Terveys ja hyvinvointi

Heltti | 1.2.2018

Uskallanko tehdä geenitestin?

Helttiwebinaarin 8.2. klo 15.30 aiheena geenitestien tekeminen – ilmoittaudu TÄSTÄ

Kaupalliset suoraan kuluttajille myytävät geenitestit ovat tulleet vauhdilla markkinoille. Geeniperimän testaus varmasti mietityttää monia ja herättää tunteita puolesta ja vastaan. Myös me Heltillä haluamme kulkea kehityksen eturintamassa, ja olemmekin juuri lanseeranneet suomalaisen Negenin geenitestit osana jäsenetuohjelmaamme. Valotan tässä hieman testauksen taustoja ja kerron miten homma meillä käytännössä toimii.

Perinteisesti geenitesteillä on selvitetty vaikeita sairauksia, joihin ei ole parantavaa hoitoa.

Geenitestit ovat pitkään olleet yksinomaan osa perinnöllisyyspoliklinikoiden ja yliopistosairaaloiden vaativan erikoisosaamisen toimenkuvaa. Testaus on perinteisesti kohdistunut yksittäisiin vaikeisiin sairauksiin – usein sellaisiin joihin ei edes ole minkäänlaista parantavaa hoitoa. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan kiistatta perusteellista ja asiantuntevaa neuvontaa jo ennen testin tekemistä.

Hiljattain markkinoille tiensä löytäneet suoraan kuluttajille myytävät geenitestit ovat herättäneet paljon huolta ja ihmetystä asiantuntijoissakin (Lue HS:n jutut täältä tai täältä.)

Ketään ei pidä jättää yksin geenitestituloksen kanssa.

Jaan osan huolesta siinä mielessä, että ketään ei pitäisi jättää yksin testituloksen kanssa. Myös ennen testin tekemistä olisi erittäin tärkeää päästä keskusteleman asiantuntijan kanssa testauksen mielekkyydestä. Tämän asian hoitaminen jääkin useimmilla toimijoilla puolitiehen.

Toisaalta uskon vahvasti yksilön vapauteen ja oikeuteen saada tietoa omasta terveydestään ja siihen vaikuttavista riskeistä. Kieltäminen, rajoittaminen ja pelottelu eivät voi olla oikea tapa suhtautua asiaan. Testit ovat joka tapauksessa tulleet jäädäkseen. Siksi me Heltilläkin olemme mukana tuomassa geenitestausta jäsentemme ja asiakasyritystemme käyttöön, vastuullisella ja eettisesti kestävällä tavalla.

Kun geenitestistä saatu tieto yhdistetään tietoon elintavoista, saadaan kattava käsitys ihmisen kokonaisriskistä sairastua kansansairauksiin.

Suomalaisen Negenin 360-paketti tarjoaa ennen kaikkea tieteelliseen tutkimustietoon perustuvan mahdollisuuden arvioida kymmenien tuhansien geenivarianttien yhdistelmien perusteella riskiä sairastua kansansairauksiin, kuten diabetes, sepelvaltimotauti ja kohonnut verenpaine. Kun tästä saatava tieto geneettisestä riskistä yhdistetään tietoon elintavoista, saadaan kattava käsitys kokonaisriskistä.

Geenitestin tehnyt Heltin jäsen voi jakaa tiedot omalle terveystiimilleen, joka auttaa motivoivan jatkosuunnitelman luomisessa.

Heltin jäsenet eivät jää tulostensa kanssa yksin. Toivomme, että testin tehneet jakavat tuloksensa meille. Niin osaamme yhdessä työterveystiimin kanssa entistä paremmin suunnitella juuri sinulle sopivan ja motivoivan tavan vaikuttaa sairastumisriskiin. Jos mietit olisiko testaus paikallaan, oma terveystiimisi vastaa mieluusti kysymyksiisi. Kannattaa myös tsekata Heltin webinaari aiheesta!

Lisätietoa geenitestien tekemisestä sekä Heltin ja Negenin yhteistyöstä täältä.

Lue myös HS:n tuore juttu aiheesta.