Ajatustyö

Heltti | 7.10.2015

Pitäis joo ja voishan sitä…

Milloin viimeksi pidit töissäsi tauon? Siis omaehtoisen, tietoisen paussin, jolloin irrotit katseesi näytöstä, nousit ylös työpisteeltäsi ja teit jotain elvyttävää, vaikkapa juttelit rauhassa työkaverin kanssa. Entä milloin taukojumppasit, pyörittelit hartiat, kyykkäsit muutaman kerran ja palautit veren kiertämään istumisen jumittamaan kroppaan? Älä huoli, en muista minäkään.

Entä ne työt, tuliko ihan oikeasti priorisoitua? Siis tehtyä sitä mikä on tärkeintä, ei vain sitä kiireisintä tai helpoimmin käsillä olevaa. Karsitko häiriötekijät, jotta sait keskityttyä tekemiseesi? Siis et vain ajatellut, että pitäisi laittaa tuo meilien ponnahdusikkuna pois päältä ja avotoimistossa luurit korville, vaan ihan oikeasti teit sen. Teitkö asiakokonaisuuden loppuun asti, muistaen, että aivoilla menee 20 minuuttia aidosti orientoitua tehtävästä toiseen? Vai tuliko sittenkin hypittyä näytöltä ja asiasta toiseen, soitettua yksi nopea puhelu väliin ja huikattua yksi juokseva juttu kollegalle, multi-taskattua? Vastasitko oikeisiin asioihin kyllä ja oikeisiin ei? Siis et kiltteyttäsi suostunut (ja sisäisesti kironnut mielessäsi) tai väsyneisyyttäsi tyrmännyt, vaan valitsit aidosti parhaan. Sanoitko suoraan mutta reilusti, vai tuliko sittenkin kierreltyä tai tiuskaistua? Älä huoli, en osannut minäkään.

No mutta vapaa-ajalla, kai nyt sentään siellä olit läsnä läheisillesi? Pistit älypuhelimen hyllylle illaksi ja keskityit kuulemaan perheen kuulumiset. Maltoit pitää sähköpostin kiinni koko illan. Pidit viikonlopun vapaata, teit mieluisia asioita. No, useimmiten sentään.

Vaatii sekä rohkeutta että luottamusta tehdä työnsä hyvin. Rohkeutta rajata, tehdä päätöksiä, haastaa hölmöjä käytäntöjä, nähdä ja tehdä toisin. Tai rohkeutta olla se taukojumpan aloittaja, kun kukaan muu ei sitä tee. Vaatii luottamusta uskoa, että palautunut pää ajattelee paremmin, levännyt mieli löytää uutta. Pitää luottaa itseensä, kehon ja mielen tuntemuksiin, huomata ne ja uskoa niitä, valita viisaasti. Väsynyt mieli ja tauoton työ eivät tuota, ne turmelevat.

Eiköhän vaihdeta ”pitäis joo ja voishan sitä” ihan oikeisiin arjen valintoihin. Yksi kerrallaan, rohkeasti luottaen.

Heli Rautjärvi

Kirjoittaja työskentelee Heltissä työterveyspsykologina ja yrittää opetella toimimaan kuten opettaa. Työn ilon puolestapuhuja uskoo reippaaseen mieleen reippaassa ruumiissa, kannustaa työterveystoimijoita moniammatillisuuteen ja -äänisyyteen, ja tietää onnen ja hyvinvoinnin asuvan arjen pienissä asioissa. Heltti on vuonna 2013 perustettu terveydenhuoltoalaa ravistava kasvuyritys. Heltti tarjoaa työterveyshuoltoa ja hyvinvointipalveluita kiinteällä kuukausihinnalla panostaen vahvasti terveyden edistämiseen ja virtuaaliseen asiointiin.