Tiesitkö nämä 5 asiaa lakisääteisestä työterveydestä?

Aino Ahola

Työterveys ei ole pelkkä pakollinen menoerä yrittäjän lompakosta. Investoimalla eurot oikein, saat työntekijöidesi eduksi kumppanuuden, joka kattaa muutakin kuin työterveyshoitajan laskelman toimistonne työpöydistä ja allekirjoitetun lomakkeen.

Nämä viisi faktaa auttavat sinua hahmottamaan, miksi on tärkeää edistää työyhteisön ja työympäristön terveyttä ja miten helppoa työterveysasiat on laittaa kuntoon!

“Kaikilla yrityksen työntekijöillä tulee olla samanarvoiset työterveyspalvelut eikä eri työntekijäryhmiä voi asettaa eri asemaan”

5 asiaa lakisääteisestä työterveydestä

  1. Milloin tarttua toimeen?

    Työterveys täytyy järjestää heti, kun palkkaat ensimmäisen työntekijän, olipa hän kokoaikainen, osa-aikainen tai määräaikainen työntekijä. Yrittäjille itselleen työterveyden järjestäminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa, sillä sairastuminen on yksi yrittäjän suurimmista riskeistä.
  2. Hyötyykö siitä jotain?

    Lakisääteinen työterveys on ennen kaikkea työpaikan terveyden edistämistä. Päähuomio on työhön liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyssä, työn terveellisyydessä ja työntekijän työkyvyssä. Käytännössä – kun työntekijän työkyky uhkaa hyytyä työstä johtuvista syistä, on työntekijän oikeus, että hänet otetaan tosissaan ja käytössä on työkyvyn asiantuntijaosaamista. Toisaalta, on työnantajan etu, että ennaltaehkäisevästi koko tilanne olisi voitu estää tai tilanteen puskiessa päälle on selvät pelimerkit, kuinka toimitaan.
  3. Mikä on kaikkein kevein tapa järjestää työterveys?

    Minimissään työterveys pitää sisällään kirjallisen sopimuksen, voimassa olevan toimintasuunnitelman ja toteutetun työpaikkaselvityksen. Nämä riittävät, mikäli mitään yllättävää eli ikävää ei satu. Minimiin on kuuluttava kuitenkin myös koko se ruljanssi, mitä työterveyden asiantuntijat, itse työntekijä ja esihenkilö käyvät läpi, jos kohdalle sattuu työkykytapaus. Mikäli alalla on erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavia altisteita, täytyy työntekijöille tarjota myös lakisääteiset määräaikaistarkastukset. Toimistotyöläisen aivokuormitus ei nykylainsäädännön mukaan aiheita erityistä sairastumisen vaaraa, eikä se siten vaadi systemaattista työkyvyn testausta.
  4. Kuka saa ja mitä?

    Ahkerammalle työntekijälle olisi kiva tarjota vähän enemmän kuin peukaloiden pyörittelijälle. Työterveydessä työntekijöitä ei kuitenkaan voi palkita. Kaikilla yrityksen työntekijöillä tulee olla samanarvoiset työterveyspalvelut eikä eri työntekijäryhmiä voi asettaa eri asemaan. Palvelujen tulee olla työntekijöille maksuttomia.
  5. Pääsenkö lääkäriin?

    Suurin osa yrityksistä laajentaa lakisääteisen työterveyden myös sairaudenhoitopalveluilla, jotta työntekijä pääsee nopeasti hoitoon ja takaisin töihin sairastuttuaan. Vieläkin tehokkaampi tapa ottaa kokonaisvaltainen ote työntekijän hyvinvoinnista on lisätä pakettiin hyvinvointipalvelut.

Sairaudenhoidonpalvelut ja hyvinvointipalvelut ovat vapaaehtoisia palvelulaajennuksia, mutta koska työntekijän hyvinvointi ja kapasiteetti ovat yrityksen yksi tärkein kilpailutekijä, haluaa suurin osa yrityksistä nämä työntekijälleen joka tapauksessa tarjota. Samalla rakennetaan aidosti ennaltaehkäisevää ja tervettä hyvinvoinnin kulttuuria työpaikalle. Hyvinvoinnin ja sairaanhoidon palvelut on fiksua järjestää samalta luukulta, paitsi Kela-korvausten saamiseksi, myös siksi, että tuttu kumppani tietää ja tuntee juuri teidän yrityksen tarpeet ja työntekijät.

Lakisääteisen työterveyden järjestäminen – tai vaihtaminen – on helppoa.

Ota yhteyttä, Sopimus saadaan voimaan vaikka heti!


Tutustu tämän artikkelin kirjoittajaan

Aino Ahola on Heltin Tampereen vahvistus, joka istuttaa hyvinvoinnin taimia manselaiseen työkulttuuriin. “Intohimoni on löytää laatikon ulkopuolelta uutta ajateltavaa ja mielelläni autan myös asiakkaitamme kyseenalaistamaan työterveysrutiinit. Arkeani vauhdittaa kaksi työhyvinvointikoirinakin tunnettua villakoiraa sekä agilityesteet. Viikonloppuisin minut tavoittaakin parhaiten treeni- ja kisakentiltä sinnikkään asenteen kera.”

MUUTAMA MINUUTTI VIELÄ AIKAA? JATKA LUKEMISTA NÄISTÄ