Webinaari: Mental Capacity – Energiaa muuhunkin kuin työhön (osa 2)

Tytti Kuusinen

Monesti ihmiset havahtuvat energiavajeeseen ollessaan tilanteessa, jossa he eivät työpäivän jälkeen jaksa tehdä muuta kuin maata sohvalla. Velvollisuudentuntoisina ihmisinä menemme tunnollisesti töihin ja puristamme energiavarastostamme kaiken jäljellä olevan energian ja päivän päätteeksi varasto on tyhjillään. 

Tämän ongelman ratkaisu lähtee usein siitä, että mietimme ensin, mihin kaikkeen haluamme energiamme riittävän. Mitkä ovat minulle tärkeitä asioita, joille haluaisin pystyä antamaan energiaa. Kun tiedämme, mikä on meille tärkeää, pystymme motivoimaan itseämme muuttamaan arjen rutiineja niin, että näille tärkeille asioille löytyy tilaa.

Katso tallenne: Energiaa muuhunkin, kuin työhön

Jotta voit katsoa sisällön, hyväksy ensin nämä evästeet: statistics, marketing

”On tärkeää tuntea oman jaksamisen rajat ja myöntää näiden olemassaolo”

Mari Laari

Energiansäätelyn eteen voi tehdä paljon niin töissä kuin vapaa-ajallakin. On hyvä opetella energiatehokkaita työskentelytapoja ja näiden lisäksi lisätä arkeen asioita, jotka tuottavat energiaa. Energiatehokas työskentely sisältää mm. työn suunnittelua ja omien vastuualueiden rajojen selkeyttämistä itselle ja muille, yhteen asiaan kerrallaan keskittymistä sekä työskentelyn rytmittämistä taukojen avulla.

On tärkeää tuntea oman jaksamisen rajat ja myöntää näiden olemassaolo. Haluamme usein peitellä heikkouttamme ja rajallisuuttamme mutta tämä saattaa aiheuttaa sen, että myönnämme tilanteen vakavuuden vasta siinä vaiheessa, kun olemme jo täysin uupuneita.

On tärkeää tuntea oman jaksamisen rajat ja myöntää näiden olemassaolo.

Haluamme usein peitellä heikkouttamme ja rajallisuuttamme mutta tämä saattaa aiheuttaa sen, että myönnämme tilanteen vakavuuden vasta siinä vaiheessa, kun olemme jo täysin uupuneita.

Liikennevalovertaus: kaikki hyvin, hidasta, stop!

Tilannetta voisi tarkastella liikennevalovertauksen avulla: huomaatko, kun valot vaihtuvat keltaiselle ja päätätkö siinä vaiheessa hidastaa – vai sinnitteletkö vielä keltaisellakin, kunnes huomaat ajaneesi punaisia päin?

Mitkä ovat sinun merkkisi siitä, että olet keltaisella ja olisi aika hidastaa?

Tärkeä huomio on myös fyysisen ja psyykkisen palautumisen erot. Kun olemme fyysisesti rasittuneita, tarvitsemme lepoa ja ravintoa, mutta kun olemme psyykkisesti rasittuneita, voi ratkaisu ollakin fyysinen tai sosiaalinen aktiivisuus.

Käytämme sanaa “väsymys” kuvaamaan näitä molempia tiloja ja siksi tyypillisesti hoidamme molempia levolla. Osaatko tunnistaa, kummasta väsymyksestä on milloinkin kyse?


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Mari Laari: Toimin Heltissä organisaatiopsykologina ja tarkastelen organisaatioita niiden kaikilla tasoilla. Kehittymisen avaimet voivat olla pienissä muutoksissa näillä eri tasoilla.