Lehdistötiedotteet

Timo Lappi | 23.11.2016

Terveystalo ja Diacor yhdistyvät – kotimaisuus katoaa kaupassa

Suomen Terveystalo Oy ja Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr kertoivat tänään Diacor Terveyspalvelut Oy:n yhdistymisestä Terveystaloon. Mitä tämä järjestely tarkoittaa kotimaisen työterveys- ja hyvinvointipalveluiden tarjoajan näkökulmasta?

Tähän mennessä Diacor on ollut yksi harvoista suomalaisesti omistetuista suurista terveyspalveluyrityksistä. Tämä tilanne muuttuu nyt kun Terveystalo, jonka omistaa Guernseyn veroparatiisiin rekisteröity EQT VI-rahasto, ostaa Diacorin osakekannan. Jälleen yksi suomalainen yritys on myyty ulkomaisesti omistetulle yritykselle.

Miten pienemmät kotimaiset terveyspalveluyritykset voivat pärjätä kilpailussa itsenäisinä suurempien ulkomaisesti omistettujen kilpailijoidensa kanssa?

  1. Kotimaisten terveyspalveluyritysten tulee löytää kilpailuetunsa suuren koon sijaan uusista palveluinnovaatioista. Tästä esimerkkinä vaikkapa Heltin terveyspalvelumarkkinoille tuoma kiinteähintainen työterveys- ja hyvinvointipalvelu, joka kääntää fokuksen pelkästä sairauksien hoidosta myös hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen.
  2. Pienempi koko tuo ketteryyttä ja muutosnopeutta. Nämä vahvuudet on syytä hyödyntää.
  3. Useat suomalaiset yritykset arvostavat kotimaista palveluntarjoajaa, joka maksaa toiminnastaan kertyvät verot ja voittovarat Suomeen. Tätäkään asiaa ei kannata pitää vakan alla.
  4. Suomalaisten terveyspalveluyritysten kannattaa suunnata katse Suomen lisäksi myös ulkomaille – vientinäkökulmasta. Suomalainen terveydenhuolto nauttii ulkomailla arvostusta, ja terveysteknologian vienti muodostaa jo suuren osan huipputeknologian viennistämme.

Seuraavaksi olisi ilo lukea uutinen suomalaisen terveyspalveluyrityksen tekemästä ulkomaisesta yritysostosta sen sijaan, että ulkomaisesti omistetut terveyspalveluyritykset haukkaavat suomalaisia yrityksiä. Miksei myös suomalaisista terveyspalveluista voitaisi saada menestyvää vientituotetta?

Panostamalla yllä oleviin asioihin kotimaiset pienet terveyspalveluyritykset voivat menestyä Suomessa mutta myös tehdä suomalaisista terveyspalveluista vientituotteen.

Timo Lappi

Timo Lappi: Tehtäväni on pitää huoli siitä, että Heltin palvelut vastaavat asiakasyritystemme ja jäsentemme tarpeita. Parhaat fiilikset saan siitä, kun onnistumme tuomaan toimialalle uusia parempia käytäntöjä. Tavoitteenani on, että Heltti tuo lisää terveitä elinvuosia ja hyvinvointia puolelle miljoonalle ihmiselle ja tarjoaa työntekijöilleen - helttiäisille - toimialamme parhaan työpaikan. Pyrin elämään myös vapaa-ajalla Heltin oppien mukaisesti, eli minut löytää usein Espoon rantaraitilta juoksemasta tai pyöräilemästä.