Ajatustyö

Mira Mattila | 19.3.2018

Työpaikka, jossa saa nauraa ja muuttaa maailmaa

Alla olevassa kuvassa näkyy onnellinen ja hymyilevä helttiäisparvi. Takana on taas huikea, kaksi kertaa vuodessa järjestettävä HelttiWay. Sama hymy pysyi kasvoillani koko HelttiWayn jälkeisen viikonlopun, vaikka tiesinkin joutuvani vielä hoitamaan muutamia työjuttuja. Läppärin avaaminen viikonloppuna ei herättänyt minussa kuitenkaan ahdistusta, vaan enemmänkin innostuksen tunteita.

Tämä tunne vallitsee myös suurimman osan työajastana, sillä koen, että työlläni on iso merkitys. Avataanpa vähän syitä miksi.

Heltti on 4 vuotta sitten perustettu terveysalan mullistajayritys ja itselläni on ollut kunnia olla Heltin matkassa mukana reilut pari vuotta. Terveydenhuolto ja varsinkin työterveyshuolto on ala, joka ei ole juurikaan muuttunut kahteenkymmeneen vuoteen.

Uudistaessamme alaa olemme kohdanneet runsain mitoin ennakkoluuloja. Teemme sairaanhoitoa aivan uudella tavalla ja pyrimme aidosti ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon – asia, joka on onnellisesti unohtunut perinteisiltä toimijoilta tässä vuosien saatossa.

Moni on kuullut Heltin hierarkiattomasta pallomeriorganisaatiosta ja ihmettelee, miten se voi toimia.

Onko meillä vielä paljon muutettavaa? Valtavasti. Olemmeko epäonnistuneet jossain asioissa? Juu, kyllä. Opimmeko koko ajan lisää? Ehdottomasti.

Työterveyshuolto rinnastetaan usein sairaanhoitoon. Sairaanhoitohan on sitä, millä suuret yritykset tekevät rahaa. Ennaltaehkäisevän toimintamallin edistämiseksi teemme hartiavoimin töitä – raivaajina – vahvasti uskoen siihen, että saamme tarvittavaa muutosta aikaan.

Kokonaisen toimialan kääntäminen uuteen suuntaan ei ole helppoa, kun ihmiset ovat tottuneet käymään lääkärillä milloin missäkin asiassa. Toisaalta on myös ollut vaikeaa saada ihmiset tottumaan vaikkapa digitaalisiin pankkipalveluihin. Kuka enää haluaa raahautua pankin tiskille tallettamaan rahaa?

Terveydenhuolto on perinteisesti hyvin byrokraattinen ja hierarkinen ala, jossa lääkäri on kunkku valkoisine takkeineen.

Entä miten tämä alan ravistelu näkyy meidän yrityskulttuurissamme?

Moni on kuullut Heltin hierarkiattomasta pallomeriorganisaatiosta ja ihmettelee, miten se voi toimia. Terveydenhuolto on perinteisesti hyvin byrokraattinen ja hierarkinen ala, jossa lääkäri on kunkku valkoisine takkeineen.

Vaikka valkoiset takit ovat edelleen paikallaan tietyissä ympäristöissä, tarvitaanko niitä todella ajatustyöläisille suunnatuilla työterveyden vastaanotoilla? Tutkitusti ajatustyöläisten suurimmat haasteet ovat tänä päivänä unessa, stressissä, palautumisessa, itsensä johtamisessa ja niska-hartiavaivoissa.

Hyvä tiimi toimii jatkuvalla kommunikaatiolla ja aukottomalla yhteistyöllä, jossa tittelit tai byrokratia eivät ole esteenä.

Lääkäri ei ole aina ainut oikea henkilö, jolle tulla näiden vaivojen kanssa. Toki lääkärin ammattitaitoa näissä tarvitaan, mutta monissa ajatustyöläisen haasteissa psykologilla, fysioterapeutilla ja hoitajalla on vielä enemmän annettavaa.

Jotta voimme Heltillä auttaa jäsentä parhaalla mahdollisella tavalla, toimimme hänen suuntaansa moniammatillisessa tiimissä, jossa apua tarjotaan aina jäsenen tarpeen mukaan. Hyvä tiimi toimii jatkuvalla kommunikaatiolla ja aukottomalla yhteistyöllä, jossa tittelit tai byrokratia eivät ole esteenä.

Tiimityö on Heltin suurin voimavara. Avokonttorissa työskentely on yksi osa sitä, mutta vielä suurempi merkitys on Heltin luottamusta ja avoimuutta korostavalla yrityskulttuurilla.

