Blogi

Henna Ojala | 1.7.2021

Kesäloma alkaa vaihtamalla apatiakalsarit – Vinkit lomamoodiin

Se olisi jälleen tänäkin vuonna edessä kesäloma, johon moni meistä laskeutuu suoraan etätöistä. Mutta miten lomatunnelma tai se kuuluisa lomamoodi saavutetaan, jos lomalle siirtyminen tarkoittaa kävelemistä keittiössä, lastenhuoneessa, saunassa tai työhuoneessa sijaitsevasta etätyöpisteestä lomalle? Keräsimme vinkit miten kesälomafiilistä kannattaa konkretisoida, jotta pää siirtyy kesälomalle mutkattomammin.

“Voispa jättää läppärin toimistolle, hihkaista heipat työkavereille ja laittaa toimiston kiinni. Heti tuntuis enemmän että on kesäloma.”

Kyllä, myönnettävä se on, lomallejäänti toimistolta on eri asia kuin jäädä lomalle etätyöpisteeltä. Maisema ei muutu eikä siellä Slackissa ole ihan kuitenkaan sama asia rallatella hyvän loman toivotuksia kuin kahvipisteellä.

Pää tarvitsee toisinaan konkreettisia muistutuksia hetken vaihtumisesta toiseen. Ulkoiset merkit kertovat aivoillesi miten jatkossa pitäisi toimia, mitä tulee tapahtumaan. Ajatusten, mielen ja pään laskeutuminen lomalle vaatii monesti pieniä tekoja – sellaisia josta muistat että lomalla tässä nyt ollaan! Meidän helttiäisten etätöistä lomalle laskeutumisen expertit jakoivat muutamat toimiviksi todetut vinkit.

Vaihda etätyövaatteet ja apatiakalsarit lomashortseihin

Nyt on aika heittää apatiakalsarit, työverkkarit ja työpäivinä käytetyt t-paidat hetkeksi kaapinperälle. Kaiva kaapista jotain mitä et ole käyttänyt hetkeen – ainakaan työaikana. Pue päällesi sellaiset vaatteet jotka muistuttavat kenties jostain lomamatkasta tai viime kesän parhaasta hetkestä. Aivosi saavat konkreettisen merkin, että nyt ei tarvitse valmistautua työpäivään.

Tuunaa etätyöpiste kesäkuntoon

Yksi konkreettisin ja tärkein asia, jonka voit tehdä heti loman alkajaisiksi on nykäistä työkoneesta virtapiuha irti ja sulkea kone. Laita työvälineet, piuhat ja muistivihkot koko loman ajaksi laatikkoon tai kaappiin. Etätyöpistekin saa nyt levätä loman ajan. Rohkeimmat siirtävät jopa huonekalujen paikkaa, vaihtavat tyynynpäälliset, ostavat kukkia tai maalaavat seinän.

Tee siirtymämatka kesälomalle

Siirtyminen keittiön etätyöpisteestä olohuoneeseen on kieltämättä hiukan lyhyt aika sujahtaa tunnelmasta toiseen. Nykäise sandaalit jalkaan ja käy kävelemässä, juoksemassa, pyöräilemässä tai vaikka skuuttailemassa heti työpäivän jälkeen pieni lenkki. Annat samalla aikaa aivoillesi tuulettua ja laskeutua viimeisen työpäivän tunnelmista kesäisempiin hetkiin. Päätä lenkki jäätelökioskille.

Tee ensimmäisestä loma-aamusta yllättävä

Mistä tiedät ensimmäisenä lomamaanantaina olevasi vapaalla? Onko se erityisen hyvä aamiainen parvekkeella? Kirjan lukeminen sängyssä? Virkistävä aamu-uinti? Tavallista pidempi lenkki koiran kanssa? Vai aamuinen leikkipuistopaussi perheen pienimpien kanssa?

Mieti jo etukäteen mitä tavallisesta etäpäivästä poikkeavaa voit tehdä ensimmäisenä arkipäivänä lomalla – se viimeistään kertoo aivoillesi että nyt saa höllätä.

Muutama tärkeä vinkki, jotka kannattaa myös muistaa:

  • Pidä lyhyt etäkahvipaussi työkavereiden kanssa ennen lomaa. Jutelkaa viime juhannuksen tunnelmista, parhaista kesävinkeistä tai jäätelöuutuuksista. Kerro lomatoivotukset videon välityksellä ääneen mieluummin kuin tekstinä. Aivosi rekisteröivät ääneen sanotut sanat ja alkavat laskeutua lomaan.
  • Poista ja ota vähintäänkin notifikaatiot pois kaikista työhön liittyvistä kommunikaatiokanavista (Slack, email, Teams, WhatsApp-ryhmät..)
  • Nuku hyvin. Uni palauttaa etätyön kuormittavaa mieltä erityisen tehokkaasti. Saatat tuntea itsesi väsyneeksi loman ensimmäisinä päivinä ja se on ihan ok – se on merkki sinulle että aivosi tarvitsevat kuukausien höyryämisen jälkeen lepoa.
  • Tee asioita, jotka rentouttavat kehoa ja mieltä – tuuleta aivoja, virkistä lihaksia. Nyt on aikaa myös vain olla!

Lue myös nämä Heltin asiantuntijoiden kesäloma vinkkien mediatärpit

Henna Ojala

Henna Ojala: Olen strategisen, mieleenpainuvan työntekijäkokemuksen ja asiakaskokemuksen rakentamisen puolestapuhuja. Uskon, että hyvinvointi työelämässä muodostuu pienistä arjen teoista, empatiasta ja inhimillisistä kohtaamisista. Toimin Heltissä markkinoinnin ja viestinnän parissa, jossa kuuntelen ja havainnoin herkällä korvalla asiakkaiden, jäsenten, helttiäisten ja sidosryhmien ajatuksia tulevaisuuden työelämästä ja ajatustyöläisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.