#nollatyöuupumusta

– burnout ei saa olla uusi normaali

Yksikään työpaikka ei ole suojassa työuupumukselta. Se vaikuttaa yksittäisten työntekijöiden suoriutumiseen, työyhteisöjen toimintaan, organisaatioiden tulokseen ja asettaa vaatimuksia johtamiselle. Me Heltissä tartuimme teemaan todenteolla ja kutsumme sinutkin mukaan.

 

Tilaa kirja Kuuntele podia

extraimage

Työuupumus ei ole yksilön syy!

Työuupumus ja mielenterveysperustaiset sairauspoissaolot ravistelevat suomalaisia työpaikkoja rankemmin kuin koskaan. Monesti uupuja ottaa syyn harteilleen, mutta kukaan ei uuvu yksin. Kyseessä on jaksamisen johtamisen haaste, johon on tartuttava.

Jo ennen yhtäkään mielenterveysperusteista sairauspoissaoloa työssä suoriutumisen haasteet, työntekijöiden väsymys, lisääntyvä negatiivisuus ja vaihtuvuuden kasvu laskevat tuottavuutta, vaarantavat kasvun ja muuttavat onnistumisen kokemuksia täynnä olevan työpaikan työuupumuksen kourissa kamppailevaksi ongelmapesäkkeeksi. Henkilöstön jaksamisen johtaminen onkin tällä hetkellä yksi tärkeimmistä johtamisen teemoista.

extraimage

Tilaa uutuuskirja

Eroon työuupumuksesta

Jaksamisen johtaminen työpaikoilla

Eroon työuupumuksesta – Jaksamisen johtaminen työpaikoilla -kirja on kirjoitettu johtajille ja esihenkilöille, jotka haluavat määrätietoisesti taistella työuupumusta vastaan. Jaksamista voidaan ja pitää johtaa tavoitteellisesti ja systemaattisesti. Vain siten rakennetaan työpaikkoja, joissa ihmisten on mahdollista voida hyvin, onnistua työssään ja tehdä tulosta. Kirja tarjoaa ymmärrystä ja antaa välineitä johtaa ihmisiä, heidän jaksamistaan ja työtään. Jaksamisen johtamisella vaikutetaan työntekijöiden hyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen, ennaltaehkäistään työuupumusta ja rakennetaan terveitä työpaikkoja.

 

Tilaa kirja

Kirjajulkkarit

Katso tallenne!

Eroon työuupumuksesta -kirjan julkistamistilaisuutta vietettiin Pikku-Finlandiassa perjantaina 13.5. Tilaisuudessa eri liike-elämän vaikuttajat toivat esiin teräviä näkökulmiaan työuupumuksen ehkäisemiseen työpaikoilla lyhyissä puheenvuoroissaan, sekä paneelikeskustelussa. Katso tilaisuuden tallenne alta!

 

Mukana Tanjan kanssa keskustelemassa:

Merituuli Saikkonen – Lifestyle toimituksen esihenkilö, HS

Tuomas Niemelä – Työterveyslääkäri, Heltti

Hannakaisa Länsisalmi – Henkilöstöjohtaja, OP

Timo Lappi – Toimitusjohtaja, Heltti

Yhteistyössä Kauppalehti ja Heltti

#nollatyöuupumusta podcast

Suoraa puhetta burnouttien juurisyistä ja johtamisesta

Jokainen meistä tuntee jonkun työuupuneen. Yhä useampi meistä on ollut itsekin uupunut tai taistellut burnoutin rajamailla – nyt tai aiemmin. #nollatyöuupumusta podcastissa tietokirjailija, Heltin perustaja ja työuupumus-aktivisti Tanja Lappi juttelee kiinnostavien vieraiden kanssa, joiden jokaisen arjessa burnout on läsnä tavalla tai toisella. Podin jaksot ilmestyvät aina tiistaisin 26.4. alkaen.

Kuuntele ja tilaa podia sekä jaa kokemuksesi tai ajatuksesi somessa #nollatyöuupumusta

 

Anchor Spotify Apple Podcast

Jakso 1
Kun toimitusjohtaja työuupui

Granon ex-toimitusjohtaja Pekka Mettälä, joutui jäämään sairauslomalle toimitusjohtajan työstään, koska oli vetänyt itsensä henkisesti ja fyysisesti täysin piippuun. Pekka kertoo sinulle rehellisesti, mitä tapahtui, miltä silloin tuntui ja miten hän lähti kasaamaan oman itsensä palasia kokoon. Kuulet millainen työuupumus ja romahdus tarvittiin, jotta Pekasta tuli se ihminen joka hän nyt on.

