Ajatustyö

Mari Laari | 25.2.2022

Voimaa epävarmuuden keskellä

Elämme jälleen tilanteessa, jossa monet kokevat valtavaa epävarmuutta. Vaikka maailmassa soditaan koko ajan, ovat sota-alueet yleensä sen verran kaukana, että Suomessa asuvien on helppo etäännyttää itsensä niistä. Nyt, kun sota on maantieteellisesti lähellä, on luonnollista, että se huolestuttaa osaa ihmisistä enemmän.

”Monilla herää uusi huoli, tällä kertaa turvallisuudesta”

Turvallisuus, terveys ja sosiaaliset verkostot ovat kaikki asioita, joilla on erittäin suuri merkitys hyvinvoinnillemme ja joiden merkityksen usein huomaa vasta, kun herää uhka niiden menettämisestä. Korona-aika on laittanut meidät miettimään läheistemme ja omaa terveyttä. Koronarajoitukset ovat rajoittaneet sosiaalista elämää ja koronaväsymystä on ollut ilmassa jo pidempään. Nyt koronarajoitusten purkamisen kynnyksellä kaikista uutisvälineistä saamme seurata hämmentyneen epäuskoisena tapahtumia Ukrainassa ja monilla herää uusi huoli, tällä kertaa turvallisuudesta.

Koska olemme kaikki yksilöitä, reagoimme asioihin eri tavoin. Osa meistä reagoi tilanteeseen voimakkaasti ahdistuen, osa pohtien todennäköisyyksiä, osa pitää tilannetta ikävänä, mutta ohittaa sen keskittyen omaan elämäänsä. Nämä ja kaikki muut reagoinnin tavat ovat normaaleja.

Jos huomaat, että huoli tai ahdistus tilanteesta johtuen alkaa vallata mieltäsi liikaa, tässä muutama vinkki oman hyvinvoinnin tukemiseen:

  • Tunnista, mitä tilanne sinussa herättää, ja hyväksy eri ihmisten reaktiot. Kaikki yksilölliset reaktiot ovat normaaleja, joten älä vaadi ketään (myöskään itseäsi) tuntemaan eri tavalla. Osa kokee tilanteen hyvinkin ahdistavana. On tärkeää tarjota tukea ja tilaa ajatusten jakamiselle niille, joita tilanne huolestuttaa. Osa haluaa jatkaa normaalia elämää ja suojautua tilanteeseen liittyvältä viestinnältä. Annetaan tähän mahdollisuus.
  • Kevennä kuormaa. Monille tämä tilanne tuo lisäkuormaa. Sitä voi tulla psyykkisistä reaktioista tai sitten työhön liittyvistä muutoksista. On hyvä miettiä, voiko kuormitusta vähentää nyt jostain. Esim. voiko jonkun kehityshankkeen toteutusta siirtää myöhemmäksi, voiko vaatimuksia laskea tai voiko jotenkin lisätä voimavaroja?
  • Huolehdi arjen jatkumisesta ja arkirutiineista: Käy töissä ja kaupassa, harrasta sekä liiku. Vaikka juuri nyt tuntuisi kurjalta, arki jatkuu. On ok tehdä normaaleja ja kivoja asioita, vaikka muualla on samaan aikaan haastava tilanne. Monet saattavat ajatella, että ei ole oikein nauttia elämästä tai kokea onnistumisen kokemuksia pienistä asioista, kun samaan aikaan tapahtuu kamalia asioita jossain muualla. Mutta tarvitsemme myös voimavaroja lisääviä asioita, eikä se tarkoita sitä, ettei huolenaihe ole meille tärkeä. Kahvi- ja lounashetkillä voi huolehtia siitä, että puhutaan myös muista elämän asioista. 
  • Varaa rajatusti aikaa huoliajatuksille. Aseta itsellesi hetki, jolloin voit käydä läpi tilanteeseen liittyviä ajatuksia. Voit katsoa tarkempia ohjeita huolihetken pitämiseen Mielenterveystalon sivuilta.
  • Rajaa myös uutisten lukemista. Liika uutisoinnin seuranta lisää todennäköisesti alavireisyyttä, lisää ahdistuneisuutta ja epätoivoa. Sinulle riittää, että katsot tilanteen kehittymisen vaikkapa kerran päivässä. Huomaa, jos hakeudut yhä uudestaan uutissivustoille ja ahdistut lukemastasi. Erityisesti herkkäunisten kannattaa rajoittaa ilta-aikaista uutisten katselua.
  • Mieti, mihin voit vaikuttaa. Keskity asioihin, jotka ovat omissa käsissäsi. Näin lisäät hallinnan tunnetta, joka saattaa tällaisissa tilanteissa kadota. Siitä, mihin kaikkeen tämä tilanne tulee vaikuttamaan, meillä ei ole vielä tietoa ja siksi niiden asioiden pohtiminen etukäteen ei auta meitä.
  • Huomaa myös asiat, jotka ovat hyvin. Muistuta itseäsi sinulle tärkeistä asioista, joihin tämä tilanne ei vaikuta. Muistuta itseäsi siitä, että Suomi ei osallistu sotaan vaan täällä on rauha.

 

Katso myös:

Mari Laari

Mari Laari: Toimin Heltissä organisaatiopsykologina ja tarkastelen organisaatioita niiden kaikilla tasoilla. Kehittymisen avaimet voivat olla pienissä muutoksissa näillä eri tasoilla.