Mielenhuolto – matalan kynnyksen psykologin tukea jokaiselle työpaikalla, etänä tai Heltin vastaanotoilla

Yksilöllistä tukea jaksamiseen, kuormituksen purkamiseen ja työkyvyn turvaamiseen työntekijöillesi

Ajatustyössä pää on se tärkein työkalu, joka hyvässä kunnossa ollessaan on hyvä ratkaisemaan ongelmia, luova ja tuottaa arvokasta ajattelua. Samalla yli 59% ajatustyöläisten sairauspoissaoloista on mielenterveysperusteisia ja työuupumus on todellinen riski tietotyössä. Kuten mitä tahansa työkalua, myös päätä pitää huoltaa säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa.

Mielenhuolto on psykologin tarjoamaa keskustelutukea, jonka tavoitteena on tarjota psykologin keskusteluapua nopeasti, helposti ja mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Etänä, Heltin vastaanotoilla tai suoraan omalla työpaikalla.  

 

Ota yhteyttä

Kenelle ja miksi?

Mielenhuolto tukee jokaisen ajatustyötä tekevän jaksamista, tuottavuutta ja ylläpitää hyvää työkykyä

Mielenhuollosta on tullut työsuhde-etu, siinä missä lounas- ja kulttuurisetelit aiemmin.

Mielenhuolto voi olla kertaluonteista tai muutaman käynnin sarjoja. Tapaamiskertojen aikana pureudutaan työntekijän mielen haasteisiin ja haetaan konkreettisia ratkaisuja yhdessä kokeneen ammattilaisen kanssa.

  • Mielenhuolto tukee erilaisten mielen ja jaksamisen arkihaasteiden jäsentämisessä ja lievittämisessä.
  • Tarjota ratkaisuehdotuksia kevyempiin haasteisiin. Antaa mahdollisuuden tuulettamiseen ja jäsentämiseen, jotta yksilö pääsee eteenpäin asian käsittelyssä.
  • Osalle mielenhuolto on osoittautunut matalimmaksi kynnykseksi hakea apua vakavampiin haasteisiin. Haastavammissa asioissa apua asian jatkotyöstämisen suunnitteluun ja mahdollisiin jatkopolkuihin esim. lyhytterapiaan.

Työnantajana voit määrittää käyttörajoitukset, sekä missä palvelua tarjotaan – etänä, Helttilöissä vai haluatko tuoda psykologin mielenhuollon työpaikallesi popup-tyyppisenä tai säännöllisesti esimerkiksi viikoittain. 

extraimage

Hyödyt työnantajalle

  • Ennaltaehkäise mielenterveydestä johtuvia sairauspoissaoloja ja siihen liittyviä kustannuksia: Keskustelutuki vahvistaa voimavaroja tai tarttuu aikaisessa vaiheessa kuormitustekijöihin.
  • Määrität työnantajana käyttömäärät: Voit halutessasi määrittää kuinka monta kertaa vuodessa työntekijät voivat käyttää mielenhuoltoa sekä päättää tarjotaanko etänä, Heltin vastaanotoilla ja/tai haluatko psykologin kertaluonteisesti tai säännöllisesti toimipisteeseesi.
  • Saat halutessasi organisaatiotasoista dataa ja sparrausta ilmiöistä, joihin työpaikalla olisi hyvä tarttua.

Hyödyt työntekijälle

  • Luottamuksellista keskustelutukea, johon on helppo hakeutua kun siltä tuntuu: Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Et tarvitse lääkärin lähetettä tai ohjausta työterveydestä – varaat ajan silloin kun kaipaat johonkin asiaan psykologin keskustelutukea.
  • Valitse sinulle sopiva psykologi: Voit tutustua psykologeihin netissä ja varata sinulle sopivimmalle ajan nettiajanvarauksesta.
  • Keskustelu siellä missä sinulle sopii ja tuntuu luontevimmalta: etänä, Helttilöissä tai jopa työpaikallasi.
  • Ei Kanta-kirjauksia: matala kynnys, käynneistä ei tule Kanta-merkintöjä.