 


Kuuntele jakso Spotifysta
Kuuntele jakso Applesta

Jakso 2
Potilaana työuupunut

Mitä tapahtuu, kun vastaanottohuoneen ovesta astuu sisälle työuupunut. Mistä asioista lääkärin kanssa puhutaan? Millaisia hoitokeinoja on tarjolla? Miten esihenkilö ja työ liittyvät hoitoon? Työterveyslääkäri Tuomas Niemelä on työurallaan hoitanut tuhansia työuupuneita sekä nähnyt satoja erilaisia töitä, esihenkilöitä ja työpaikkoja. Tuomas kertoo, mistä hänen mukaansa työuupumuksessa on kyse.

 

Kuuntele jakso Spotifysta
Kuuntele jakso Applesta

Jakso 3
Stoppi vastuunpakoilulle
– työkykyjohtaminen on saatava ruotuun

Työkykyjohtamisen sanotaan olevan uusin johtamisen trendi – mutta silti se ei tunnu aidosti kiinnostavan ketään. Vastuu pomppii superpallona HR:n, esihenkilöiden ja johdon välillä – ja johtoryhmän se väistää useimmiten kokonaan. Kenen työkykyä pitäisi johtaa ja miten? Kaksi työkykyjohtamisen asiantuntijaa, Jenni Närvä Baronalta ja Anni Pura Heltistä lisäävät teräväsanaisesti ymmärrystäsi mistä työkykyjohtamisessa on oikein kyse ja miten sitä pitäisi arjessa johtaa.

 

Kuuntele jakso Spotifysta
Kuuntele jakso Applesta

Jakso 4
Ollaanko missään työpaikassa
turvassa burnoutilta?

Onko Suomen parhaissa ohjelmistoyrityksissä burnoutteja? Nykykoodareille ei enää riitä kokisautomaatti toimiston nurkassa tai biljardipöytä kahvihuoneessa – yhä useampi huippuosaaja valitsee työpaikan jossa taklataan tehokkaasti työuupumusta. Pirja Aarnio Vincitiltä ja Outi Sivonen Solitalta avaavat HR-näkökulmasta, miten heillä pidetään huolta työstä, työyhteisöistä ja työntekijöistä.

 

Kuuntele jakso Spotifysta
Kuuntele jakso Applesta

Jakso 5
Työuupumus johtajan työn luontoisetuna?

Työuupumus on johtajien kesken tabu. Moni johtaja mieluummin irtisanoutuu tai tulee irtisanotuksi kuin hakee apua työuupumukseensa. Yritysjohtaja ja hallitusammattilainen Petteri Kilpinen kertoo omasta irtiotostaan ja ratkaisuistaan tilanteessa, jossa asiantuntijan silmin puhuttaisiin työuupumuksesta. Petterin kanssa ilmiöstä keskustelee johtajien luottopsykoterapeutti Katri Kanninen. Kuulet miksi johtajien on edelleen vaikea hakea apua ja mitä tapahtuu, jos apua uskaltaa hakea.

Kuuntele jakso Spotifysta
Kuuntele jakso Applesta

Jakso 6
Tarvitseeko johtajan olla superihminen voidakseen hyvin?

Mediassa ja työuupumuskirjallisuudessa puhutaan liian harvoin työssään hyvinvoivoivista ihmisistä. Usko tai älä, podijaksossa vieraana ilmielävänä energinen, jaksamisestaan huolta pitävä ja työstään innostunut johtaja – joka on myös aivan tavallinen ihminen kuten meistä jokainen! Flowhavenin toimitusjohtaja Kalle Törmä kertoo, milltä tuntuu, kun jaksaa töissä ja kotona. Kuulet Kallelta, millaisia työkaluja hän käyttää, jotta hallitsee työn paineet ja pystyy nauttimaan myös muusta elämästä.

Kuuntele jakso Spotifysta
Kuuntele jakso Applesta

Jakso 7
Mitä yhteistä on huijarisyndroomalla,
työuupumuksella ja Supercellillä?

