Tämä blogi on kirjoitettu osana vuoden 2020 Mars kaamos! -askelkampanjaa.
Kun mietin blogikirjoitusta, piti samaan aikaan tehdä iltapalaa perheelle. Keksin yhdistää kaksi tehtävää: kysyin ruokaillessa lapsilta, millaisia ideoita heillä on aiheesta “kuinka kannustaa kaveria lisäämään liikuntaa”.
Hämmästyin, miten laadukkaita ideoita heiltä sateli, aihe vei mennessään ja ideoiden kehittely oli vilkasta. Meillä aikuisilla olisi paljon opittavaa jälkikasvultamme. Tässä tuotos suoraan seuraavalta sukupolvelta, ilman suuria muokkauksia. Nämä ideat käyvät työelämäänkin, kun vaihtaa sanan “kaveri” tilalle sanan “kollega”.
Kannusta työystävää liikkumaan – tässä 10 vinkkiä!
Nämä ideat kollegan kannustamiseen syntyivät siis lapsiltani iltapalalla. Kohdat 8 ja 9 antavat kenties aihetta miettiä millaisiin kasvatusmetodeihin lapseni ovat tottuneet, ja kohdan 9 kanssa olisin kyllä hieman varovainen!
Pyhittääkö tarkoitus keinot? Työilmapiiriä ja lämminhenkistä suhtautumista toisiin tuskin kannattaa askelkampanjan vuoksi uhrata.
1. Perustele
Pitää kertoa miksi. Jos joku ei tiedä miksi on hyvä liikkua enemmän kuin ennen, on vähän vaikeaa motivoitua tekemään jotain toisin kuin aikaisemmin. Sen sijaan jos tietää miten hyvää liikkuminen tekee ja miksi sitä on hyvä lisätä, kaveri (kollega) kyllä motivoituu helpommin.
2. Kysy tavoitteista
Jokaisella on omat tavoitteet liikkua enemmän. Esimerkiksi parempi kunto tai terveys, halu näyttää paremmalta, halu olla energisempi, halu toipua jostain, halu laihduttaa tms. Tavoitteet on hyvä myös ohjelmoida kalenteriin ja suunnitella miten niihin pääsee. Jos joku ei ole liikkunut aikaisemmin, voit auttaa häntä suunnittelussa. Ja jos kaveri (kollega) on tosi liikkuja, voitte suunnitella yhdessä liikkumista kalenteriin. Sinä päivänä, kun ei jaksaisi, auttaa kalenteriin kurkistaminen jos tavoite ja aikataulu on laitettu sinne.
3. Heitä haasteita
Erilaiset haasteet voi innostaa silloin kun omat ideat loppuu. Vaikka kyykkyhaaste, kävelyhaaste, aamulenkkihaaste, porrashaaste, mitä ikinä. Pieni kilpailu pistää liikkeelle.
4. Palkitse
Lupaa kaverille (kollegalle) jotain kivaa, jos hän alkaa liikkumaan enemmän. Ei sen tarvitse olla mitään isoa, ajatus on tärkein.
5. Pyydä mukaan
Sovi että menette yhdessä lenkille! Jotkut ei tykkää ollenkaan liikkua yksin, joten yhteislenkki voi motivoida. Jos kaveri (kollega) on ihan eri kunnossa, ei se haittaa. Aina voi sopia että mennään sellaista vauhtia joka sopii kaikille. Sovittu aika jolloin on pakko lähteä pitää yllä intoa väsyneenäkin.
6. Ole esimerkki
Jos et itse liiku ja sanot vain muille, että pitää liikkua enemmän, ei se ole kovin uskottavaa. Jos taas näytät esimerkkiä ja ulospäin näkyy että liikkuminen tekee hyvää, tekee muidenkin mieli alkaa liikkua.
7. Kuuntele
Kysy kaverilta (kollegalta) mitä kuuluu ja miten liikunta sujuu. Kuuntele mikä häntä kiinnostaa ja mistä hän tykkää, kysele lisää ja ole kiinnostunut. Sitten voit kertoa mistä liikunnasta itse tykkäät. Kumpikin voi saada uusia ideoita. Voitte myös yhdessä kokeilla kaikkea uutta.
8. Huijaa
Jos kaveria (kollegaa) ei oikein huvittaisi lähteä lenkille, huijaa vähän ja sano, että no ei sitten. Ehdota että menette vain ulos, ei välttämättä tarvitse lähteä lenkille, jos ei ulkona tunnu siltä. Koska sitten kun on ulkona raittiissa ilmassa, ei sieltä nyt heti tee mieli tulla takaisin sisälle, vaan voi tehdäkin mieli tehdä pieni lenkki. Ja lenkin jälkeen on kuitenkin niin hyvä olo, että ei enää haittaa vaikka onkin tullut vähän huijatuksi.
9. Iske suoraan kaverin (kollegan) heikkoon kohtaan
Mieti mikä osuu kaverin (kollegan) heikkoon kohtaan ja iske suoraan siihen, niin että saat kaverin (kollegan) liikkeelle ilman tekosyitä. Siis ei mitään turhaa kiertelyä ja kaartelua, vaan suoraa puhetta. Lopuksi kaveri (kollega) kyllä kiittää jos saat hänen oman tavoitteen sillä toteutumaan.
10. Muistuta
Älä unohda kesken kaiken tavoitetta, vaan muistuttele aina tasaisin väliajoin asiasta. Koita aina keksiä jotain uutta millä saisi kaverin (kollegan) liikkeelle, sillä liikunnasta tulee hyvä mieli ja terveemmäksi.
Iloa liikuntaan yhteisöllisyydestä
Joiltakin jäseniltä olen kuullut ihailtavia kuvailuja työyhteisön liikuntainnostuksesta, jonka myötä ihmiset ovat innostuneet lisäämään portaiden nousua, päivittäisiä askelia tai vaikka vatsalihasliikkeitä, lankuttamista, punnerruksia tai herkkulakkoa yhdessä.
Eikö olisikin kiva olla töissä yhteisössä, jossa suhtaudutaan positiivisesti liikuntaan, hyväksyen jokaisen omat lähtökohdat liikunnan lisäämiselle? Kokeile sinäkin kannustaa kollegaasi liikkeelle ja ota itsekin ne 10 000 päivittäistä askelta, Mars kaamos!
Kysy kaverilta (kollegalta) mitä kuuluu ja miten liikunta sujuu. Kuuntele mikä häntä kiinnostaa ja mistä hän tykkää, kysele lisää ja ole kiinnostunut. Sitten voit kertoa mistä liikunnasta itse tykkäät. Kumpikin voi saada uusia ideoita. Voitte myös yhdessä kokeilla kaikkea uutta.
Kirjoittajan lasten suusta
Huomasitko jo nämä?
- Mikä ihmeen neurokirjo, neurotyypillinen, ADHD, ADD tai ADT? – Ota ote neuromoninaisuussanastosta
- Aivoterveellinen työpaikka -hanke käynnistyy – haemme mukaan kahta pilottiorganisaatiota pk-seudulta
- Tiedote: Jere Syvänne Heltin toimitusjohtajaksi
- Tiedote: Heltille arvostettu Kultainen Nuija -palkinto hyvästä hallitustyöstä