Korona

Heltti | 8.10.2020

Yleisimmin kysytyt kysymykset koronaviruksesta

Heltin terveydenhuollon asiantuntijat kohtaavat päivittäin HelttiLinjassa ja LiveChatissa  jäseniä, joita mietityttää  koronavirus. Erityisesti mietitystä aiheuttaa toimintatavat altistusten ja testauksen osalta tänä poikkeusaikana. Kokosimme blogiin yleisimmin kysytyt kysymykset koronaviruksesta vastausten kera.

Milloin tulee hakeutua testiin?

Hakeudu koronatestiin, jos sinulle tulee hengitystieinfektion oireita. Näitä oireita ovat mm.

  • kuume
  • yskä
  • hengenahdistus
  • lihaskivut
  • väsymys
  • nuha
  • kurkkukipu
  • pahoinvointi
  • ripuli

Tällä hetkellä THL:n ohje on, että pääsääntöisesti oireettomia ei testata. Vaikka olisi altistunut tai epäilisi olevansa altistunut, ei testiin tarvitse hakeutua. Negatiivinen testi ei katkaise karanteenia, eikä poissulje koronatartuntaa. Tauti voi olla vielä itämisvaiheessa, jolloin se ei välttämättä koronatestissä näy.

Miten toimin, kun koronatestin tulos on negatiivinen, mutta minulla on vielä oireita?

Negatiivisen testituloksen kohdalla työpaikalle voi palata voinnin salliessa, kunhan oireet ovat merkittävästi lieventyneet. Jos oireena on ripulia, tulee olla kotona yksi oireeton päivä ennen töihin palaamista. Tänä varoaikana voi tehdä etätöitä, jos työn luonne sen mahdollistaa. Ylähengitystieinfektiosta parantumisen jälkeenkin voi esiintyä esimerkiksi ajoittaista lievää ärsytysyskää tai lievää nuhaa muutaman viikonkin, jotka eivät välttämättä ole este töihin palaamiselle. Oleellista on, että sairastetusta taudista tuntee jo selvästi parantuneen ja että selvästi ei ole uusia oireita ilmaantunut.

Miten toimin odottaessani koronavirustestin tulosta?

Koronatestin tulosta odottaessa, tulisi pitäytyä karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Käytännössä tulisi siis käyttäytyä siten, kun olisi koronatarunnan saanut.

Tarvitseeko minua testata, jos perheenjäsen testattu ja hän negatiivinen?

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen.

Katso THL:n erinomaiset ja käytännönläheiset ohjeet liittyen lapsiin ja koronavirukseen

Jos olen altistunut ja minulla ei ole oireita, onko minun mentävä testiin?

Ei ole, ellei kunnan vastaava infektiolääkäri toisin ohjeista tartuntaketjun kartoitusvaiheessa. Negatiivinen testi ei katkaise karanteenia, eikä poissulje koronatartuntaa. Tauti voi olla vielä itämisvaiheessa, jolloin se ei välttämättä koronatestissä näy.

Minulla on pieniä flunssan oireita, tuleeko minun hakeutua testiin?

Kyllä. Tulosta odotellessa tulisi pysyä omaehtoisessa karanteenissa. Muistathan kasvomaskin käytön, mennessäsi koronatestiin.

Lue Heltin päivitys koronaviruksen kiihtymisvaiheesta, ja ajankohtaista tietoa epidemiasta (8.10.2020)
Lue lisää Heltin korona-ohjeistuksia