Ajatustyö

Anni Tuominen | 13.10.2014

Kiteytys #NBForum2014 annista: 10 parasta oppia kasvuyrityksen johtamiseen

Nordic Business Forum tarjosi kaksi sykähdyttävää päivää täynnä huippuluokan lavakarismaa jopa 5300 hengen bisnesyleisölle. Seminaarin jälkeen olo on voittamaton ja kärsimätön: kaikki on mahdollista – ryhdy heti toteuttamaan omaa unelmaa ja isosti! Mitä oppeja voimme kasvuyrittäjinä ottaa käyttöön kokeneilta johtajaguruilta kuten Jim Collins, Matti Alahuhta, Tony Fernandes ja Arnold Schwarzenegger?

1. First Who, Then What: Lähes kaikki esiintyjät painottavat ihmisten merkitystä. Kuten Collins asian hyvin kiteyttää, oikeiden ihmisten kanssa voit tehdä mitä vaan ja elämä on yhtä kuin ihmiset ympärilläsi. Kun kasvuyrityksessä on oikeat ihmiset oikeilla paikoilla, pystytään yhdessä mihin vaan. Collinsin siilikonseptin mukaisesti on tunnistettava ihmisten geneettinen koodi, intohimo sekä taloudelliset ajurit, jotta heistä saadaan suurin potentiaali irti.

2. Disruption Is The New Normal: Nuorten johtajien Hot Seat Session tarjosi paljon ajateltavaa markkinan mullistuksesta. Linda Liukas kiteyttää hyvin, että disruption ei tule teknologiasta vaan ihmisistä joilla on visio. Nuorilla johtajilla on sopiva määrä sinisilmäisyyttä ja ymmärtämättömyyttä, että he voivat keksiä jotain markkinaa mullistavaa. William Wolframin mukaan internet on suurin mullistuksen mahdollistaja nyt ja tulevaisuudessa. Soulaima Gourani muistuttaa, että älä benchmarkkaa, muuten saat sitä samaa vanhaa pa**aa. Miten kasvuyrittäjänä mullistat markkinaa tai teet jotain aivan uutta?

3. People Follow Cause, Not People: Luo suurempi merkitys. Collinsin mukaan viidennen ja parhaan tason johtajuus on sitä, että ihmiset eivät seuraa johtajaa johtamisen vuoksi vaan suuremman merkityksen vuoksi. Sir Alex Fergusonin mukaan merkitys on paras motivaation lähde ja Schwarzeneggerinkin toteaa, että jos aikasi kuluu johonkin merkitykselliseen, et tunne olevasi stressaantunut. Mikä on suurempi merkitys, johon työntekijäsi uskovat? Miksi he ovat mukana?

4. Next Big Mountain: Schwarzeneggerin mukaan vain 25 %:lla ihmisistä on kirkas visio. Yksinkertainen ja kirkas visio on tekijä, joka toistuu lähes kaikkien esiintyjien puheissa. Ja vision pitää olla ISO. Isoon visioon menee yhtä paljon energiaa kuin moneen pieneen. On tärkeää muistaa vision jatkuva kehittyminen kohti jotain suurempaa, se pitää Collinsin mukaan sinut nuorena ja mielen kirkkaana. Mikä on seuraava vuorenhuippusi, entä sitä seuraava. Alahuhta kiteyttää hyvin miksi vision jatkuva kehittäminen on tärkeää: yrityksen maturiteetin kehittyessä avautuu enemmän mahdollisuuksia.

5. Engage Everyone: Koukuta jokainen työntekijäsi, siis jokainen. Alahuhdan mukaan isoin tekijä Koneen menestykseen on ollut sitouttaminen, ja hänen mukaan sitouttamisessa tärkeää on tilanteen ymmärtäminen, kommunikointi ja yhteisen ymmärryksen luominen. Fernandes tekee tämän olemalla aina tavoitettavissa, pukeutumalla huonommin kuin työntekijänsä ja oppimalla heiltä tekemällä välillä heidän töitään. Sitouttaminen pätee myös markkinointiin ja myyntiin, kuten Gourani sanoo: Meidän täytyy sitouttaa ihmiset tunteella ja kohdella asiakkaita kuten faneja. Varsinkin Suomessa kasvuyrittäjänä toimiessamme haasteena on Gouranin mukaan ”how to create hunger in paradise?”. Onneksi nykyinen taloustilanne kasvattaa nälkäämme.

