuheista tietoa mielenterveydestä ja mielen hyvinvoinnista. Kysy ja keskustele live-streameissa.

Lisäksi kaikki terapeuttimme ovat hyviä tyyppejä – meille voit tulla juuri sellaisena kuin olet.