Ajatustyö

Timo Lappi | 10.11.2014

Terveysteknologian trendit

Terveysteknologia on nykyisin Suomen suurin huipputeknologian vientiala. Tämä näkyy ja kuuluu myös kansainvälisissä terveysteknologian ja –palveluiden tapahtumissa.

Lontoossa järjestetään 10-12.11.2014 Health 2.0 Europe –tapahtuma, johon myös moni suomalainen mielenkiintoinen terveysalan yritys on suuntaamassa. Esimerkiksi mobiilista hyvinvointipäiväkirjastaan tunnettu Wellmo ja stressin vähentämiseen tähtäävä itsensäkehittämispalvelu Newolo pääsevät esittelemään teknologiaansa ja palveluitaan kansainväliselle yleisölle.

Vuoden suurin terveysteknologian tapahtuma on puolestaan Santa Clarassa vuosittain järjestettävä Health 2.0, johon myös Heltti osallistui syyskuussa osana Sitran isännöimää Team Finland Health –delegaatiota.

Health 2.0 –tapahtumassa sai hyvän yleiskuvan siitä, mitä terveysteknologian ja –palveluiden alalla tapahtuu. Alla esimerkkejä tapahtumassa esillä olleista mielenkiintoisista sovelluksista:

 

Diagnoosit ja sairaanhoito:

Geppetto Avatar (www.geppettoavatars.com) on antanut IBM Watsonille kasvot. Ihmisen jo shakissa voittanut IBM Watson on nyt valjastettu edistämään ihmisten terveyttä. Tekoälyllä varustetun Avatarin kanssa voi keskustella. Se ymmärtää puhetta, esittää kysymyksiä ja saamiensa vastausten perusteella osaa tehdä diagnooseja. Kyseessä on siis virtuaalilääkäri. Inhimillinen käyttöliittymä yhdistettynä tekoälyyn mullistavat kokemuksen siitä, millaista tietokoneen kanssa on asioida.

Hale Health (www.hale-health.com) lähtee siitä, että käynnin lääkärin vastaanotolla pitäisi jatkossa olla poikkeus eikä pääsääntö. Hale Healthin kehittämä iOS-sovellus sisältää diagnoosiprotokollan, joka kyselee käyttäjän oireet. Lääkäri tutkii vastaukset ja voi antaa diagnoosin etäältä. Lääkäri voi myös seurata etäältä potilaansa vointia lähettämällä seurantakyselyitä.

Iodine (http://www.iodine.com/) on kehittänyt joukkoistusta (crowdsourcing) hyödyntävän lääketietokannan. Sen sijaan, että tietokanta sisältäisi vain lääkkeitä koskevia tieteellisiä tietoja, sieltä löytyy käyttäjien kokemuksia siitä, kuinka hyvin lääke toimii, suosittelevatko käyttäjät sitä ja minkälaisia sivuvaikutuksia käyttäjät ovat havainneet. Tietokannassa on siis siirrytty tuottajalähtöisyydestä käyttäjälähtöisyyteen.

Predilytics (http://www.predilytics.com/) louhii big dataa ja laatii sen perusteella yksilöille terveyssuosituksia tavoitteenaan mahdollistaa ennakoivat palvelut. Predilytics pyrkii myös auttamaan terveyspalveluiden tarjoajia resurssiensa mahdollisimman tehokkaassa käytössä ja riskienhallinnassa.

Symptify (www.symptify.com) on loppukäyttäjille suunnattu palvelu, jossa ihmiset voivat etsiä syitä oireisiinsa. Palvelu ehdottaa oireiden perusteella itsediagnooseja.

 

Diabetes:

Livongo (www.livongo.com) pyrkii parantamaan kroonisesti sairastavien ihmisten elämänlaatua. Ensimmäinen tuote on diabeetikoille suunnattu älykäs verensokerimittari.

mySugr (www.mysugr.com) on iOS-sovellus, jonka tarkoituksena on hauskalla ja motivoivalla tavalla opastaa diabeetikkoja.

Myös suomalaiset Mendor ja Modz ovat kehittäneet diabeteksen hoitamiseen liittyviä mielenkiintoisia teknologioita ja palveluita.

 

Stressinhallinta:

HearthMath on kehittänyt uuden emWave-teknologian, jossa mitataan sydämen sykettä ja sykevälivaihtelua. Palvelun tavoitteena on opettaa käyttäjä ”synkronoimaan” sydämensä syke, minkä tarkoitus on auttaa rauhoittumaan, keskittymään ja vähentämään stressiä.