6. If Someone Says Impossible, I Hear Possible: Jokaiselle suurelle johtajalle on sanottu, että ideat eivät tule onnistumaan. Heitä yhdistää kuitenkin vahva intohimo ja kritiikin sieto. He eivät ole lannistuneet vaan ovat tehneet mahdottomasta mahdollista. He eivät tunnista sanaa ei. Schwarzenegger sanoo, että jos sinulla ei ole Plan B:tä, Plan A:n täytyy toimia – yritä enemmän, älä luovuta! Collinsin mukaan elämän korttipelissä jokainen peli ei voi onnistua, mutta pääosa voi, kun pelaat useita käsiä.

7. Never Lose Focus: Jos menetät keskittymisen hetkeksikään, boom tilaisuus on poissa, sanoo Sir Alex Fergusson jalkapallosta. Sama pätee myös johtamiseen, tarkka fokus ja oikeisiin asioihin keskittyminen ovat saaneet Fernandesinkin menestymään. Collins sanoo parhaaksi opikseen: Focus on people. Hän käskee myös to-do-listojen sijaan luomaan stop-doing-listoja, jolloin keskityt enemmän oikeiden asioiden tekemiseen. Kasvuyrittäjänä joudumme jatkuvasti miettimään, mitä teemme seuraavaksi ja mihin käytämme aikamme, pidä fokus ihmisissä ja oikeissa asioissa

8. Return On Luck (ROL): Collinsin mukaan menestyneet johtajat eivät ole onnekkaampia kuin muut, vaan he ovat osanneet hyödyntää kohdalle sattuvan onnen paremmin kuin muut. Mieti jokaisessa kohdalle sattuvassa tilanteessa, mikä on suurinta, mitä voin saavuttaa tämän avulla juuri nyt. Schwarzenegger on sitä mieltä että onnea ei ole, on vaan kovaa työtä. Onni suosii rohkeaa!

9. Cash Is The King: Fernandesin mukaan yritykset unohtavat usein kassan tärkeyden. Tilinpäätöksen saa näyttämään hyvältä, mutta rahaa pitää olla. Collins painottaa, että kassa on yritykselle yhtä kuin lisähappi sukeltajalle. Vaikean paikan tullen kassa on paras Plan B. Millä mallilla on kassan johtaminen yrityksessäsi?

10. ”Show” It: Viimeisimpänä voimme oppia Nordic Business Forumista, että nämä kaverit kyllä tietävät mikä on huippuluokan show. NBF oli mieletön kokonaisuus, joka kokosi paikalle Suomen bisneseliitin ja vetosi tunteisiin täysillä. Esitykset lähentelivät stand up komiikkaa – itkettiin, naurettiin, tehtiin aaltoja, halattiin. Thats what people want – tarinat, tunteet, show – tässä meillä suomalaisilla on opittavaa! Miten hyödynnämme näitä myös omassa bisneksessämme?

Nordic Business Forum on vuosittain järjestettävä johtamisen huippuseminaari. Tänä vuonna se järjestettiin 9-10.10.2014 Helsingissä. Ensimmäisenä päivänä esiintyivät Jim Collins, yksi mailman johtavista bisneskirjailijoista, Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta, Arnold Schwarzenegger (joka ei esittelyjä kaipaa) ja paneelikeskustelussa William Wolfram, Vladimir Funtikov, Linda Liukas ja Anna Nyboe. Toisena päivänä esiintyivät Dambisa Moyo, yksi sadasta maailman vaikutusvaltaisimmasta henkilöstä, Euroopan tulevaisuuden menestyjäksi listattu Soulaima Gourani, Airasian perustaja Tony Fernandes, kirjailija ja kansainvälinen neuvonantaja Sir Ken Robinsson ja Manchester Unitedin pitkäaikainen manageri Sir Alex Ferguson.

Kirjoittaja työskentelee myyntijohtajana Heltti Oy:ssä, joka on vuonna 2013 perustettu terveydenhuoltoalaa ravistava kasvuyritys. Heltti tarjoaa työterveyshuoltoa ja hyvinvointipalveluita kiinteällä kuukausihinnalla panostaen vahvasti terveyden edistämiseen ja virtuaaliseen asiointiin. 

Anni Tuominen

Anni Tuominen: Heltin asiakasonnellisuudesta vastaava, DI, joka innostuu maailman muuttamisesta paremmaksi. Intohimonani on terveysalan mullistaminen yksilöllisillä, ennakoivilla ja älykkäillä terveyspalveluilla. Näistä palveluista jokainen työpaikka löytää myös lisää energiaa ja tuottavuutta työhön. Tästä keskustelen kanssasi mieluusti lisää! Minut löytää useimmiten Pelago-pyöräni selästä polkemassa asiakastapaamisesta toiseen. Vapaa-ajalla saan energiaa auringosta, matkustamisesta, surffista ja joogasta.