Ajatustyö

Tanja Lappi | 2.6.2015

Tahdon olla asiakas, en potilas

Tällä lauseella aloitti taannoin yksi – silloin vielä potentiaalinen Heltin jäsen. Lause kiteyttää täydellisesti perinteisen työterveyden ja Heltin ajattelumallin eron. Heltissä meillä ei ole potilaita. On vain Heltin asiakasyrityksiä ja Heltin jäseniä.

Perinteiseen lääkäri-potilas –valta-asetelmaan kuuluu sisään rakennettu lääkärin ylivalta. Tätä vielä monesti pönkittää lääkärin iso työpöytä, jonka nurkalla potilas istuu heiveröisellä pallilla. Lääkärillä on koulutuksen tuomaa ja valkoisen takin suomaa tietoa ja taitoa tutkia, tehdä diagnooseja ja hoitopäätöksiä. Tässä asetelmassa potilas on diagnoosin, tutkimuksen kohde eli objekti. Itse todistin tämän näytelmän juuri muutama viikko sitten. Lääkäri tuijotti huomattavasti enemmän konettaan ja sormiaan, kuin minua, potilastaan. Tunsin itseni alempiarvoiseksi, omaa mielipidettäni ei kysytty ja kun sitä yritin rohkeasti tarjota, minut keskeytettiin tylysti puhuen käsittämätöntä kieltä jonka toki tunnistin latinaksi – jota en edelleenkään ymmärrä. Tämän kokemuksen jälkeen, muistin jälleen miksi me Heltissä valitsimme tietoisesti toisen suunnan. Meillä ei edelleenkään ole potilaita.

Meidän kohtaamme, hoitamamme ja valmentamamme yritysten työntekijät ovat jäseniä. Me uskomme siihen, että jäsenillämme on eniten maailmassa tuntemusta omasta kehostaan, hyvinvoinnistaan tai pahoinvoinnistaan. Me myös uskomme siihen, että jokainen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja niistä toimenpiteistä millä kehoaan ruokkii tai tuhoaa. Meidän tehtävänä lääkärinä, hoitajana, psykologina ja fysioterapeuttina on ajoittain auttaa jäsentämme kuuntelemaan, tulkitsemaan ja uskomaan oman kehon viestejä. Meidän tehtävänä on myös innostaa, kannustaa ja saada heräämään jokaisen jäsenen kiinnostus omaa kehoaan ja sen hyvinvointia kohtaan. Toki me voimme myös auttaa diagnosoimalla, tutkimalla ja määräämällä hoitoa. Koskaan emme kuitenkaan usko tietävämme enemmän muiden hyvinvoinnista kuin he itse. Ja sen latinankin voi unohtaa. Yhteinen kieli nimittäin auttaa kovasti ihan molempia osapuolia.

Minäkin tahdon olla asiakas, en potilas, kun seuraavan kerran kohtaan lääkärin!

Tanja Lappi

Tanja Lappi: Olen yksi Heltin perustajista ja toimin Heltissä hyvinvointipalveluiden eteenpäin viejänä. Sydämeni sykkii asiakasrajapinnassa käydyille keskusteluille, vanhojen totuttujen tapojen kyseenalaistamiselle ja uusien asioiden innovoinnille. Minuun saattaa ajoittain törmätä myös työterveyspsykologin roolissa koutsaamassa Heltin jäseniä. Olen intohimoinen nukkumisen ja liikunnan puolesta puhuja, ja vapaa-ajan inhohimoni kohdistuvat vaihdellen päiväuniin ja treenaamiseen.