Ajatustyö

Tanja Lappi | 8.2.2017

Onko teillä vihaisia johtajia?

“Se ei ole varmaan saanut tarpeeksi viime aikoina.”

Näin saatetaan joskus vinoilla, jos huomaamme työkaverin tai pomon olevan kärttyisä. Saattaa ollakin, ettei ole saanut tarpeeksi. Unta nimittäin.

Kun aloitin työurani 20 vuotta sitten, oli täysin selvää, että superjohtaja oli aamulla ensimmäisenä töissä ja vastasi vielä viimeiseen sähköpostiin myöhään yöllä. Johtaja vei myös asiakkaita ulos, vietti heidän kanssaan kostean illan ja oli taas seuraavana päivänä ensimmäisenä töissä.

Ajattelin, että hyvän johtajan yksi tärkein ominaisuus on kestää valvomista.

Ihmettelin aina, miten johtaja jaksaa, pystyy ja kykenee nukkumaan vähän ja tekemään tärkeää johtajan työtä. Ajattelin silloin, että hyvän johtajan yksi tärkein ominaisuus on kestää valvomista. Toisaalta samaan aikaan koin, että esihenkilötyö oli usein luokattoman huonoa ja yrityksen johtajat olivat pelottavan etäisiä.

Tällä hetkellä superjohtajan erottaa keskinkertaisesta se, kuinka paljon johtaja panostaa omaan hyvinvointiinsa.

Nyt 20 vuotta myöhemmin pystyn seuraamaan läheltä johtajien toimintaa. Ystäväpiirissäni on paljon johtajia, asun johtajan kanssa ja teen töitä johtajien kanssa.  Olen iloksi huomannut, että kaikki arvostamani johtajat panostavat palautumiseen. Ja mielestäni tällä hetkellä superjohtajan erottaa keskinkertaisesta se, kuinka paljon johtaja panostaa omaan hyvinvointiinsa ja sen yhtenä osa-alueena palautumiseen.

Kirjassa “Työ, treeni & elämä – Superpomojen 24 tuntia”  haastateltiin 11 johtajaa, jotka avasivat omaa elämäänsä kuvaten oman päivärytmin kautta työtään, harrastuksiaan ja perhe-elämäänsä. Lähes poikkeuksetta nämä johtajat nukkuivat 8 h yössä.

Mikä siis on muuttunut tänä 20 vuotena?  Miksi yritysjohtajat panostavat tällä hetkellä niin paljon omaan hyvinvointiin?

Johtajan tärkein ominaisuus tänä päivänä on empaattisuus.

Asia selittyy ainakin osin koventuneella vaatimustasolla. Nykytyöelämässä ei ole mahdollista pärjätä keskinkertaisella suoriutumisella. Kisassa on mukana koko maailma, ja joka päivä vaaditaan huipputasoa. Kun on palautunut hyvin, oma kapasiteetti on maksimissaan.

Toinen asiaa selittävä tekijä näyttäisi olevan johtajan ominaisuuksilla. Kenraali Stanley McChrystalin mielestä johtajan tärkein ominaisuus tänä päivänä on empaattisuus.

“Empatia on kyky asettaa itsesi toisen ihmisen tai ryhmän asemaan. Sinun ei tarvitse olla heidän kanssaan samaa mieltä tai olla heille myötämielinen. Mutta jos et pysty näkemään asioita toisen näkökulmasta ja tietämään, millaista hänen elämänsä on, on mahdotonta motivoida häntä tai neuvotella ja tehdä sopimuksia hänen kanssaan”, McChrystal sanoo.

Empaattisuus vaatii tutkimusten mukaan riittävän pitkiä yöunia, sillä tunne-elämämme palautuu REM-unen aikana.

Väsynyt johtaja on harvoin empaattinen. Empaattisuus vaatii tutkimusten mukaan riittävän pitkiä yöunia, sillä tunne-elämämme palautuu REM-unen aikana. Jos nukumme jatkuvasti liian vähän, unen rakenne muuttuu ja REM-uni saattaa kadota kokonaan. Tämä näkyy jo muutaman päivän jälkeen mm. alentuneena mielialana, äkkipikaisuutena, kärsimättömyytenä ja lyhytpinnaisuutena.

Olisivatko poliittiset päätökset laadukkaampia, jos asioita hoidettaisiin enemmän päivällä ja nukuttaisiin yöt?

Samaan aikaan, kun katson uutisia tai luen lehtiä, valtakuntamme politiikkaa tunnutaan edelleen tehtävän myöhään iltaisin ja jopa yöllä. Kun ay-pomot neuvottelevat, tapahtuu se yleensä aina öisin. Itselle hiipii vääjäämättä mieleen, olisivatko poliittiset päätökset laadukkaampia, saataisiinko asioita eteenpäin tehokkaammin ja päästäisiinkö sopimuksiin nopeammin, jos asioita hoidettaisiin enemmän päivällä ja nukuttaisiin yöt.

Voisiko nukkumisesta tehdä Suomen kilpailuvaltin? Jos kyllä, Suomen poliittinen johto voisi näyttää esimerkkiä. Nyt tuntuu kovasti siltä, että huippujohtajat löytyvät yrityksistä, ei valtion johdosta. Kuka poliittisista johtajistamme ottaisi huippunukkujan viitan harteilleen ja näyttäisi muille esimerkkiä? Sivutuotoksena saatettaisiin myös saada parempia päätöksiä.

Univinkkini numero 2: Jos haluat olla superjohtaja, pidä erityisen hyvää huolta unestasi. Sekä määrästä että laadusta.

 

Haluatko Heltin asiantuntijat yrityksesi hyvinvointikumppaniksi? Ota meihin yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

 

 

Tanja Lappi

Tanja Lappi: Olen yksi Heltin perustajista ja toimin Heltissä hyvinvointipalveluiden eteenpäin viejänä. Sydämeni sykkii asiakasrajapinnassa käydyille keskusteluille, vanhojen totuttujen tapojen kyseenalaistamiselle ja uusien asioiden innovoinnille. Minuun saattaa ajoittain törmätä myös työterveyspsykologin roolissa koutsaamassa Heltin jäseniä. Olen intohimoinen nukkumisen ja liikunnan puolesta puhuja, ja vapaa-ajan inhohimoni kohdistuvat vaihdellen päiväuniin ja treenaamiseen.