Ajankohtaista

Julius Laine | 16.3.2020

Koronavirus – tietoa ja ohjeet Heltin jäsenille

Päivitetty 20.3.2020 – Read in English

Heltti jäsenkirje: Koronavirus – Heltin toimet epidemian hidastamiseksi

Koronaviruksen on julistettu aiheuttaneen pandemian eli se on levinnyt maailmanlaajuisesti, vaikka suuressa osassa maita tartuntoja on vielä suhteellisen vähän. Ulkomailla oleskelleilla tai läheisessä kontaktissa koronavirusinfektiota sairastaneen henkilön kanssa olleet ovat riskissä saada tartunta. Jos tällaista historiaa ei ole, voivat flunssaoireet johtua myös jostain tavallisesta flunssanaiheuttajasta, mutta tämä rajanveto käy todettujen tartuntojen määrän kasvaessa hankalammaksi. Oireiden perusteella ei pysty koronavirusinfektiota erottamaan tavallisesti flunssasta. Edelleen tärkeää on pitää huolta käsihygieniasta ja yskiä hyvää hygieniaohjeistusta noudattaen eli kertakäyttöiseen nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen. Hengityssuojamia tarvitaan vain poikkeustilanteissa.

Miten toimin, jos epäilen saamieni oireiden johtuvan koronaviruksesta?

Koronaviruksen aiheuttamat tyypilliset oireet ovat kurkkukipu, kuume ja hengenahdistus. Myös päänsärky, lihaskivut ja kuume ovat mahdollisia oireita.  Jos epäilet, että oireesi johtuu koronaviruksesta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.

Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta kotona, kunnes oireesi ovat loppuneet.  Lieviä oireita ovat nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume. Vältä sosiaalisia kontakteja.  Soita terveyskeskukseen, jos sinulle tai läheisellesi tulee vakavia oireita kuten hengenahdistusta ja yleistila heikkenee.

Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos sinulle nousee äkillinen kuume (yli 38 astetta tai yli) ja tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Koronaviruskokeet ja tutkimukset tehdään julkisen terveydenhuollon ja lisääntyvissä määrin myös yksityisten terveydenhuoltotoimijoiden näytteenottopisteissä THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Heltissä ei ole mahdollisuutta varmistaa tutkimuksilla koronavirustartuntaa. Älä hakeudu suoraan lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Ole yhteydessä puhelimitse tai chatin kautta, josta saat jatko-ohjeet. Jos ei ole tiedossa olevaa altistusta koronavirukselle (ulkomailta Suomeen paluu ja läheinen fyysinen kontakti oireisen koronavirusinfektion saaneen kanssa), on pyrittävä välttämään yhteydenottoa terveydenhuollon palveluihin. Toki, jos oireet ovat voimakkaat ja herää epäilys kotona pärjäämisestä, tulee ehdottomasti olla yhteydessä. Tällä pyritään pitämään yhteydenottolinjat avoimina niitä eniten tarvitseville. On ensisijaisen tärkeää koronavirustartuntaa epäiltäessä pyrkiä minimoimaan kontaktit ikääntyneisiin tai sellaisiin henkilöihin joilla on perussairauksia. Työterveyden toimipisteissä käy usein ihmisiä, joilla on perussairauksia ja joihin kohdistuu erityisen suuri riski saada vakavaoireinen infektio. 

Jos olet ollut sellaisen henkilön kanssa läheisessä kontaktissa, jolla on todettu koronavirusinfektio ja saat oireita TAI saat oireita palattuasi koronaviruksen epidemia-alueilta, tulisi olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai päivystysapuun 116 117. Helttiin saa kuitenkin olla ehdottomasti yhteydessä, jos asian suhteen on epävarmuutta. Heltissä ei kuitenkaan koronavirusta voida tutkia.

