Ajatustyö

Heltti | 15.12.2015

Stressitön joulu – onko se mahdollista?

Jouluun ja joululomalle ladataan vähintään yhtä paljon odotuksia ja vaatimuksia kuin ensitreffeille tai koko vuoden odotettuun koko perheen lomamatkaan. Eli paljon, ja useimmiten ihan liikaa. Siksipä joulu on monelle myös karvasta pettymysten aikaa: enpä lähettänyt taaskaan itse askarreltuja joulukortteja, en tainnut itse asiassa lähettää minkäänlaisia. Lapset sentään leipoivat pipareita päiväkodissa, niin ei kotona tarvinnut. Ja eipä tullut sitä suloisen siirappista perhejoulua, jossa kynttilänvalossa tuijotellaan puolisoa lempeästi silmiin lasten mentyä nukkumaan onnellisena uusi nallekarhu kainalossaan. Äläkä edes muistuta kalorikurista tai kaikista niistä kinkunsulatusjumpista, joissa mukamas kävisin, kun ”kerrankin on aikaa”. Tuli sittenkin väsyneenä oikaistua, pinna kireällä riideltyä ja tottumuksesta mässäiltyä. Tai ehkä muilla olikin kivaa, mutta itse ei paljon tullut patojen ja pannujen ja anopin ja siivouksen välissä nautittua.

Tuttu joululaulu muistuttaa, ettei matka joulumaahan kestä kauaa, jos määränpään löytää omasta sydämestään. Kliseistä ehkä, mutta totisinta totta. Poimi tästä Heltin muistilista lempeämpään jouluun, siihen sellaiseen, joka kaikessa arkisuudessaan tuntuu siltä suurimmalta juhlalta ja jättää vähän virtaa pattereihin lomien jälkeenkin.

J        oulukortit: Onhan se söpö, mutta tekstari tai Facebook on nykyaikaa. Ellet rakasta askartelua ja ihan oikeasti HALUA näitä näpertää.

O       sta lahjat netistä. Muista tilata myös itsellesi!

U       lkoista siivous. Tai ehkä vielä parempi jättää siivoamatta. Marttojen ohjeen mukaisesti: siivoa komerot vain, jos aiot viettää joulun niissä.

L      eivo pipareita, jos ihan oikeasti siitä tykkäät. Lapset arvostavat taikinaa myös suoraan pakastimesta syötynä.

U     nohda kaikki, miten ”kuuluu” tai ”pitää” tehdä. Jos kukaan ei tykkää lanttulaatikosta, mutta koko perhe rakastaa lasagnea, miksette söisi sitä? Oma joulu paras joulu, ilman ulkokultaisia odotuksia.

Lempeää joulunaikaa!