”Mä palaudun sit lomalla”

Tytti Kuusinen

Ikävä syksy. Kaikki lomien jälkeen innolla startattu on käynnissä täyttä päätä ja vähitellen alkaa puskea päälle myös vuodenvaihteen paniikki – maailmahan on tunnetusti saatava valmiiksi ennen joulua, joka vuosi.

Päälle hiipivä kaamos haastaa vireystilaa, ja siinä samaisessa alkuinnossa syksyllä startatut liikuntaharrastukset ja muut elämän parannushankkeet uhkaavat monella jäädä unholaan kiireen, väsymyksen ja vesisateen lyödessä päin kasvoja.

Helppo – vaikkakin väsyttävä – ratkaisu tällöin on venyttää työpäivää, himmata sporttauskerroista ja korvata osa ruokavaliosta suklaalla. Inhimillistä? Kyllä. Hyvinvointia edistävää? Tuskin.

”Sit viikonloppuna”, vastasi tuttava, kun venyvistä työpäivistä huolestuneena kysyin, milloin oikein ehdit palautua. Pahimmillaan olen kuullut vastauksena samaan kysymykseen, että ”kesälomalla sitten”.

Hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään silloin, jos sunnuntai-iltana kokee itsensä yhtä rasittuneeksi kuin perjantaina

Stressin, uupumuksen ja palautumisen tutkimuksista kuitenkin tiedetään, että tolpillaan ja hyvässä vireessä pysyminen vaatii enemmän tai vähemmän jatkuvaa, päivittäistä palautumista päivän rasituksista. Erinomainen mittari on arkiaamu: koenko itseni virkeäksi ja levänneeksi?

Edellisen päivän rasituksista pitäisi siis palautua saman illan ja yön aikana. Hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään silloin, jos sunnuntai-iltana kokee itsensä yhtä rasittuneeksi kuin perjantaina. Tällöin on turha jäädä odottelemaan kesälomaa – uupumus saattaa ehtiä kaataa ensin.

Itse olen luonut itselleni päivittäisen jaksamismittarin: kysyn kotimatkalla, siinä neljän-viiden aikoihin, itseltäni päivittäin, mikä fiilis. Tuo on todennäköisesti päiväni väsynein hetki, jolloin sen hetken vire ennustaa loistavasti illan valintojani ruoan ja liikunnan suhteen, tulevan yön unia ja sitä kautta myös seuraavan aamun vireystilaa. Yksittäinen huono vastaus sallitaan – ei joka päivä voi jaksaa.

Erinomainen mittari on arkiaamu: koenko itseni virkeäksi ja levänneeksi?

Mistä voin höllätä? Teenkö oikeita valintoja vapaa-ajallani?

jos heikkoja arvosanoja tulee useampana päivänä peräkkäin, on se merkki siitä, että nyt on henkilökohtaisen palaverin paikka: Mitä on liikaa? Tai liian vähän? Mistä voin höllätä? Teenkö oikeita valintoja vapaa-ajallani? Käytänkö työaikani varmasti oikeisiin ja niihin tärkeimpiin asioihin? Kenen tukea tai apua tarvitsen?

Näiden kysymysten ja itselleni antamani palautteen pohjalta saan tehtyä korjausliikkeet ajoissa, eikä stressiputki pääse liian pitkäksi. Panostetaan siis palautumiseemme jo tänään, ei vasta viikonloppuna saati lomalla. Arki kantaa tai kaataa, ei se loma.

Jos tunnistat itsessäsi pitkittyneen stressin tai uupumuksen merkkejä, ota yhteyttä terveystiimiisi. Tilanteen tarkastelu ulkopuolisin silmin auttaa usein löytämään hyviä ratkaisuja.

Katso Heltin aivowebinaarin tallenne aiheeseen liittyen:

AIVOWEBINAARI OSA 3 – Palautuminen työpäivän aikana

Surraako päässä? Mitä aivoille tapahtuu jatkuvassa ylirasitustilassa? Entä mikä olisi aivoille optimaalisin ruokavalio?

Saat vinkkejä itsetuntemuksen kehittämiseen ja aivoja voitelevaan mind-ruokavalioon.

Heltin kolmannessa eli viimeisessä aivowebinaarissa isäntämme Jaakko Sahimaan vieraana olivat aivotutkimuksen tohtori Ville Ojanen ja Heltin huippuasiantuntija, ravitsemusterapeutti Marita Ukkola.

Jotta voit katsoa sisällön, hyväksy ensin nämä evästeet: statistics, marketing