Heltin lyhytterapia on laadukasta, lyhytterapeuttiseen työotteeseen kouluttautuneiden kokeneiden psykologien tarjoamaa keskustelutukea. Työnantajana ja tuellamme voit määritellä käyttörajoitukset ja ohjauskäytännöt.
Mielenterveyssyistä johtuvat poissaolot ovat kalliita työnantajalle ja ketjuuntuessaan tai pitkittyessään uhkaavat työntekijän työkykyä. Lyhytterapia on osoittautunut vaikuttavaksi hoitomuodoksi tyypillisimpiin työikäisten kuormitustilanteisiin, jolla parhaimmillaan vältetään pitkiä sairauspoissaoloja ja ehkäistään työkyvyttömyyttä.
Keskimäärin noin 5% työntekijöistäsi tarvitsee lyhytterapiaa – kyseessä on siis hallittavissa oleva investointi.
Katri Kanninen, psykoterapeutti ja psykologian tohtori
Lyhytterapia kiteytetysti
MIKSI?
Kustannustehokas ja vaikuttava keino työnantajalle
Työnantajan näkökulmasta lyhytterapian tarjoaminen henkilöstöetuna tai yhtenä mielenterveyden tukipalveluna monesti vähentää sairauspoissaoloja ja tuo tätä kautta kustannussäästöjä.
Keskimäärin mielenterveysperusteisen sairausloman kesto on 10 päivää, ja kustannus työnantajalle 370 € / päivä.
Työnantajana voit asettaa rajat työnantajan kustantamien terapiakertojen määrälle.
MITÄ?
Lyhytterapia käytännössä
Terapian kesto on yleensä 7-20 kertaa. Ammattitaitoinen terapeutti aina arvioi hyötyykö asiakas lyhytterapiasta ja kuinka monelle käyntikerralle on tarve.
Tyypillisesti työntekijän ohjaus lyhytterapiaan tapahtuu työterveyspsykologin tai työterveyslääkärin arvion pohjalta. Voit myös määrittää lyhytterapian itsevarattavaksi, jolloin työntekijä voit itse hakeutua lyhytterapiaan kun kokee sen tarpeelliseksi.
Lyhytterapiaa on tarjolla suomeksi, englanniksi, ruotsiksi sekä espanjaksi.
Miten?
Heltin lyhytterapian erityispiirteenä laatu ja vaikuttavuus
Lyhytterapiaa Heltissä tarjoaa aina kokenut psykologi, jolla on lyhytterapeuttisen työotteen täydennyskoulutus.
Työntekijä voi valita verkkosivuiltamme itselleen mieluisen terapeutin yli +90 kokeneen ammattilaisen joukosta. Terapeutin ja asiakkaan sopivuus tutkitusti lisää terapian vaikuttavuutta.
Lyhytterapia-aikoja on saatavilla etänä sekä terapiatoimipisteissämme pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Vaasassa.
ajatustyöpaikkojen MIELEN PALVELUIDEN asiakkaitamme
Miksi Heltin lyhytterapia?
Vaikuttava lyhytterapia edellyttää ammattilaiselta vankkaa osaamista. Siksi kaikki lyhytterapiaa tarjoavat ammattilaisemme ovat psykologeja, joilla on lyhytterapeuttisen työotteen täydennyskoulutus.
Ammattilaisemme hyödyntävät lisäksi asiakastyössään tutkimukseen ja hyviin käytänteihin perustuvia lyhytterapiapaketteja, jotka tarjoavat terapeutin oman ammattitaidon lisäksi up-to-date tietotaitoa parhaimmista keinoista miten niiden ratkaisemiseksi voi toimia.
Täydennyskoulutamme ja työnohjaamme ammattilaisiamme aktiivisesti.
Heltin konserniin kuuluva Shortum on laadukas lyhytterapeuttisen työotteen kouluttaja ja alan kehittäjä, joka on jo vuosia kouluttanut sairaanhoitopiirien, suurimpien yksityisten terveysalan toimijoiden sekä kolmannen sektorin sote-alan ammattilaisia.
Kaikki Heltin lyhytterapiaa tarjoavat psykologit sekä Heltin työterveyden ammattilaiset ovat käyneet Shortumin lyhytterapeuttisen työotteen täydennyskoulutuksen.
Lisätietoja palvelusta
Lyhytterapia on tutkitusti vaikuttava ja muutosta tukeva hoitomuoto, kun työntekijä oireilee ja/tai työkyky on riskissä mielen hyvinvoinnin haasteiden, kuten uupumukseen, elämänkriisin tai ahdistuneisuuden vuoksi.
Lyhytterapiassa kohteena onkin usein jokin tietty elämän haaste, ongelma tai kriisi tai lievempi asteinen mielenterveysongelma, jonka juurisyyt pyritään käsittelemään ja purkamaan jo oireiden alkaessa mahdollisimman nopeasti. Tavoitteena on ehkäistä pitkät sairauspoissaolot ja tilanteen syveneminen mielenterveysongelmaksi sekä pienentää työkyvyttömyyden uhkaa.
Porin kaupunki löysi lyhytpsykoterapiasta lääkkeen mielenterveyspoissaoloihin – viime vuosi toi jopa 182 000 euron säästöt: ”Viime vuonna Porin kaupungilla oli yli 520 päivää vähemmän sairauspoissaoloja mielenterveyssyistä kuin sitä edellisenä vuonna,” kertoi Porin kaupungin työhyvinvointipäällikkö Riikka Hemmi.
SOK päätti tarjota henkilöstölleen lyhytpsykoterapiaa – sairauspoissaolot vähenivät kolmanneksella, ja säästöä kertyi puoli miljoonaa euroa: ”Satsaus on ollut 16 000 euroa tähän lyhytterapiaan ja ne vaikutukset ovat satojatuhansia euroja eli suunta on aivan mahtava,” kertoi SOK:n henkilöstöjohtaja Mari Junnilla.
Elinkeinoelämän keskusliitton asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara puoltaa työnantajan tarjoamaa lyhytterapiaa: ”Lyhytterapia on toimiva ratkaisu sekä taloudellisesti että inhimillisesti. Päästään puuttumaan huomattavan varhaisessa vaiheessa, jolla saadaan ihminen toimintakykyiseksi eikä välttämättä tarvitse jäädä töistä ollenkaan pois.”
Heltti mielen palveluiden kumppanina
Kokemuksia ja palautetta asiakkailtamme
SUPERCELL
”Pidän siitä, että Heltillä on selkeä ja kattava palveluiden runko, joka sitten viedään asiakkaan näköiseksi. Näin saadaan tehtyä vaikuttavaa ja oikeisiin asioihin keskittyvää yhteistyötä.”
”Suurin osa 57 000 jäsenestämme on tietotyössä, jossa suurimman kuormituksen kohteeksi joutuu mieli. Siksi me haluamme kehittää erityisesti mielen hyvinvointia tukevia taitoja. Kumppaniksi halusimme ajatustyön erityisasiantuntijat, ja siksi valitsimme Heltin”
”Yhteistyö Heltin kanssa on ollut sujuvaa. Arvostamme kumppania, joka haluaa rakentaa meidän kanssa kestävää hyvinvointia kokonaisvaltaisesti sekä yksilöitä että koko organisaatiota kehittäen.”