Ajatustyö

Heltti | 14.12.2017

Stressitön joulu, paras joulu – Heltin psykologin vinkit

Kun ihmisiltä kysyy joulun merkitystä, nostaa lähes poikkeuksetta jokainen esiin joulun rauhan ja kiireettömän yhdessä olon läheisten kanssa. Lautapeli- ja leffamaratonit, glögimuki kädessä viltin alla, hiljalleen ikkunan takana leijailevat lumihiutaleet… Miksi sitten joulun odotukseen liittyy niin kova kiire ja stressi? Taas näkyy kauppajonoissa kurttuun rypistettyjä otsia ja kuuluu ilkeitä tiuskimisia, kun pinna on kireällä ja se oma tarve juuri se kaikista tärkein. Ei kuulosta joulurauhalta ei.

Kun joku murhe tai huoli painaa mieltä, kannattaa pohtia voiko asiaan itse vaikuttaa vai ei.

On vaikeaa löytää jouluun rauha ja lämpö, jos painaa edeltävät viikot kiukun voimalla kortisoliarvot katossa. Mutta miten sitä joulustressiä sitten voisi välttää? Tässä muutama kokeilemisen arvoinen vinkki jouluvalmisteluihin arjen pyörityksen keskellä:

  • Valitse taistelusi. Kun joku murhe tai huoli painaa mieltä, kannattaa pohtia voiko asiaan itse vaikuttaa vai ei. Mikäli voi, kannattaa murehtimisen sijaan tarttua toimeen. Jos taas ei voi, ei auta kuin opetella päästämään murheesta irti.
  • On turha venyä kaikkeen, sen enempää työpaikalla kuin kotona. Työt jatkuvat kyllä vuodenvaihteen jälkeenkin. Jouluna voit ostaa valmista, oikoa, jättää tekemättä. Vaikka anopin tekemä joulukakku ei olisi ihan niin mehevä kuin omasi, tai vaikka lapsi siivoaisi huoneensa vähän sinnepäin, on säästetty aika ja energia takuulla tämän kompromissin arvoista.

On hyvä pysähtyä välillä pohtimaan, miksi mitäkin tekee.

  • Panosta tunnelmaan. Kauneinkaan koristelu tai kalleinkaan lahja ei paikkaa kireää tunnelmaa, joten satsaa siihen, että jaksat ja voit hyvin niin joulun alla kuin h-hetkelläkin. Hymy on paljon arvokkaampi kuin kiiltävä koti.
  • Keskity olennaiseen. Kuten kaikessa tekemisessä, myös joulun suhteen on hyvä pysähtyä välillä pohtimaan MIKSI mitäkin tekee. Jos lahjan perimmäinen tarkoitus on ilahduttaa ystävää, onko mielekästä kieltäytyä ystävän glögikutsusta ehtiäkseen tehdä joulusiivouksen? Tai jos jouluaterian paras puoli on saada läheiset koolle yhteisen pöydän ääreen, kannattaako sitä ennen kyynelehtiä pieleen menneen patén vuoksi?
  • Tee oman näköisesi joulu. Uskalla ulos uomasta ja vietä joulua niin kuin haluat. Jos kukaan ei tykkää lanttulaatikosta, miksei voisi syödä pitsaa?

Itse otan oppia Martoilta, joilla on viisas ohje joulusiivoukseen: ”Siivoa komerot, mikäli aiot viettää joulun komerossa.”

Rauhallista joulun odotusta!

Toivottaa

Heli, työterveyspsykologi ja kahden pienen lapsen äiti, joka toivoo Joulupukilta omaa aikaa