Ajankohtaista

Julius Laine | 16.3.2020

Koronavirus – tietoa ja ohjeet Heltin jäsenille

Päivitetty 30.4.2020 – Read in English

Heltti jäsenkirje: Koronavirus – Heltin toimet epidemian hidastamiseksi

WHO on julistanut koronaviruksen aiheuttaneen pandemian eli se on levinnyt maailmanlaajuisesti. Influnessakausi alkaa olla ohi ja myös muita tavallisia hengitystieinfektion taudinaiheuttajia on nyt vähän liikkellä verrattuna koronavirukseen. THL on antanut 24. huhtikuuta ohjeistuksen testata koronaviruksen varalta kaikki henkilöt, joilla on ollut hengitystieinfektion oireita yli 2 vuorokauden ajan. Edelleen tärkeää on pitää huolta käsihygieniasta, yskiä hyvää hygieniaohjeistusta noudattaen ja noudattaa valtioneuvoston antamia rajoitusohjeita.

Miten toimin, jos epäilen saamieni oireiden johtuvan koronaviruksesta?

Koronaviruksen aiheuttamat tyypilliset oireet ovat kurkkukipu, kuume ja hengenahdistus. Myös päänsärky, lihaskivut ja ripuli ovat mahdollisia oireita. Oireiden perusteella ei koronavirusta voi erottaa muista hengitystieinfektion aiheuttajista.

THL:n tuoreen ohjeistuksen mukaan näyte COVID-19-tutkimusta varten pyritään ottamaan henkilöiltä, joilla on ollut vähintään kahden vuorokauden ajan koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Julkisella puolella on testauskapasiteettia saatu lisättyä ja koronatestiin pääsy on helpottunut.

Koronavirustestaus julkisessa terveydenhuollossa:

 • Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee oireiden arviointi Omaolo palvelussa. Saat henkilökohtaiset suositukset, miten toimia.
 • Soita terveyskeskukseen tai päivystysapuun 116 117, mikäli sinun tulisi hakeutua Koronavirustestiin. Älä hakeudu suoraan vastaanotolle.

Koronavirustestaus Heltin kautta:

Heltti on käynnistänyt koronavirustestauksen kumppaneidensa kautta. Jos yrityksenne työterveyden sopimukseen sisältyy koronavirustestaus (voit tarkastaa asian yrityksesi HR-henkilöltä), toimi seuraavasti:

 • Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ole yhteydessä Helttiin joko MyHeltin Livechatin kautta tai puhelimitse Helttilinjaan 020 1470 770. Saat ohjeet koronavirustesteihin tai hoitoon hakeutumisesta.

Hoito-ohjeet ja hoitoon hakeutuminen:

 • Voit aina olla yhteydessä Helttiin, mikäli kaipaat apua tai hoito-ohjeita tai epäilet oireidesi aiheuttajaksi muuta hengitystieinfektiota. Voimme tarpeen vaatiessa ohjata sinut lääkärin vastaanotolle Heltin kumppaneiden infektiopoliklinikoille.
 • Soita terveyskeskukseen tai päivystysapuun 116 117, jos sinulle tai läheisellesi tulee vakavia oireita kuten hengenahdistusta ja yleistila heikkenee. Kiireellisissä hätätapauksissa soita 112.
 • Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä Helttiin tai terveyskeskukseen / päivystysapuun. Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen tai päivystysapuun, jos sinulle nousee äkillinen kuume (yli 38 astetta tai yli) ja tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Tutustu myös: Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Miten koronavirus tarttuu?

Koronaviruksen tartuttavuus ei ole vielä täysin selvillä. Uusien tietojen mukaan koronavirus voi tarttua 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Etenkin yskiminen aiheuttaa suuren riskin. Vaihtoehtoisesti tartunnan voi saada kosketustartuntana, jos sairastunut henkilö on yskinyt pinnoille tai materiaaleihin.

Miten välttää koronavirus tartunta?

Työterveyslaitos on laatinut toimintaohjeen työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn, jota tämä Heltin ohje noudattaa. Heltti kehottaa jäseniään tutustumaan ja noudattamaan näitä samoja ohjeita, joihin Heltin hoito- ja muuta henkilökuntaa on myös ohjeistettu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos – THL – päivittää aktiivisesti sivuillaan tilannetta koronavirusepidemiasta ja on Heltin ensisijainen tiedonlähde ja pidämme heidän arviota tilanteesta erittäin luotettavana.