Kurkista suomalaisen peliteollisuuden backstagelle. Kansainvälisesti yksi tunnetuimmista suomalaisista yrityksistä, Supercell työllistää huippuosaajia ympäri maailman. Joukkoon pääsee vain parhaista parhaimmat. Miten tällainen ympäristö vaikuttaa ihmisten jaksamiseen ja mielenterveyteen? Tuuleeko huipulla? Anna Feodorow People-tiimistä kertoo meille, miksi Supercellissä puhutaan tällä hetkellä hyvin paljon mielenterveydestä ja mitä sen eteen tehdään sekä yritys- että tiimitasolla.

Kuuntele jakso Spotifysta
Kuuntele jakso Applesta

Bonusjakso
Kokonainen työura yhdessä kirjassa

Tietokirjailijoilta kysytään yleensä seuraavia kysymyksiä. Miksi olet halunnut kirjoittaa tietokirjan? Millainen työmäärä, luomisen tuska ja mahdollisesti myös suuri ilo projektiin kuuluu? Mitä hyvää ja mitä pelottavaa prosessi tuo tullessaan Tule mukaan kuulemaan, miksi työterveyspsykologi Tanja Lappi halusi kirjoittaa kirjan juuri työuupumuksesta, josta on saatavilla jo paljon kirjallisuutta. Millä kulmalla Tanja tarttui aiheeseen? Mitä tapahtuu kirjan sivuilla? Entä mitä on löydettävissä rivien välistä?

Työuupumus-aktivisti, kirjailija
ja #nollatyöuupumusta podcast-emäntä

Tutustu Tanjaan

Tanja Lappi on yksi työterveysyritys Heltin perustajista, ajatustyöhön, -työntekijöihin ja -yrityksiin erikoistunut työterveyspsykologi ja johdon luottovalmentaja, joka on hoitanut työurallaan satoja työuupuneita sekä sparrannut esihenkilöitä ja johtoa lukuisissa organisaatiossa.

Tanja on ollut kiinnostunut työuupumusilmiöstä lähes koko työuransa ajan ja uskoo, että Helttiä ei olisi syntynyt ilman työelämän pahinta uhkaa, työuupumusta. Tanjan kokemuksen mukaan hyvällä työn ja ihmisten johtamisella työuupumusilmiö on mahdollista taklata ihan jokaisella työpaikalla. Jaksamista voidaan ja pitää johtaa. Tanjalla on unelma, että työuupumuksesta puhuttaisiin tulevaisuudessa menneessä aikamuodossa.

 

Verkostoidu Linkkarissa Tilaa Tanja puhumaan

Tanja ja muut helttiäiset käärivät kanssasi hihat

Onko teidän työpaikallanne tavoitteena #nollatyöuupumusta?

Pitäisikö jaksamisen johtamista parantaa?

Nyt olet oikeilla jäljillä – ei kannata tyytyä keskinkertaiseen. Näistä kannattaa aloittaa:

  • Johtoryhmän valmennus jaksamisen johtamiseen
  • HR:n konsultaatiot ja jaksamisen johtamisen projektituki
  • Jaksamisen johtamisen työpajat avainhenkilöiden kanssa
  • Esihenkilöiden valmennus jaksamisen johtamiseen

 

Lue lisää

Oireileeko yrityksen johto? Työuupujia?

Ei kannata päästää tilannetta liian pitkälle! Olemme johtajaterapioiden pioneereja sekä kokeneita johdon ja esihenkilöiden coacheja.

 

Lue lisää

Haluatteko tukea yksilöitä ja kehittyä työpaikkana?

Älä valitse joko tai, jos voit saada molemmat! Mielenhuollon palvelumme Mindy tarjoaa matalan kynnyksen tukea jaksamiseen ja yritykselle dataan perustuvaa konsultaatiota kuormitustekijöiden ja juurisyiden korjaamiseen. Mindystä hyötyvät yksilöt, työyhteisö ja koko organisaatio.

  • Mindy mielenhuollon johtajuuspaketit oman johtajuuden kehittämiseen ja ajatusten tuulettamiseen
  • Mindy mielenhuollon mielihuolto, säännöllisesti jokaiselle ajatustyöläiselle

 

Lue lisää

Kannen suunnittelu ja nuupahtanut kukka: Anna Makkonen | Virkeä kukka: Helene Lindfors
Tanjan valokuva: Meeri Utti | Merituulin valokuva: Rio Gandara/HS | Hannakaisan valokuva: Nina Kaverinen