Lantern (https://golantern.com/) on kehittänyt CBT-pohjaisen virtuaalisen valmentajan auttamaan henkisen hyvinvoinnin parantamisessa.

myStrength (www.mystrength.com) on kehittänyt digitaalisen tuoteperheen hyvinvoinnin parantamiseen.

Myös suomalainen Newolo on virtuaalinen coach, jonka tavoitteena on vähentää käyttäjän stressiä.

 

Liikunta:

Atlas Wearables (www.atlaswearables.com) on tuonut markkinoille älykellon, jonka liikesensori tunnistaa ja laskee mm. punnerrukset ja vatsalihasliikkeet. Laitteen tarkoituksena on kannustaa ihmisiä treenaamaan.

Kiqplan (www.kiqplan.com) on digitaalinen valmentaja, joka lupaa auttaa ihmistä muuttamaan liikunta- ja ravitsemustottumuksensa 12 viikon aikana.

MapMyFitness (www.mapmyfitness.com) on verkkopalvelu, joka seuraa treenejä ja ravintoa. Palvelusta on olemassa applikaatiot myös älypuhelimille.

Myös suomalainen SportsTracker (www.sports-tracker.com) on suosittu palvelu liikunnan seuraamiseen.

 

Ravinto ja painonhallinta:

Kiqplan (www.kiqplan.com) on digitaalinen valmentaja, joka lupaa auttaa ihmistä muuttamaan liikunta- ja ravitsemustottumuksensa 12 viikon aikana.

MapMyFitness (www.mapmyfitness.com) on verkkopalvelu, joka seuraa treenejä ja ravintoa. Palvelusta on olemassa applikaatiot myös älypuhelimille. Palvelu sisältää ennalta syötettyinä jo kymmenientuhansien valmistuotteiden ja –ruokien ravintoarvot, mikä helpottaa kalorien laskemista.

Lose it! (www.loseit.com) tähtää painon pudottamiseen. Palvelussa käyttäjä asettaa itselleen päivittäisen kaloribudjetin, jonka täyttämistä ravinnolla ja kuluttamista liikunnalla palvelussa seurataan.

Noom (www.noom.com) on kehittänyt iOS- ja Android-sovelluksia ravinnon ja liikunnan seuraamiseen avustaen painonhallinnassa.

Myös suomalainen See How You Eat (http://seehowyoueat.fi/) on kehittänyt mielenkiintoisen mobiilipalvelun, jonka tarkoituksena on auttaa käyttäjiä syömään terveellisemmin.

 

Lepo ja uni:

Sleepio (www.sleepio.com) on digitaalinen univalmentaja, joka opastaa käyttäjän läpi kuuden viikon univalmennuksen. Valmennus tähtää pysyvästi parempaan uneen.

Withings Aura on Withingsin kehittämä unijärjestelmä, joka sisältää yövalon, hifi-kaiuttimen, unisensorin ja älykkään herätyskellon. Järjestelmä sisältää myös iOS-sovelluksen, jolla se kytkeytyy iPhoneen. Withings Aura lupaa nukuttaa käyttäjänsä illalla hyödyntäen yövaloaan ja kaiutintaan. Yön ajan laite seuraa käyttäjänsä unta patjan alle asennettavan unisensorin avulla ja tarvittaessa ohjaa unta valolla ja äänellä. Käyttäjän älykkääseen herättämiseen käytetään jälleen yövaloa ja kaiutinta.

Myös suomalainen Beddit (www.beddit.com) on kehittänyt unimonitorin, jonka kansainvälinen myynti on päässyt hyvään vauhtiin.

 

Valo:

SunSprite (www.sunsprite.com) on kehittänyt puettavaa teknologiaa (wearable), joka mittaa käyttäjän altistumista auringonvalolle. Tarkoituksena on yhtäältä varmistaa, että käyttäjä saa riittävästi valoa, ja toisaalta ettei käyttäjä altistu liialliselle UV-säteilylle. Olisi mielenkiintoista nähdä, minkälaisia lukemia SunSprite näyttäisi näin Suomen marraskuussa.

Timo Lappi

Timo Lappi: Tehtäväni on pitää huoli siitä, että Heltin palvelut vastaavat asiakasyritystemme ja jäsentemme tarpeita. Parhaat fiilikset saan siitä, kun onnistumme tuomaan toimialalle uusia parempia käytäntöjä. Tavoitteenani on, että Heltti tuo lisää terveitä elinvuosia ja hyvinvointia puolelle miljoonalle ihmiselle ja tarjoaa työntekijöilleen - helttiäisille - toimialamme parhaan työpaikan. Pyrin elämään myös vapaa-ajalla Heltin oppien mukaisesti, eli minut löytää usein Espoon rantaraitilta juoksemasta tai pyöräilemästä.