Valtioneuvosto on antanut ohjeistuksen välttää yli 10 hengen tapaamisia, mutta myös pienemmän henkilömäärän tapaamisia on syytä rajoittaa. Etenkin yli 70-vuotiaiden ihmisten tapaamista pitää nyt välttää ja yli 70-vuotiaan on hallituksen toimesta määrätty pysymään mahdollisimman paljon kotona ja välttäämään fyysisiä kontakteja. Myös työikäisten tulisi välttää liikkumista sellaisissa paikoissa, jossa on paljon ihmisiä. Ulkoilua saa kuitenkin harrastaa ja se on suositeltavaakin, henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. On kuitenkin tarpeen pyrkiä ylläpitämään vähintään yhden metrin fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin, tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Työterveyslaitos: Toimintaohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
Molemmat artikkelit päivittyvät TTL:n ja THL:n saadessa tuoretta tietoa tilanteestaHeltti suosittelee seuraamaan tilannetta näiden sivustojen kautta.

Tärkeimmät tavat ehkäistä koronavirusta ovat käsienpesu ja yskiminen oikein.
(THL:
Käsienpesu ja yskiminen – Infektiotaudit ja rokotukset) 

Pese kätesi aina:

 • Kun tulet ulkoa sisään
 • Ennen ruoanlaittoa ja ruokailua
 • WC-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
 • Niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • Kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
 • Ennen nuuskaamista

Paras tapa pestä kädet on juoksevalla saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20 sekunnin ajan.

Yski oikein:

 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttö nenäliinalla, kun yskit tai aivastat
 • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi
 • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin, käytä sekaroskista

Milloin tarvitsen suu-nenäsuojainta (hengityssuojain)?

Suu-nenäsuojain on hyödyllinen, jos sinulla on todettu koronavirusinfektio ja joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, joissa joudut olemaan läheisessä kontaktissa muiden ihmisten kanssa TAI jos perheenjäsenesi tai muu henkilö, jonka kanssa olet läheisessä kontaktissa sairastaa koronavirusinfektiota.

Tutustu myös: THL:n ohje kankaisen kasvomaskin käytöstä

Onnistuuko vasta-ainetestit Heltin kautta?

Tällä hetkellä emme vielä toteuta koronan vasta-ainetutkimuksia, sillä mikään markkinoilla oleva testi ei ole vielä riittävän tarkka (spesifinen).Tällä hetkellä testien tarkkuus on parhaimmillaan n. 96 % eli jos tutkitaan sata ihmistä ja jos koronavirustartunnan on saanut noin 1 % suomalaisista, sadasta ihmisestä yksi saa oikean positiivisen tuloksen ja neljä väärän positiivisen, eikä näitä pysty erottamaan toisistaan.

Lue lisää 11.4.2020 Helsingin Sanomien artikkelista “Innostusta herättäneet korona­viruksen vasta-ainetestit antavat tällä hetkellä epä­luotettavan tuloksen – ”Yksittäinen ihminen ei voi testillä varmistaa, onko hän turvassa virukselta”

Heltissä kartoitetaan markkinoilla olevia ja kehitteillä olevia testejä ja pyritään järjestämään testaus heti, kun testeistä on oletettavissa hyötyä Heltin jäsenille. Tiedotamme tästä lisää myöhemmin.

Julius Laine

Julius Laine: Toimin Heltissä yleislääkärinä, ja olen kiinnostunut erityisesti sairauksien ehkäisystä ja hyvinvoinnin edistämisestä. Sairauksien hoito on Suomessa varsin hyvällä tasolla, joten jatkossa tulisi yhä vahvemmin keskittyä hyvinvoinnin lisäämiseen. Hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat kulkevat rinnan ja niiden parantaminen on erittäin tehokas keino ehkäistä sairauksia. Terveysteknologia ja sen hyödyt ja haitat lääketieteen ammattilaisille ja erityisesti tavallisille kuluttajille ovat lähellä sydäntäni.