Tiesitkö, että…

  • Tiesitkö, että lähes jokainen työikäinen kokee stressiä, kuormitusta ja haastavia tilanteita arjessaan. Tyypillisesti työntekijät kaipaavat psykologin keskustelutukea työhön, omaan jaksamiseen tai työn ja arjen yhdistämiseen liittyen.
  • Jo lievät jaksamisen ja mielen haasteet vaikuttavat nopeasti työntekijän tuottavuuteen, työkykyyn ja ongelmanratkaisukykyyn.
  • Jaksamisen ja mielen hyvinvoinnin haasteiden kanssa sinnitellään tyypillisesti liian pitkään. Tyypillinen masennukseen liittyvä poissaolo on vähintään kuukauden pituinen. Presenteismin kulujen arvio puolestaan on 1 600-2 500 €/vuosi työntekijää kohden.

Mistä on oikein kyse?

Kenelle matalan kynnyksen keskustelutuki soveltuu?

Miten mielenhuolto eroaa lyhytterapiasta?

Monesti mielen tuen palvelut työpaikoilla kohdistetaan heihin, joilla on jo mielenterveyden oireita tai työkyky uhattuna. Näin pitääkin tehdä. Mutta samalla olisi todella tärkeää varmistaa, että ne joita orastavasti kuormittaa tai joilla pääpiirteissään asiat ovat hyvin, saisivat voimavarojen vahvistusta ja jo ennaltaehkäisevästi tukea arjen erilaisiin tilanteisiin.

Mielenhuolto on…

  • kohdennettu niille, joilta löytyy omia voimavaroja ja resursseja tilanteen purkuun ja myös omien toimintatapojen kestävään muuttamiseen.
  • tyypillisesti 1-5 kerran keskustelutukea, jonka aikana yksilö saa purettua tilanteen sekä keinoja jatkoa varten.
  • vaikuttava, arjen jaksamista tukeva palvelumuoto monenlaisissa rooleissa työskenteleville, soveltuu myös esihenkilöille.

Lyhytterapia puolestaan…

  • On kohdennettu heille, joilla on jo jokin selkeä, mahdollisesti työkykyä uhkaavia kuormitustekijöitä tai oireita (ahdistus, masennus, kriisitilanne, sosiaalinen ahdistus)
  • Tyypillisesti 7-20 käyntikerran sarja, useimmiten työterveyslääkärin tai työterveyspsykologin lähettämänä
extraimage

“Me koemme, että työntekijöitä on pystyttävä tukemaan ja valmentamaan eri tilanteissa – silloin kun kaikki on hyvin, ja silloin kun syystä tai toisesta kuormittaa. Varhaisen vaiheen mielen tukea ei voi huomioida tai kouluttaa liikaa.”

– Anna Kettunen, People Lead, Supercell

Mielenhuollon asiakkaitamme

Mielenhuolto soveltuu työpaikoille työsuhde-eduksi sekä liitoille jäseneduksi.

Asiakkaamme ovat ottaneet mielenhuollon palvelumme osaksi arkea. Palveluitamme käyttävät mm. Supercell, Järvenpään kaupunki, Huld, Specia sekä kymmenet pk-sektorin työpaikat ja kasvuyritykset.

 

Esimerkkejä asiakkaidemme käytännöistä:

  • Mielenhuolto on tuotu työpaikalle niin, että työyhteisölle tuttu psykologimme on paikalla kerran viikossa. Keskustelutuen pariin on helppo hakeutua tutussa ympäristössä.
  • Mielenhuolto on jatkuva työsuhde-etu, johon työntekijät voivat varata itse etäajan with.heltti.fi sivustolta
  • Organisaatiot ja ammattiliitot ovat tarjonneet koulutuksiamme sekä osallistavia ”kysy terapeutilta” -hetkiä, ja samalla olemme kertoneet mielenhuollon palvelusta

 

Jutellaanko lisää miten tukea mieltä työpaikalla?

Ota yhteyttä Anniin tai varaa Annilta suoraan sparrausaika.