Työterveys ja siihen liittyvät velvoitteet, vastuut, korvaukset ja termit voivat tuntua viidakolta, josta ei saa otetta eikä kokonaiskuvaa. Kokosimme seitsemän tärkeää faktaa työterveydestä.
1. Miten työterveyshuolto eroaa muusta terveydenhuollosta?
Työterveyshuollon tehtävä on edistää ja ylläpitää työkykyä ja terveyttä sekä ehkäistä työhön liittyviä sairauksia, vaaroja ja haittoja. Tästä syystä ennaltaehkäisevät, työkykyä tukevat palvelut kuuluvat aina työterveyshuoltoon.
2. Onko työterveys pakollinen? Milloin yrityksen pitää hankkia työterveyshuolto?
Kyllä, työterveys on pakollinen aina silloin kun sinulla on palkattuja työntekijöitä. Työterveyshuolto tulee lain mukaan järjestää heti, kun palkkaat ensimmäisen työntekijän, olipa hän kokoaikainen, osa-aikainen tai määräaikainen työntekijä. Yrittäjälle itselleen työterveyden järjestäminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa, sillä sairastuminen on yksi yrittäjän suurimmista riskeistä.
3. Mitä tarkoittaa lakisääteinen työterveys? Onko se riittävä?
Lain mukaan työterveyshuollon täytyy minimissään pitää sisällään
- kirjallisen sopimuksen yrityksen ja työterveyshuoltoa tarjoavan toimijan välillä
- voimassa olevan toimintasuunnitelman
- toteutetun työpaikkaselvityksen.
Tällöin puhutaan lakisääteisestä työterveydestä, eli palvelukokonaisuudesta joka kattaa lain edellyttämät asiat. Nämä riittävät, mikäli mitään yllättävää eli ikävää ei satu. Minimiin on kuuluttava kuitenkin myös koko se toimintamalli, mitä työterveyden asiantuntijat, itse työntekijä ja esihenkilö käyvät läpi, jos kohdalle sattuu työkykytapaus.
Mikäli yrityksen toimialalla on erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavia tekijöitä, eli altisteita, täytyy työntekijöille tarjota myös lakisääteiset määräaikaistarkastukset. Toimistotyöläisen aivokuormitus ei nykylainsäädännön mukaan aiheita erityistä sairastumisen vaaraa, eikä se siten vaadi systemaattista työkyvyn testausta.
4. Kuuluuko työterveyspalveluihin aina sairaanhoito? Pääseekö työterveyden kautta aina lääkäriin?
Suurin osa yrityksistä laajentaa lakisääteisen työterveyden myös sairaudenhoitopalveluilla, jotta työntekijä pääsee nopeasti hoitoon ja takaisin töihin sairastuttuaan. Vieläkin tehokkaampi tapa ottaa kokonaisvaltainen ote työntekijän hyvinvoinnista on lisätä pakettiin hyvinvointipalvelut.
5. Miksi suurin osa yrityksistä maksaa lakisääteistä työterveyttä laajemmasta palvelusta?
Sairaudenhoidonpalvelut ja hyvinvointipalvelut ovat vapaaehtoisia palvelulaajennuksia, mutta koska työntekijän hyvinvointi ja kapasiteetti ovat yrityksen yksi tärkein kilpailutekijä, haluaa suurin osa yrityksistä nämä työntekijälleen joka tapauksessa tarjota. Samalla rakennetaan aidosti ennaltaehkäisevää ja tervettä hyvinvoinnin kulttuuria työpaikalle. Hyvinvoinnin ja sairaanhoidon palvelut on fiksua järjestää samalta luukulta, paitsi Kela-korvausten saamiseksi, myös siksi, että tuttu kumppani tietää ja tuntee juuri teidän yrityksen tarpeet ja työntekijät.
6. Voinko tarjota kokoaikaisille työntekijöilleni erilaisen työterveyshuollon kuin osa-aikaisille?
Ahkerammalle työntekijälle saattaisi olla kiva tarjota vähän enemmän kuin peukaloiden pyörittelijälle. Työterveydessä työntekijöitä ei kuitenkaan voi palkita. Kaikilla yrityksen työntekijöillä tulee olla samanarvoiset työterveyspalvelut eikä eri työntekijäryhmiä voi asettaa eri asemaan. Palveluiden tulee olla työntekijöille maksuttomia.
Tiesitkö, että kaikilla yrityksesi työntekijöillä tulee olla samanarvoiset työterveyspalvelut eikä eri työntekijäryhmiä voi asettaa eri asemaan.
7. Hyötyykö työterveyshuollosta jotain?
Lakisääteinen työterveys on ennen kaikkea työpaikan terveyden edistämistä. Päähuomio on työhön liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyssä, työn terveellisyydessä ja työntekijän työkyvyssä. Käytännössä – kun työntekijän työkyky uhkaa hyytyä työstä johtuvista syistä, on työntekijän oikeus, että hänet otetaan tosissaan ja käytössä on työkyvyn asiantuntijaosaamista. Toisaalta, on työnantajan etu, että ennaltaehkäisevästi koko tilanne olisi voitu estää tai tilanteen puskiessa päälle on selvät pelimerkit, kuinka toimitaan.
Mikäli kaipaat apua työterveyden koukeroihin tai haluat kysyä työterveyspalveluiden järjestämisestä, otathan yhteyttä asiantuntijoihimme.
Ota yhteyttä, Sopimus saadaan voimaan vaikka heti!
Tilaa Heltin työterveys helposti ja nopeasti verkkokaupasta.
Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan
Aino Ahola on tukenut yrittäjiä työterveyteen liittyvissä asioissa jo vuosia. Autan asiakkaitamme kyseenalaistamaan työterveysrutiinit ja saamaan työterveyspalveluiden hyödyistä kaiken irti. Arkeani vauhdittaa kaksi työhyvinvointikoirinakin tunnettua villakoiraa sekä agilityesteet. Viikonloppuisin minut tavoittaakin parhaiten treeni- ja kisakentiltä sinnikkään asenteen kera.
MUUTAMA MINUUTTI VIELÄ AIKAA? JATKA LUKEMISTA NÄISTÄ