Jos herää epäily koronavirusinfektiosta, tee oireiden arviointi Omaolo palvelussa. Lievissä oireissa jää sairastamaan kotiin. Mikäli kuulut riskiryhmään tai oireesi ovat vakavat, ole yhteydessä omaan terveyasemaan tai Päivystysapuun numeroon 116 117. Helttiin saa ja pitää kuitenkin olla ehdottomasti yhteydessä, jos asian suhteen on epävarmuutta.

 

Miten koronavirus tarttuu?

Koronaviruksen tartuttavuus ei ole vielä täysin selvillä. Uusien tietojen mukaan koronavirus voi tarttua 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Etenkin yskiminen aiheuttaa suuren riskin. Vaihtoehtoisesti tartunnan voi saada kosketustartuntana, jos sairastunut henkilö on yskinyt pinnoille tai materiaaleihin.

Miten välttää koronavirus tartunta?

Työterveyslaitos on laatinut toimintaohjeen työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn, jota tämä Heltin ohje noudattaa. Heltti kehottaa jäseniään tutustumaan ja noudattamaan näitä samoja ohjeita, joihin Heltin hoito- ja muuta henkilökuntaa on myös ohjeistettu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos – THL – päivittää aktiivisesti sivuillaan tilannetta koronavirusepidemiasta ja on Heltin ensisijainen tiedonlähde ja pidämme heidän arviota tilanteesta erittäin luotettavana.

Hallitus on antanut ohjeistuksen välttää yli 10 hengen tapaamisia, mutta myös pienemmän henkilömäärän tapaamisia on syytä rajoittaa. Etenkin yli 70-vuotiaiden ihmisten tapaamista pitää nyt välttää ja yli 70-vuotiaan on hallituksen toimesta määrätty pysymään mahdollisimman paljon kotona ja välttäämään fyysisiä kontakteja. Myös työikäisten tulisi välttää liikkumista sellaisissa paikoissa, jossa on paljon ihmisiä. THL on antanut ohjeen välttää ulkomaanmatkailua. Ulkoilua saa kuitenkin harrastaa ja se on suositeltavaakin, henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. On kuitenkin tarpeen pyrkiä ylläpitämään 2 metrin fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin, tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Työterveyslaitos: Toimintaohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
Molemmat artikkelit päivittyvät TTL:n ja THL:n saadessa tuoretta tietoa tilanteestaHeltti suosittelee seuraamaan tilannetta näiden sivustojen kautta.

Tärkeimmät tavat ehkäistä koronavirusta ovat käsienpesu ja yskiminen oikein.
(THL:
Käsienpesu ja yskiminen – Infektiotaudit ja rokotukset) 

Pese kätesi aina:

  • Kun tulet ulkoa sisään
  • Ennen ruoanlaittoa ja ruokailua
  • WC-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • Niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • Kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
  • Ennen nuuskaamista

Paras tapa pestä kädet on juoksevalla saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20 sekunnin ajan.

Yski oikein:

  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttö nenäliinalla, kun yskit tai aivastat
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin, käytä sekaroskista

Milloin tarvitsen suu-nenäsuojainta (hengityssuojain)?

Suu-nenäsuojain on hyödyllinen, jos sinulla on todettu koronavirusinfektio ja joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, joissa joudut olemaan läheisessä kontaktissa muiden ihmisten kanssa TAI jos perheenjäsenesi tai muu henkilö, jonka kanssa olet läheisessä kontaktissa sairastaa koronavirusinfektiota.

Julius Laine

Julius Laine: Toimin Heltissä yleislääkärinä, ja olen kiinnostunut erityisesti sairauksien ehkäisystä ja hyvinvoinnin edistämisestä. Sairauksien hoito on Suomessa varsin hyvällä tasolla, joten jatkossa tulisi yhä vahvemmin keskittyä hyvinvoinnin lisäämiseen. Hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat kulkevat rinnan ja niiden parantaminen on erittäin tehokas keino ehkäistä sairauksia. Terveysteknologia ja sen hyödyt ja haitat lääketieteen ammattilaisille ja erityisesti tavallisille kuluttajille ovat lähellä sydäntäni.