Yhteistyö:

Ammattiahdistus -podcast

Koska suakin todennäköisesti ammattiahdistaa välillä enemmän ja toisinaan ihan törkeesti,
on aika vihdoin puhua asiasta ääneen.

Miksi, ketä, milloin ja kuinka paljon ihmistä voi ammattiahdistaa?

Podcastin hosteina toimivat säännöllisesti ammattiahdistuvat Suvi Tuomikoski, joka on kirjoittanut aiheesta myös kirjan, sekä Henna Ojala, Heltin CMO. Lisäksi mukana on asiantuntijoita jotka antavat vinkkejä miten ammattiahdistusta voi hallita tai hillitä.

Podcast on tuotettu yhteistyössä Heltin kanssa.

extraimage

Miksi Heltti on mukana Ammattiahdistus-podcastissa?

Heltin ajatusmaailmaan on kuulunut alusta asti ymmärrys siitä, että ihminen on kokonaisuus, josta ei voi erotella työ- ja vapaa-ajan minää – meillä on sama pää töissä ja kotona. Ammattiahdistus-teeman kautta haluamme Helttinä tuoda esiin työelämän arkojakin aiheita, joista pitäisi pystyä puhumaan avoimesti missä tahansa kahvipöydässä tai one-to-one-keskustelussa.

Podcastin jaksoissa kuullaan myös Heltin asiantuntijoita:

  • Katri Kanninen, psykoterapeutti ja psykologian tohtori
  • Tanja Lappi, työterveyspsykologi, tietokirjailija ja työuupumusaktivisti
  • Mari Juhala, työterveyspsykologi

Podcast-jaksot

Ammattiahdistus iskee, kun ei tiedä kuka ammatillisesti on tai mitä haluaisi olla?!

Joskus se iskee juuri silloin, kun töissä on kaikki hyvin mutta se kuuluisa muu elämä ja työelämä eivät löydä keskenään tasapainoa. Toisinaan ammattiahdistukselle löytyy noin 1052 muuta syytä, joista ainakin johonkin säkin olet törmännyt. Ammattiahdistuksessa on kuitenkin kyse aivan normaalista ilmiöstä, joka koskettaa lähes kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa. Nyt kerromme sinulle miksi!

Kuuntele Spotifyssa

Sua todennäköisimmin ammattiahdistaa ikävuosina 16-65. Mutta miten muutaman kymmenen vuoden ajan kestäviin, vaihteleviin ahdistusjaksoihin liittyy suvun pahin ammattiahdistelija, kanttori ja elämäntilanne?

Tässä jaksossa käydään läpi ammattiahdistumisen elinkaari teinistä ruuhkavuosi-sambaan ja eläköitymiseen. Lopussa myös konkreettisia vinkkejä ahdistuksen ytimen löytämiseen.

Tarjolla jälleen rutkasti vertaistukea ja tosielämän tarinoita. Vieraana myös alanvaihtaja Juha Isosaari. Juha pohtii tarvitseeko aina ensin ammattiahdistua, jotta voi vaihtaa alaa?

Kuuntele Spotifyssa

”Ammattiahdistaa, kun pitäs teeskennellä, että on intohimoa työtä kohtaan vaikken edes tiedä onko tää mun juttu..” ”LinkedIn tursuaa intohimoisia, oman juttunsa löytäneitä tyyppejä – mä ammattiahdistun kun en edes tiedä mikä niin paljon kiinnostais?”

Tässä jaksossa poraudutaan ammattiahdistusta aiheuttavan intohimon dilemmaan. Pitääkö kaikissa töissä kokea intohimoa? Mitä jos ei koe yhtään intohimoa? Jos kuulet jossain välissä ’poks’, niin se on varmaan se puhjennut työhön liittyvä intohimokupla! Jaksossa myös ajatuksia alanvaihtaja Juha Isosaarelta, joka puntaroi intohimon teemaa kahden työn välillä.

Kuuntele Spotifyssa

Ammattiahdistus monesti kouraisee eniten silloin, kun tuntuu ettei riitä. Tässä jaksossa suoraa puhetta pakofantasioista, riittämättömyyden tunteesta, vaativuudesta itseä kohtaan ja siitä, kun tuntuu ei vaan riitä kaikkeen ja kaikille.. kyl sä tiiät. Onko riittämättömyys syy vai seuraus? Miten taklata riittämättömyyden fiilistä ja siitä johtuvaa ahdistusta – vai onko vaan parempi toteuttaa se pakofantasia irtisanoutumisesta ja lähteä Balille?

Vieraana studiossa työterveyspsykologi Bamse, eli Mari Juhala, joka lähes päivittäin purkaa vastaanotoilla eri ikäisten pakofantasioita ja vaativuutta itseä kohtaan.

Kuuntele Spotifyssa

Tää jakso on just sulle, jota toisinaan ahdistaa uralla eteneminen tai kun ei oikeestaan edes tiedä mitä työelämällään tekis! Jutellaan tässä jaksossa menestyksestä, etenemisen dilemmasta ja mistä erilaiset odotukset tai paineet omaa ammatinvalintaa ja työuraa koskien kumpuavat.
Vieraana “aikuisten opo” Terhi Saarikoski, joka kertoo miten uralla etenemiseen kannattaa suhtautua ja millä eväillä voi rakentaa itselle omannäköisen ammatillisen polun.

Kuuntele Spotifyssa

 

Tuskanhikeä, ammattiahdistusta ja välillä vähän myös kyyneleitä, kun pitäs kertoa omasta osaamisesta, tehdä CV tai päivitää se hiton LinkedIn-profiili?

Tässä jaksossa teemana kaikkien ammattiahdistuneiden painajainen ja namupala – oman osaamisen sanoittaminen ja ”kuka mä edes ammatillisesti olen”. Jutellaan myös arkisen rehellisesti työelämän murroksesta, vertailuista muihin ja oman ammatillisen identiteetin herkkyydestä.

Vieraana ammattirekrytoija Johanna Valovirta, joka on itsekin alanvaihtaja ja sparrannut monia oman osaamisen sanoittamiseen liittyen.

Kuuntele Spotifyssa

 

extraimage

Mikä on Ammattiahdistus-podcast?

Ammattiahdistus alkaa siinä kuuden vuoden kieppeillä, kun ensimmäistä kertaa joku kysyy: ”mikä susta tulee isona?”. Muutama kymmenen vuotta myöhemmin sama homma: ”helvetistäkö mä tiedän?!”

Ammattiahdistus-podcast tarttuu siihen, mikä suakin välillä vaivaa: ahdistukseen siitä, mikä musta tulee isona vai tuleeko mitään? Tätäkö mä oikeasti haluan? Vaikka kaikki on hyvin, niin miksi silti välillä ammattiahdistaa?

Työelämä muuttuu – mutta ammattiahdistus on ikuista. Ja hyvä niin. Podissa puhutaan vihdoin suoraan siitä, mistä on aiemmin juteltu ystävien ja kollegoiden kanssa silloin kun muut eivät kuule.

Kuuntele Spotifyssa