Korona

Heltti | 13.1.2022

Yleisimmin kysytyt kysymykset koronaviruksesta

Heltin terveydenhuollon asiantuntijat kohtaavat päivittäin HelttiLinjassa ja LiveChatissa  jäseniä, joita mietityttää  koronavirus. Erityisesti mietitystä aiheuttaa toimintatavat altistusten ja testauksen osalta tänä poikkeusaikana. Kokosimme blogiin yleisimmin kysytyt kysymykset koronaviruksesta vastausten kera.

THL:n uudet toimintaohjeet päiväyksellä 13.1.2022 koskevat kaikkia, myös koronarokotuksen saaneita.
Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, niitä tulee noudattaa tämän ohjeen sijaan.


Kysymykset:

  1. Minulla on lieviä oireita ja epäilen saaneeni koronatartunnan, miten toimin?
  2. Minulla on lieviä oireita, en kuulu riskiryhmiin, enkä päässyt terveydenhuollon koronatestiin. Miten toimin?
  3. Kotitestini oli positiivinen, miten toimin?
  4. Minulla on oireita, mutta kotitestini näyttää negatiivisen testituloksen, voinko mennä töihin?
  5. Kuinka hoidan koronavirusta kotona?
  6. Mitä teen jos oireet jatkuvat yli viisi vuorokautta?
  7. Kotitesti oli positiivinen ja sain virallisen testiajan vasta muutaman päivän päähän, saanko tartuntatautipäivärahaa jo kotona tehdyn testin vai vasta virallisen testin päivämäärän mukaan?
  8. Minulla on etätyömahdollisuus ja vain lievät koronaviruksen oireet, mutta haluan merkinnän koronapassiin. Miten toimin?
  9. Miten tartuntatautipäiväraha eroaa sairauspoissaolon ajan korvauksesta työntekijälle/työnantajalle?
  10. Millaisessa tilanteessa tartuntatautipäivärahan hakeminen on tarpeen? Entä milloin sairauspoissaolon?
  11. Minulla ei ole oireita, mutta olen altistunut. Miten toimin?

1. Minulla on lieviä oireita ja epäilen saaneeni koronatartunnan, miten toimin?

  • Käy oman sairaanhoitopiirisi ja sieltä oman kuntasi sivuilla katsomassa ohjeita koronatestaukseen liittyen.
    (THL: Koronaepidemia: alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset)
  • Vaikka alueellasi olisi testauksessa ruuhkaa, hakeudu terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi jos..
    • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä
    • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
    • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
    • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
    • olet raskaana
  • Vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan
  • Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon

Huomioi lisäksi alueelliset ohjeistukset milloin terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin pitäisi hakeutua:

  • HUS:n sivuilla em. lisäksi testiin pyydetään hakeutumaan, jos kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän (yli 60 vuotta), sairauden tai lääkityksen takia TAI sinulla on verisuonitukoksen merkittäviä riskitekijöitä (ks. riskitekijät HUSin verkkosivuilta).
  • TYKS on listannut tähän ryhmään kuuluviksi myös rokottamattomat

Kysymykset

2. Minulla on lieviä oireita, en kuulu edellä mainittuihin riskiryhmiin, enkä päässyt terveydenhuollon koronatestiin. Miten toimin?

  1. Tee kotitesti
  2. Vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan
  3. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, vältä kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Kysymykset

3. Kotitestini oli positiivinen, miten toimin

  • Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.
  • Vältä vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, vältä kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
  • Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. HUOM! Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.
  • Pyydä tartunnalle altistuneita: välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte.
    Käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.
  • Ilmoita poissaolosta työnantajalle ja toimi työnantajasi ohjeiden mukaan. Jos tarvitset lääkärintodistuksen oletetusta sairastetusta koronavirustaudista esimerkiksi sairauspäivärahaa varten, ota yhteyttä Heltti-linjaan
    Kotihoito-ohjeet, ks. kohta 5.

Kysymykset

4. Minulla on oireita, mutta kotitestini näyttää negatiivisen testituloksen, voinko mennä töihin?

  • Et voi mennä töihin. Jos sinulla on oireita, vältä kontakteja vähintään 5 vrk ajan tai niin pitkään kunnes oireet ovat väistyneet, vaikka testitulos pysyisi negatiivisena
  • toista testi useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein.
  • Jos testi muuttuu positiiviseksi, katso kohta 3.