Kaiken ytimessä on Heltin arvot, jotka elävät vahvasti meidän joka päiväisessä tekemisessä. Myös jokainen työnhakija arvioidaan näiden arvojen perusteella. Sinussa pitää olla sopivassa suhteessa Pokkaa, Tarmoa, Lempeä ja Hehkua, jotta voi 100% olla helttiäinen. Toimimme pallomeriorganisaatiossa joukkueena, jossa jokainen tietää oman pelipaikkansa ja mitä siltä pelipaikalta odotetaan.

Voin ylpeänä todeta, että teen töitä raudankovien ammattilaisten kanssa ja melkein joka päivä huomaan ihailevani ja innostuvani kollegoistani.

Rakentamamme yrityskulttuuri ja brändi houkuttelee meille alan parhaimmat tekijät töihin. Kun uusi työntekijä sanoo ensimmäisten päivien jälkeen, ettei olisi ikinä uskonut, että terveydenhuollossa voi olla tälläistä, tiedämme onnistuneemme.

Luottamuksen ilmapiirissä hulluimmatkin ideat uskaltaa sanoa ääneen.

Meillä lääkärit eivät ole pelottavia, auktoritäärisiä, valkoiseen takkiin suojatuneita kunkkuja. Päinvastoin, heidän kanssaan voi heittää huoletta huulta ja yläfemmat yhteisistä onnistumisista. Sama koskee kaikkia muitakin ammattiryhmiä, toimitusjohtajaa ja meidän omaa tech-tiimiä.

Voin ylpeänä todeta, että teen töitä raudankovien ammattilaisten kanssa ja melkein joka päivä huomaan ihailevani ja innostuvani kollegoistani. Tiimityössä syntyy jatkuvasti uusia oivalluksia, joita lähdemme usein saman tien testaamaan. Luottamuksen ilmapiirissä hulluimmatkin ideat uskaltaa sanoa ääneen.

Tärkeintä on, että joka päivä töitä tehdessäni saan nauraa.

Vaikka arkeni koostuu pääosin työterveyshoitajan työstä, saan olla mukana kehittämässä Heltin digipalveluja ja sisäisiä työkaluja. Tärkeintä on ehkä kuitenkin, että joka päivä töitä tehdessäni saan NAURAA. En muista yhtään työpäivää, jonka aikana en olisi nauranut. Etäpäivinä tosin vähemmän, mutta niiden hyvä puoli on taas se, että voin vaikka kesken päivää lähteä treenaamaan tai koiran kanssa lenkille.

Voin halutessani tehdä etänä niin paljon kuin siltä tuntuu, koska minuun luotetaan, että hommat hoituvat. Ja voi että, kyllä se luottamus vaan tuo enemmän motivaatiota, motivaatiota tehdä töitä vielä astetta paremmin. Meillä on vahva usko siihen, että on kun ihmisillä on työssään vapaata ja vastuuta oikeassa suhteessa, työstä saa merkitystä elämään, mikä taas tuottaa parempaa tulosta. Vaikka joka päivä ei tietenkään ole ruusuilla tanssimista, koen etten ole kertaakaan jäänyt yksin vastoinkäymisten kanssa. Aina on kollega, jolle voi puhua ja joka on kiinnostunut, mitä työkaverille kuuluu.

Tätä innostusta ja työn imua haluan työterveyshoitajan työssäni viedä myös Heltin asiakasyrityksiin. Uskon, että se näkyy aivan varmasti yrityksen viivan alla ja samalla näkyy myös pidemmällä tähtäimellä Suomen hyvinvoinnissa.

Puhutaan siis aidosti isoista asioista. Jos tämä ei ole merkityksellistä, niin en tiedä mikä on.

Palatko halusta muuttaa terveysalaa yhdessä meidän kanssa? Hae meille töihin.

Etsimme parhaillaan lääkäriä, fysioterapeuttia, työterveyshoitajaa, sairaanhoitajaa ja koodaria toimipisteillemme Helsinkiin, Espooseen, Tampereelle ja Ouluun.

Mira Mattila

Mira Mattila: Työhyvinvointia ei rakenneta yhdessä päivässä eikä yhdellä virkistyspäivällä, vaan se on arjessa tapahtuvaa jatkuvaa tekemistä. Tätä haluan rakentaa yhdessä Heltin asiakasyritysten kanssa. Olen helposti innostuva ja tiedon janoinen tiimipelaaja sekä arjen tasapainon puolesta puhuja, jossa on Heltin arvoista eniten Hehkua, Lempeä ja Pokkaa. Vapaa-ajalla sydäntäni lähellä ovat koris, koirat, ystävät ja perhe - tärkeimmät tukipilarini tasapainoiseen arkeen.