Ajatustyö

Heltti | 5.2.2020

Suorituskyvyn ja hyvinvoinnin valmentava johtaminen

Blogikoosteet ja webinaaritallenteet

Kevään 2020 Heltti Akatemia -webinaareissa katsojat pääsivät poimimaan parhaat vinkit omaan johtamiseensa sekä työyhteisön tukemiseen Heltin työterveyspsykologien Eeva Haaparannan, Sara Heikkisen, Ilona Parviaisen sekä Mari Laarin johdolla. Samalla webinaareissa saatiin pintaraapaisu kevään uusien Heltti Akatemia esihenkilö ja HR -valmennuksien valmennusaiheista. Lue webinaarien blogikooste ja katso tallenteet.

Mikä saa työntekijään tulemaan töihin päivästä toiseen ja jaksamaan tiukoissa paikoissa?

Webinaarien 1. osassa perattiin aihetta: Kuinka johtaa työntekijän suorituskykyä ja hyvinvointia. Yksilöllisiä syitä työntekijän motivaatiolle on paljon. Käytännössä esihenkilös tai johtaja voi hahmottaa mikä meitä liikuttaa ymmärtämällä motivaation luonteen sekä mistä tekijöistä se koostuu, ja näin ollen soveltaa motivaation ainekset työarkeen. Arkisesti ajateltuna motivaatio nähdään usein määrällisenä; sitä joko on tai ei ole.

Oleellista työsuoriutumisen ja hyvinvoinnin kannalta onkin yllättäen motivaation laatu. Motivaatiota voidaan tyypitellä ulkoiseen ja sisäiseen motivaatioon. Ulkoinen motivaatio tarkoittaa perinteistä keppi ja porkkana-valikoimaa eli motivaatiota ohjaa ulkoa tuleva palkkion houkutus tai rangaistuksen pelko. Sisäistä motivaatiota taas ohjaa aito vapaaehtoisuus ja mielekkyyden kokemus. Sisäisen motivaation ymmärtäminen on tärkeää työpaikoilla, sillä sisäinen motivaatio ennustaa työssä suoriutumista ja psykologista hyvinvointia.

Kuinka ruokkia sisäistä motivaatiota työpaikoilla? Ota tästä check-list talteen, jolla voit antaa sisäisen motivaation eri osatekijöille (kyvykkyys, autonomia ja yhteenkuuluvuus) riittävästi naposteltavaa.

 Osa 1: Kuinka johtaa työntekijän suorituskykyä ja hyvinvointia

Heltin työterveyspsykologit Eeva Haaparanta ja Sara Heikkinen

 

Haluatko valmentaa vai käskyttää?

Asiantuntijatyön lisääntyminen, uuden oppimisen vaatimukset työssä, itseohjautuvien organisaatioiden lisääntyminen ja uusien sukupolvien erilaiset tarpeet työelämälle lisäävät myös johtamisen ja esihenkilötyön muutosten tarvetta. Aiemmin puhuttiin vain asioiden ja ihmisten johtamisesta mutta nyt näiden lisäksi tarvitaan myös tukea yksilöiden kehittymisessä, koska jokaisen asiantuntijan täytyy työn tekemisen lisäksi myös kehittää työtään. Esihenkkilöt eivät useinkaan ole parhaita asiantuntijoita kaikkien tiimiläistensä työssä, jolloin he eivät edes pystyisikään toteuttamaan tehokkaasti aiemmin toiminutta autoritääristä johtamista.

Vaihda valkuksi – Valmentavan esihenkilötyön hyödyt -webinaarissa käytiin läpi sitä miten valmentava johtaminen vastaa yllä mainittuihin haasteisiin.Valmentava johtaminen tukee oppimista, itseohjautuvuutta ja ajattelua, joita kaikkia tarvitaan nykypäivän työssä. Valmentava esihenkilö tai johtaja osaa kuunnella, tukea, kysyä ja haastaa sekä tunnistaa, milloin on aika millekin näistä. Sopiva määrä vastuuta ja tukea eivät ole staattisia, vaan muuttuvat työuran ja muutosten myötä. Tämän tunnistaminen on yksi valmentavan johtajan erityiskyvyistä.

Osa 2: Vaihda valkuksi – Valmentavan esihenkilötyön hyödyt

Heltin työterveyspsykologit Mari Laari ja Ilona Parviainen