Unen ja palautumisen mittaamisen hyödyt ja haitat – Oura ja Heltti
Heltin tapahtumasyksy päätettiin suurta suosiota saaneeseen Energia-aamuun, jossa pureuduttiin unen ja palautumisen mittaamisen hyötyihin ja haittoihin. Heltin psykologi ja perustaja Tanja Lappi puhui unen merkityksestä, nukkumisen optimimäärästä ja unen eri vaiheista.
Unen lääketieteellisellä näkökulmalla jatkoi ajatustyöntekijöiden unihaasteisiin perehtynyt Heltin lääkäri Julius Laine, joka avasi unen diagnostista mittaamista, unisairauksia ja sitä, onko kuluttajakäyttöön tarkoitetuista mittareista mitään iloa.
Ouran unispesialisti Soile Hällfors pureutui sykkeeseen, liikkeeseen ja lämpötilaan perustuvaan unen mittaamiseen ja toi esiin bigdatasta saatuja sykekäyriä mm. Oura-käyttäjien uuden vuoden tilastoista (ks. kuvasta uuden vuoden keskisykkeet viimeisten kolmen vuoden ajalta).
Miksi me nukumme?
Joka neljäs nainen ja joka viides mies ei nuku mielestään tarpeeksi. Vuoteen 2011 verrattuna naisten osuus on noussut 5 prosenttia ja miesten 6 prosenttia. Heltin asiakkaista suurin osa on ajatustyöntekijäorganisaatioita, joissa unen puute näkyy herkästi huonontuneena stressinsieto- ja keskittymiskykynä sekä heikentyneenä mielialana ja motivaationa. Harvalla ajatustyöläisellä myöskään päivän aikainen palautuminen on riittävää.
Unen aikana solut korjaantuvat ja uusiutuvat. Etuaivolohko palautuu, mikä mahdollistaa tehokkaan tietojen käsittelyn. Uni vaikuttaa hormonaaliseen ja aineenvaihdunnalliseen toimintaan ja oppimiseen.
Työssä käyvät suomalaiset nukkuvat joka arkiyö tunnin liian vähän.
Unta siis todella kannattaisi priorisoida. Mutta mitä vaaditaan, että ihminen pystyy nukkumaan?
Sirkadiaaninen rytmi eli vuorokausirytmi luo meihin unipainetta. 16-17 tunnin valvominen tekee meidät luonnollisesti unisiksi illalla ja mahdollistaa heräämisen aamulla. Melatoniinin eritys lisääntyy pimeässä ja vähenee valossa. Tanja Lappi suosittelee pimeään vuodenaikaan sarastus- ja kirkasvalolampun käyttämistä aamulla ja toisaalta vakiintuneita nukkumaanmenorutiineja illalla. Vain rentoutunut keho pystyy nukahtamaan.
Tässä tiivistettynä Heltin psykologin univinkit:
- Nuku joka yö vähintään 7,5-8 h
- Klo 21 kaikki älylaitteet pois, kännykkä ja muut ääniärsykkeet pois makuuhuoneesta
- Pidä säännöllinen unirytmi, myös viikonloppuisin
- Pidä makuuhuone riittävän viileänä ja pimeänä
- Vältä kofeiinia, alkoholia, tupakkatuotteita iltaisin
Unen mittaaminen
Lääketieteellinen unen mittaaminen eroaa merkittävästi kuluttajan omatoimisesta mittaamisesta älyteknologian avulla. Unitutkimusta tehdään mm. aivo-, lihas- ja silmänliikesähkökäyriä, videokuvausta, kuorsaamisen äänittämistä ja happiviiksiä hyödyntäen. Kuluttajamittarit sen sijaan perustuvat liikkeen, sykkeen ja lämpötilan mittaamiseen.
Älä tee yömyöhään, vaan herää mieluummin aikaisin.
Älyteknologia mittaa unesta mm. syvää unta ja REM-unta, jotka kertovat käyttäjälle unen palauttavasta vaikutuksesta. Liian vähäinen REM-uni häiritsee mielialan säätelyä ja aiheuttaa väsymystä, ärtyisyyttä, masennusta ja muistivaikeuksia. Aivojen ja oppimisen kannalta tärkeää syvää unta saadaan eniten alkuyöstä, kun taas aamulla uni on kevyempää. Jos sinun pitäisi päättää hoidatko kiireellisen työtehtävän myöhään illalla ennen nukkumaanmenoa vai aikaisin aamulla, kannattaa unen kannalta valita mieluummin aikainen herätys.
Älyteknologia, kuten Oura-sormus, auttaa käyttäjää arvioimaan omaa untaan ja uneen vaikuttavia elintapojaan. Säännöllisen vuorokausirytmin mukaan eläminen auttavat suoriutumaan paremmin työssä ja pitämään huolta muista hyvinvoinnin osa-alueista, kuten liikkumisesta, terveellisestä ruokavaliosta ja painonhallinnasta.
(Muistathan tämän: Heltin jäsen voi lunastaa Oura-sormuksen itselleen tai läheiselleen 50€ alennuksella, katso etu täältä.)
Uni vaikuttaa myös ihmisen tunnesäätelyyn, empatiakykyyn ja päätöksentekoon. Voisi väittää, että USA:n presidentin Donald Trumpin neljän tunnin yöunet näkyvät miehen julkaisemissa twiiteissä. ”Täydellinen emotionaalisen kontrollin puute, joka on tässä kontekstissa suorastaan vaarallista”, sanoo Tanja Lappi.
Tärkeää on muistaa, että jos uni tai unettomuus aiheuttaa ihmiselle jo muutenkin stressiä, ei jatkuvaa mittaamista suositella. Teknologia ja muut unihärpäkkeet auttavat parantamaan unta, kun perusasiat ovat kunnossa: ihminen pystyy illalla rentoutumaan, saamaan unen päästä kiinni ja nukkumaan ilman suurempia uneen liittyviä ongelmia.
Uniluento organisaatiollesi?
Jos et mahtunut tai ehtinyt mukaan syksyn suosituimpaan tapahtumaan, hyödynnä loppuvuoden hinnasto ja tilaa uniluento organisaatiollesi. Liiketoimintataustaisen työterveyspsykologiemme vetämät luennot ja valmennukset perustuvat vankkaan tutkimustietoon ja käytännön kokemukseen ajatustyöntekijöiden parissa työskentelystä.

Tuvat täyttyivät sateisena ja pimeänä marraskuun aamuna Heltin toimipisteissä Helsingissä, Tampereella ja Oulussa uusimpien Oura-sormuksen kantajista ja muista oman unensa parantamisesta kiinnostuneista.