Oulu-lehti 2.5.2017: ”Meidän tehtävämme on edistää terveyttä, eikä hoitaa vain sairaita”
Toukokuussa aukeaa Heltin uusin toimipiste, Oulun Helttilä, ydinkeskustassa sijaitsevassa Kauppurienkadun Lääkäritalossa. Ouluun perinteistä työterveysalaa ravistelevaa Helttiä on odottettu. Heltti panostaa pelkän sairaudenhoidon sijasta siihen, että ihmiset pysyvät terveinä. Asiakasyrityksille se tarkoittaa kiinteää hinnoittelumallia, ennaltaehkäisevää toimintamallia sekä turhien lääkärikäyntien välttämistä digi- ja etäpälvelujen avulla.
Näin Oulu-lehti kirjoitti Heltistä 2.5.2017:
Kun vikaa ei aina edes synny
Perinteisen kiinalaisen kylälääkärin palkkio perustui terveiden kyläläisten määrään sen sijaan, että lääkäri olisi laskuttanut tehdyistä toimenpiteistä. Mitä enemmän kylässä oli terveitä asukkaita, sitä leveämmin lääkäri eli. Lääkäri kulki kylässä edistäen heidän terveyttään, kannustaen terveellisiin valintoihin ja hoitaen sairaat nopeasti terveiksi.
Edellä mainittu kappale on sanasta sanaan Oulussa toukokuun aikana avaavan työterveyspalveluita tarjoavan Heltin henkilöstön kynästä. Miksi kappale päätyi tähän juttuun johtuu yksinkertaisesti siitä, että kyseiseen ajatukseen perustuu Heltin toiminta.
– Meidän tehtävämme on edistää terveyttä, eikä hoitaa vain sairaita. Meidän asiakkaamme eivät ole potilaita vaan jäseniä, kertoo työterveyden uudistajaksi esittäytyvä Petri Heikkinen.
Työterveysasiakas maksaa Heltiltä hankkimista palveluistaan kuukausimaksua. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mitä terveemmät asiakkaat, sitä edullisempaa se on palveluntuottajalle ja – tottakai asiakkaalle itselleen. Vaikka yhtään ylimääräistä maksettavaa ei työnantajalle kerry Heltin asiakkaana siitä, että asiakas käyttää työterveyspalveluita useammin, jokainen ymmärtää, että sairauspoissaolot maksavat.
– Työterveyden asiakaskontaktit lisääntyvät yrityksen siirryttyä Heltille keskimäärin 200 prosenttia, mutta turhat vastaanottokäynnit käytännössä poistuvat, Heikkinen huomauttaa.
KOVA väite, joten tätä tarvitsee avata. Heikkinen ottaa esimerkiksi tavallisen flunssan. Kun ihminen tuntee itsensä huonovointiseksi, hän saattaa alkaa selvittää netistä mistä on kyse. Tämän jälkeen otetaan yhteys työterveyteen ja varataan aika vastaanotolle. Sitten odotellaan, matkustetaan, kunnes hoito viimein alkaa. Siirrytään lääkärin vastaanotolle, minkä jälkeen on edessä mahdollisia jatkotoimenpiteitä.
– Meillä asiakas ottaa heti yhteyttä puhelimella tai chatin kautta, terveydenhuollon ammattilainen arvioi hoidon tarpeen. Hoito alkaa siis välittömästi. Jos asiakas tarvitsee jatkotoimenpiteitä, hoito etenee. Yksi lääkärissä käynti, odottelu ja matkustus jäävät välistä pois, Heikkinen valittaa.
Heltti tarjoaa työhyvinvointi- ja työterveyspalveluitaan ajatus- ja tietotyöläisille. Yhtiö keskittyy tällä hetkellä pk-yrityksiin tavoitteena on edistää asiakkaan kanssa hänen työntekijöiden terveyttä. Heltin tilastojen mukaan ennaltaehkäisevien ja hyvinvointipalveluiden osuus noin 65 prosenttia tarjotuista palveluista. Kolme neljäsosaa vastaanotoista tehdään etänä videon, puhelimen tai chatin välityksellä.
– Hyvinvointivalmennus on tärkeä osa palveluitamme. Meillä on valmentajat, jotka auttavat unen, stressinhallinnan, ravitsemuksen, liikunnan ynnä muun kanssa. Ajatus- ja tietotyöläisten työterveysasiat liittyvät usein juuri stressinhallintaan, uniongelmiin tai vastaaviin. Psykologin käyttö on meidän jäsenistön keskuudessa kasvussa.
Lue koko juttu Oulu-lehdestä.
Alkuperäinen kirjoittaja: Juho Honkala
Kiinnostaako sinua uuden ajan työterveys?
Laita meille rohkeasti viestiä alla olevalla lomakkeella.