Kysymykset

5. Kuinka hoidan koronavirusta kotona?

Katso THL:n suosittelemat kotihoito-ohjeet koronavirukseen sairastuneelle.

Kysymykset

6. Mitä teen jos oireet jatkuvat yli viisi vuorokautta?

  • Vältä kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta
  • Ilmoita poissaolosta työnantajalle ja toimi työnantajasi ohjeiden mukaan.
  • Jos tarvitset lääkärintodistuksen oletetusta sairastetusta koronavirustaudista esimerkiksi sairauspäivärahaa varten, ota yhteyttä Heltti-linjaan

Kysymykset

7. Kotitesti oli positiivinen ja sain virallisen testiajan vasta muutaman päivän päähän, saanko tartuntatautipäivärahaa jo kotona tehdyn testin vai vasta virallisen testin päivämäärän mukaan?

  • Aika lasketaan oireiden alusta, ei positiivisen testin alusta.
  • Koronatestin tulosta odottaessa pitäydy karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Käytännössä tulisi siis käyttäytyä siten, kun olisi koronatartunnan saanut.

Kysymykset

8. Minulla on etätyömahdollisuus ja vain lievät koronaviruksen oireet, mutta haluan merkinnän koronapassiin. Miten toimin?

Jotta koronapassiin tulisi merkintä sairastetusta koronaviruksesta, vaatii se terveydenhuollossa PCR-testillä todetun tartunnan. Tällä hetkellä koronatestaus on kuormittunut ja ruuhkautunut monella paikkakunnalla.

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta: Lievissä oireissa suositellaan kotitestiä, jotta muutenkin jo ruuhkautunut ja kuormittunut terveydenhuolto ei kuormittuisi enempää. Muuten sinulla ei siis tarvetta ole testille, paitsi tuon merkinnän suhteen. Tässä tapauksessa riippuu paikkakunnastasi, pääsetkö terveydenhuollon tekemään PCR-testiin. Julkiselle ja yksityiselle ohjataan samoin kriteerein.

Kysymykset

9. Miten tartuntatautipäiväraha eroaa sairauspoissaolonajan korvauksesta työntekijälle/työnantajalle?

Tartuntatautipäiväraha on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä.

Jos työstä poissaoloajalta on maksettu palkkaa, maksetaan tartuntatautipäiväraha työnantajalle palkkaa vastaavalta osalta. Palkan määrä voi olla erisuuruinen kuin ansionmenetyksen määrä. Päivärahan määrässä ei oteta huomioon työnantajan sivukuluja.

Kysymykset

10. Millaisessa tilanteessa tartuntatautipäivärahan hakeminen on tarpeen? Entä milloin sairauspoissaolon?

  • Tartuntatautipäivärahaa voidaan hakea, jos henkilö on asetettu eristykseen tai karanteeniin tartuntatautiviranomaisen toimesta ja tästä syntyy ansionmenetystä.
  • Lääkäri voi määrätä sairauspoissaolon, jos henkilö on sairauden vuoksi työkyvytön.

Kysymykset

11. Minulla ei ole oireita, mutta olen altistunut. Miten toimin?

Tyypillinen tilanne, jonka saatat kohdata on tämänkaltainen: ”Asun samassa asunnossa tai olen ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa.”

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista.
  • Jos ei etätyömahdollisuutta, olet täysin oireeton ja jos tartuntatautilääkäri ei arviossaan päätä toisin, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja. HUOM! Oireeton ei voi saada sairauspoissaoloa
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.
  • THL: Tartuntariskin pienentäminen kotona
  • Jos saat oireita, toimi kuten kohdassa 1.

Kysymykset


Olemme päivittäneet yleisen koronaviruksen tilannetieto-sivumme. Sieltä voit lukea lisää ajankohtaisista työnantajaa ja työntekijää koskevista suosituksista: Korona missä mennään?

Mikäli työnantajasi on lisännyt työpaikkasi työterveyssopimukseen koronarokotukset Heltin kautta, lue täältä ohjeet miten varata rokotusaika ja toimia rokotuspäivänä: Koronarokotukset Heltissä