Ajatustyö

Heltti | 23.1.2017

Ruuhkavuosien unikoulu vanhemmille osa 1: Perusasiat kuntoon

Nyt pistetään äidit ja isät nukkumaan! Heltin äitiyslomalla oleva psykologi Heli Rautjärvi muistuttaa keinoista, joilla hyvää untaan voi vaalia myös pikkulapsiperheessä.

Supersuorituksia sen enempää kotona kuin työpaikalla ei tehdä timmilläkään kropalla tai fiksulla päällä, mikäli palautuminen jää vajaaksi.

Suomalaiset nukkuvat huonosti ja ovat väsyneitä. Joka viikko joku media muistuttaa levon tärkeydestä, ja tänä keväänä palautuminen on uusi musta. Se rockaa tykimmin, joka osaa ja muistaa myös levätä. Supersuorituksia sen enempää kotona kuin työpaikalla ei tehdä timmilläkään kropalla tai fiksulla päällä, mikäli palautuminen jää vajaaksi. Näin se vain on, sen todistavat kerta toisensa jälkeen sekä arjen havainnot että neuropsykologinen ja -fysiologinen tutkimustieto. Ja vaikkei edes pyrkisi supersuorituksiin, valitettavasti myös ihan se perustason suoriutuminen kärsii, jos on väsynyt.

Vaikka ajatus lämpöisestä perhepedistä on teoriassa söpö, karu todellisuus paljastaa, että 160-senttinen sänky on kerta kaikkiaan tarkoitettu kahdelle.

Vauvavuoden unet omat oma lukunsa, mutta moni vanhempi kukkuu vielä silloinkin, kun lapset periaatteessa jo antaisivat nukkua. Mikä avuksi väsymyksen kierteen katkaisuun?

  1. Etsi jokaiselle kotona oma nukkumapaikka. Hämmästyttävän paljon kuulee tarinoita, joissa töihin raahaudutaan selkä mutkalla ja ohimo kivistäen, kun lapset taas mönkivät aamuyöllä viereen ja litistivät vanhemmat nukkumaan 20 sentin patjasiivulle. Bonuksena vielä potkivat kantapäällä päähän, mokomat. Vaikka ajatus lämpöisestä perhepedistä on teoriassa söpö, karu todellisuus paljastaa, että 160-senttinen sänky on kerta kaikkiaan tarkoitettu kahdelle. Jaksa nähdä vaiva lasten palauttamiseksi omiin peteihinsä – viikon parin urakka palkitaan takuulla.

Tulet NIIN jäämään koukkuun aamun hyvään ja levänneeseen fiilikseen, ettet enää muista kaivata Netflixiä!

  1. Mene ajoissa nukkumaan. As simple as that. Kiusaus oman ajan viettämiseen lasten nukahdettua on suuri, mutta Netflixin tuijottaminen tai pyykkien ripustaminen ei valitettavasti käy levosta. Pohdi jo viikkokalenteroinnin yhteydessä tai viimeistään päivän aikana, miten rytmität välttämättömät tekemiset niin, että lasten nukahdettua olisit itsekin valmis päivän velvoitteista edes 21.30 mennessä. Tämän jälkeen vielä puolisen tuntia omaa nautiskelevaa rentoilua ja päivän kierrosten alas ottamista, iltatoimet, ja oppikirjan mukaisesti sänkyyn klo 22.30. Tulet NIIN jäämään koukkuun aamun hyvään ja levänneeseen fiilikseen, ettet enää muista kaivata Netflixiä! (Töiden tekemisestä yöaikaan en viitsi enää edes mainita, se kun on so last season, ei yhtään 2017-lukua.)

Haastan sinut kokeilemaan näitä kahta perusjippoa parin viikon ajan. Kuulostaa yksinkertaiselta, ja niinpä ne toimivimmat unilääkkeet yleensä ovatkin. Tsemppiä muutokseen!

Ruuhkavuosien unikoulun seuraavassa osassa pysähdytään pohtimaan elintapojen vaikutusta uneen. Pysy kuulolla!

Kaikki Unikoulussa esitetyt ehdotukset perustuvat tieteeseen sekä kliiniseen kokemukseen unettomuuden hoidosta. Minkään askeleen toteuttamisesta ei ole terveydelle haittaa. Jos nämä konstit eivät kuitenkaan säntillisestikään toteutettuna muutamassa viikossa auta, tai epäilet unettomuutesi taustalla jotain sairautta (esim. uniapneaa tai masennusta), hakeudu terveydenhuollon piiriin. Unettomuutta voi ja pitää hoitaa, aina.