Sairauspoissaolot ennätyskorkealla – 5 vinkkiä johtajalle
Kun on lukenut muutaman viime viikon aikana uutisia, on huomannut seuraavankaltaisia otsikoita yhteiskunnan eri alueilta: Eezy Oyj antoi tulosvaroituksen, Helsingin metro ajaa harvennetulla vuorovälillä ja täyttyy kuin karjavaunu, Tapparalta loppui pelaajat, ottelu peruttiin.
Näiden otsikoiden takaa paljastuu yhteinen nimittäjä: ihmiset sairastavat juuri nyt paljon, ja sairauspoissaolot ovat nousseet ennätystasolle.
”Olemme kuin päiväkodin aloittavia lapsia ja sairastumme helposti”
Miksi sairastamme juuri nyt enemmän kuin normaalisti?
Mikä on syynä poikkeuksellisiin sairauspoissaoloihin? Vilkaistaanpa Heltin dataa.
Heltin tilastot kertovat, että koronaviruksen vuodesta 2020 alkaen virittämä pommi on nyt lauennut. Tähän mennessä vuonna 2022 Heltissä kirjoitettuja sairauspoissaoloja on ollut 40 % enemmän kuin vuonna 2021 ja 70 % enemmän kuin vuonna 2020.
Kun tutkaillaan sairauspoissaolojen syitä tarkemmin, se avaa tilannetta.
Heltti julkaisi aiemmin vuoden 2021 dataa ajatustyöläisten sairauspoissaoloista ja kertoi mielenterveyden nousseen suurimmaksi syyksi sairauspoissaoloille. Vuoden 2022 aikana mielenterveyden häiriöihin (F-diagnoosit) perustuvat sairauspoissaolot ovat edelleen lisääntyneet. Ihmisten kriisinsietokyky on koetuksella pandemian, Euroopassa käytävän sodan ja talouden epävarmuuden johdosta.
Vielä suurempi suhteellinen kasvu on tapahtunut hengityselinten sairauksiin (J-diagnoosit) perustuvissa sairauspoissaoloissa. Niitä on 2,5-kertainen määrä verrattuna viime vuoteen, ja 75 % enemmän kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019. Koronatautia on paljon liikkeellä, ja muiden flunssien osalta viime vuosien eristykset ovat alentaneet vastustuskykyämme – olemme kuin päiväkodin aloittavia lapsia ja sairastumme helposti.
Miten fiksu johtaja toimii tässä tilanteessa?
Fiksu johtaja tiedostaa, että nyt eletään sairauspoissaolojen osalta poikkeusaikaa, ja ihmisiä on töissä vähemmän kuin normaalisti. Seuraavilla keinoilla voi turvata sekä ihmistensä terveyttä että organisaationsa tuottavuutta:
- Nyt on aika keskittyä ydintekemiseen. Kirkasta fokusta ja karsi rönsyt.
- Selvitä organisaatiosi jaksamisen tila ja mahdollista ihmisten palautuminen. Puhuminen työkavereiden kanssa auttaa.
- Viesti organisaation tilannekuva, tavoitetila ja toimenpiteet selkeästi ja säännöllisesti. Mahdollista vuoropuhelu ja vähennä epävarmuutta.
- Kannusta ihmisiä jäämään matalalla kynnyksellä etätöihin tai sairauslomalle. Myös osasairausloma voi olla hyvä vaihtoehto keventää työtä ja mahdollistaa nopeampi toipuminen.
- Tarjoa henkilöstöllesi influenssarokotus ja kitkaton pääsy työterveyspsykologille tai lyhytterapiaan.
Kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi joululomiin mennessä. Joulutauko mahdollistaa monille palautumisen, vastustuskykymme alkaa taas voimistua ja tyypillisesti sairauspoissaolot vähenevät vuodenvaihteen jälkeen.