Työkyvyn johtaminen

Heltti | 2.6.2022

Työuupumus-aktivismia: tunnelmia ja tähtihetkiä Eroon työuupumuksesta kirjan julkistamistilaisuudesta

Perjantaina 13.päivä toukokuuta ei mikään mennyt pieleen – päinvastoin. Kyseisenä päivänä nimittäin tartuttiin kiinni yhteen työelämän suurimmista uhkista – työuupumukseen ja sen kukistamiseen työpaikoilta. Työuupumus-aktivisti, työterveyspsykologi ja yksi Heltin perustajista Tanja Lappi puristi parinkymmenen vuoden työuransa työuupumuksen parissa yhteen kirjaan. Syntyi Eroon työuupumuksesta – jaksamisen johtaminen työpaikoilla -tietokirja, joka on erityisesti työpaikoille tarkoitettu opas työuupumuksen kukistamiseen. Fiilistele Pikku-Finlandiassa pidetyn kirjanjulkkarin tunnelmia, puhujien oivalluksia sekä katso striimitallenne.

Miksi työuupumus on niin yleistä, että jokainen tuntee jonkun joka on työuupunut?

Työuupumuksesta puhutaan tällä hetkellä todella paljon. Monesti näkökulmana on yksilön kokemus, mutta harvoin puhutaan siitä mitä kaikkea työuupumuksen taustalla on – erityisesti mitkä asiat altistavat työuupumukselle työpaikalla ja mitä työpaikan tulisi tehdä ennaltaehkäisevästi. Tyypillisiä työuupumuksen riskiä lisääviä asioita ovat esimerkiksi epämääräiset odotukset ja tavoitteet, ei palautetta työstä, ei arvostuksen tunteen kokemusta sekä huono tai puutteellinen johtaminen. Tanja Lapin kirja Eroon työuupumuksesta – jaksamisen johtaminen työpaikoilla, #nollatyöuupumusta -podcast ja kirjan julkistamistilaisuus keskittyivät erityisesti työpaikan rooliin työuupumuksen kukistamisessa.

Paneelikeskustelussa neljä rohkeaa asiantuntijaa haastoivat katsomaan työuupumusta silmiin

Kirjan julkistamistilaisuudessa Tanja Lapin vieraina olivat Helsingin Sanomien Lifestyle-toimituksen esihenkilö Merituuli Saikkonen, OP:n Chief People and Culture Officer Hannakaisa Länsisalmi,  työterveyslääkäri Tuomas Niemelä sekä kasvuyrittäjä, hallitusammattilainen sekä toimitusjohtaja Timo Lappi.

 

Katso julkkareiden tallenteesta mitä Tuomas Niemelä tarkoitti työelämäteatterilla, millaisin keinoin Merituuli esihenkilönä tarttuu työuupumuksen ehkäisyyn, miksi Hannakaisa nosti esiin tutkimustiedon ja työelämän arjen välisen kuilun sekä miten Timo Lappi toimitusjohtaja havahtui työuupumukseen työpaikalla?

Minkä työelämässä pitäisi muuttua, jotta työuupumus voitaisiin kukistaa?

Panelisteilta kysyttiin minkä yhden asian he muuttaisivat nykyisessä työelämässä.

  • Merituuli pysäyttäisi ajan aina perjantaisin ennen viikonloppua, jotta jokaiselle olisi aikaa hetkeksi seisahtua ja pohtia mitä olen tällä viikolla tehnyt sen eteen että oma ja työyhteisön hyvinvointi on lisääntynyt.
  • Hannakaisa muuttaisi työelämää siten, että työpaikoilla ja työelämässä yleisesti sovellettaisiin kaikkea sitä olemassa olevaa tutkimustietoa, joka meiltä jo löytyy siitä millaisissa olosuhteissa työ on terveellistä kaikille.
  • Tuomaksen mielestä työelämäteatteri olisi jo aika purkaa.
  • Timo muuttaisi työelämää niin, että lähijohtajille olisi enemmän aikaa ja taitoja johtaa työkykyä joka päivä ja olla läsnä.

Katso julkkaritilaisuuden tallenne tästä:

Jotta voit katsoa videon, hyväksy ensin nämä evästeet: statistics, marketing


Kuuntele myös suosittua #nollatyöuupumusta podcastia
Tunnelmapaloja julkkareista