Ajatustyö

Timo Lappi | 28.2.2018

Viisi tapaa tuhota terve yrityskulttuuri

Heltti ja Leidenschaft avasivat kevään 2018 aamiaistilaisuudella, jossa luvattiin jakaa neuvoja terveen yrityskulttuurin tuhoamiseen.

Tilaisuus keräsi paikalle mukavan joukon yrityskulttuureista kiinnostunutta yritysjohtajaa, jotka uhmasivat paukkuvaa pakkasta ja saapuivat aamutuimaan Heltin päätoimipisteeseen EmoHelttilään.

Järjestäjät totesivat terveen yrityskulttuurin ja hyvinvoivien työntekijöiden olevan läheisesti yhteydessä toisiinsa. Terve yrityskulttuuri edistää työyhteisön jäsenten hyvinvointia ja terveyttä, ja toisaalta hyvinvoivat ja terveet työntekijät voivat parhaiten panostaa innostavien yrityskulttuurien luomiseen.

Heltin vahvasti kulttuurilla johdettu Pallomeriorganisaatio toimii ilman esimiehiä.

Kun pallomeressä myrskyää

Aamun avasi Heltin Timo Lapin ja Johanna Vilmin alustus siitä, miltä näyttää Heltin itseohjautuva Pallomeriorganisaatio ja miten se toimii tyynellä ja myrskyllä. Kasvettuaan liki 50 terveyden ammattilaisen yhteisöksi Heltti organisoitui lokakuussa 2017 uudella tavalla ottaen käyttöön Teal-mallisen itseohjautuvan organisaation.

Heltin vahvasti kulttuurilla johdettu Pallomeriorganisaatio on jakautunut neljään asiakastiimiin ja toimii ilman esimiehiä luottaen jokaisen helttiäisen eli Heltin työntekijän tekevän Heltin tavoitteiden ja arvojen mukaisia päätöksiä.

Heltin kokemuksen mukaan itseohjautuvuuden ydin on neuvonpitomenettelyssä. Neuvonpito vaati kaikkia helttiäisiä hankkimaan tekemiinsä päätöksiin neuvoja toisilta, joihin päätökset vaikuttavat tai joilla on niihin osaamista. Hierarkia ja konsensus vältetään sillä, että neuvoja edellytetään kuunneltavan, mutta niitä kaikkia ei tarvitse noudattaa.

Viisi vinkkiä terveen yrityskulttuurin tuhoamiseen

Terveitä yrityskulttuureita yleensä rakentamassa oleva Leidenschaftin Mona Rundberg otti esitykseensä uuden näkökulman ja antoi vinkkejä terveen yrityskulttuurin tuhoamiseen.

Älä luota ihmisiin, äläkä piittaa oikeudenmukaisuudesta.

Monan mukaan terveen yrityskulttuurin saa nopeastikin tuhotuksi, kunhan vain muistaa seuraavat neuvot:

#1 Anna ihmisille välineellinen arvo

#2 Älä luota ihmisiin

#3 Liike on tärkeintä, ei suunta

#4 Älä piittaa oikeudenmukaisuudesta

#5 Ota terve yrityskulttuuri itsestäänselvyytenä

Toimimalla päinvastoin, eli panostamalla ihmisiin ihmisinä, luottamukseen, yhteiseen suuntaan, oikeudenmukaisuuteen ja yrityskulttuurin jatkuvaan kehittämiseen, voi sen sijaan luoda ainutlaatuisia yrityskulttuureja, joissa ihmiset viihtyvät ja myös tuottavat.

Yritimme tuhota kulttuurimme, melkein onnistuimme

Nopeasti kasvanutta Futuricea kymmenen vuotta toimitusjohtajana luotsannut Tuomas Syrjänen kertoi lopuksi käytännön kokemuksia siitä, miten Futurice on kasvanut teknokuplan aikaisesta startup-yrityksestä toistuvasti Euroopan parhaaksi työpaikaksi ja nykyisin yli 500 asiantuntijaa työllistäväksi yhtiöksi.

Euroopan parhaassakaan työpaikassa eivät ole kaikki asiat aina täydellisesti.

Tuomas toi avoimesti ja rehellisesti esiin sen, etteivät kaikki asiat Euroopan parhaassakaan työpaikassa ole aina täydellisesti. Todellisuudessa hyvät työpaikat hakevat jatkuvasti oikeaa paikkaa kaaoksen ja järjestyksen rajamaastosta.

Futurice on onnistunut valtuuttamaan kaikki työntekijänsä tekemään päätöksiä 3×2-mallilla, joka haastaa puntaroimaan tekeillä olevan päätöksen vaikutusta ihmisiin, asiakkaisiin ja numeroihin, nyt ja tulevaisuudessa. Läpinäkyvyys ja oikeat mittarit ovat tehokkaita välineitä, joilla ihmisiä voidaan ohjata oikeaan suuntaan.

Tuomas kiteytti esityksensä lopuksi toteamalla, ettei yrityskulttuureja pidä yrittää suojella, koska suojeleminen johtaa vain asioiden jämähtämiseen paikoilleen. Suojelun sijaan fiksu yritysjohtaja koko ajan kehittää yrityskulttuuriaan eteenpäin ja on myös valmis luopumaan vanhasta.

Heltti on työterveys- ja hyvinvointipalveluyritys, joka uskoo hyvän johtamisen ja terveiden yrityskulttuurien olevan paras perusta päivittäiselle hyvinvoinnille työpaikoilla. Heltti huolehtii yli 6.500 ajatustyöläisen hyvinvoinnista ja työterveydestä yli 450 asiakasyrityksessä pääkaupunkiseudulla, Oulussa ja Tampereella. Heltti on edelläkävijä työterveyspalveluiden uudistamisessa, sillä valtaosa Heltin toiminnasta kohdistuu pelkän sairaudenhoidon sijaan hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen, ja yli 75 % asioista hoituu digitaalisesti tai etäältä.

Kiinnostuitko? Pyydä meidät kahville!

PS. Heltin ja Leidenschaftin yhteisessä tapahtumassa julkistettiin, että Heltin asiakkaat saavat Leidenschaftin Siqni-henkilöstökyselyn sopimushintaan -10 %.

Timo Lappi

Timo Lappi: Tehtäväni on pitää huoli siitä, että Heltin palvelut vastaavat asiakasyritystemme ja jäsentemme tarpeita. Parhaat fiilikset saan siitä, kun onnistumme tuomaan toimialalle uusia parempia käytäntöjä. Tavoitteenani on, että Heltti tuo lisää terveitä elinvuosia ja hyvinvointia puolelle miljoonalle ihmiselle ja tarjoaa työntekijöilleen - helttiäisille - toimialamme parhaan työpaikan. Pyrin elämään myös vapaa-ajalla Heltin oppien mukaisesti, eli minut löytää usein Espoon rantaraitilta juoksemasta tai pyöräilemästä.