Ajatustyö

Veera Virintie | 19.7.2017

Näin suojaat aivosi ylikuumenemiselta – 11 vinkkiä aivoergonomiseen arkeen

Tutkimusten mukaan lähes puolet joutuu kiirehtimään usein saadakseen työnsä tehdyksi. Miltei puolet työntekijöistä kokee työssä melko usein tai usein haitallisia keskeytyksiä.

Aivoja kuormittavia tilanteita voi vähentää töissä monin tavoin. Yksi tärkeimmistä on työn tauottaminen.
Avokonttorissa työrauhaa voi hakea vaikka munakellon avulla. Se muistuttaa paitsi tauoista, viestii myös muille, ettei saa häiritä.

Kiireinen ja pirstaloitunut työ haastaa aivoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Iltalehti julkaisi Heltin työterveyspsykologin Tanja Lapin tutkimuksiin pohjautuvat vinkit aivoergonomiseen arkeen.

Voit lukea alkuperäisen jutun täältä. Kirjoittanut: Hilkka Tienhaara, IL.

Suojaa aivosi ylikuumenemiselta

Moni joutuu omaksumaan töissä nykyään joka päivä jotain uutta.

Aivot joutuvat käsittelemään koko ajan valtavaa informaation määrää, tietokoneohjelmat vaihtuvat, sähköpostitulva vaatii jatkuvaa huomiota ja kännykkä soi.

Emme oikein vieläkään osaa tehdä töitä tässä hektisessä maailmassa.

Samaan aikaan aikataulut ovat tiukentuneet, ja työtehon vaatimukset kasvaneet.

– Työelämän uusin vallankumous alkoi 1990-luvulla sähköpostien ja kännyköiden myötä. Emme oikein vieläkään osaa tehdä töitä tässä hektisessä maailmassa, sanoo työterveyspsykologi Tanja Lappi Heltti Oy:stä.

Aivoergonomia tulee

Ergonomia on kaikille toimistotyöntekijöille tuttu asia, mutta nyt on entistä enemmän alettu puhua myös aivoergonomian merkityksestä.

Miltei puolet työntekijöistä kokee työssä melko usein tai usein haitallisia keskeytyksiä.

– Aivoergonomiassa on kyse siitä, että pitäisi kiinnittää enemmän huomiota työn tekemisen tapoihin, Lappi sanoo.

Tutkimusten mukaan lähes puolet joutuu kiirehtimään usein saadakseen työnsä tehdyksi. Miltei puolet työntekijöistä kokee työssä melko usein tai usein haitallisia keskeytyksiä.

– Tämä kaikki näkyy muistin ja keskittymiskyvyn heikkenemisenä, väsymisenä ja uupumisena. WHO:n arvion mukaan masennuksesta tulee maailman yleisin sairaus vuoteen 2030 mennessä.

Aivokuormaa voi vähentää

Suomi on Lapin mukaan edelläkävijä aivoergonomiatutkimuksessa. Miten aivotutkimus auttaa meitä jaksamaan paremmin?

– Aivoja kuormittavia tilanteita voi vähentää töissä monin tavoin. Puhehälyä sekä liikkuvia ja vilkkuvia kohteita olisi hyvä välttää. Samoin tulisi välttää jatkuvaa työtehtävästä toiseen siirtymistä.

Aivoilla kestää jopa 20-40 minuuttia päästä takaisin työn imuun.

– Työtehtävien keskeytykset ovat aina pahasta, sillä aivoilla kestää jopa 20-40 minuuttia päästä takaisin työn imuun. Rutiinit sen sijaan ovat usein työssä hyvästä, sillä ne antavat aivoille mahdollisuuden hetken lepoon.

– Uusimpien tutkimusten mukaan aivoille on haitaksi se, että tekee useita yhtäaikaisia tehtäviä. Aivoja kuormittavat nykyään todella paljon myös työvälineisiin liittyvät ongelmat.

Kiireessäkin kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja viedä yksi tehtävä loppuun ennen kuin aloittaa seuraavaa.

Jaksota työhön ja taukoihin

Työhön liittyvistä stressitekijöistä tiedetään paljon.

Tiedetään, että aivojen kuormitusta lisäävät myös stressin hallintakeinojen puute, työn määrä, vastuu ja valta, johtaminen sekä ihmissuhteet työpaikalla.

Jos töitä tekee jatkuvasti yksin, se on monelle iso kuormitustekijä.

– Viimeaikoina on kannustettu etätöihin. Välillä se antaa hyvän mahdollisuuden tehdä keskittymistä vaativaa työtä. Pitää kuitenkin muistaa, että jos töitä tekee jatkuvasti yksin, se on monelle iso kuormitustekijä, Lappi sanoo.

Jotta aivot voisivat töissä hyvin, jokaisen pitäisi opetella työjaksojen ja taukojen rytmittämä työskentely.

– Intensiivistä työtä 45 minuuttia ja sitten kolmen minuutin tauko. Jos on väsynyt, silloin intensiivisen työjakson pituus on 20 minuuttia ja sen jälkeen kolmen minuutin tauko.

Munakello tauotukseen

Munakello työpöydällä auttaa Tanja Lapin mukaan tauottamaan työtä.

Suomalaiset tinkivät yöunesta, mikä kostautuu helposti stressinä.

– Avokonttorissa se viestii muillekin, että nyt toista ei saa häiritä. Myös kuulokkeet korvilla on hyvä viesti kollegoille siitä, että toinen haluaa keskittyä.

Munakellon ja kuulokkeiden lisäksi aivojen hyvinvointia edistäviä työkaluja ovat myös aktiivisuusrannekkeet, jotka kannustavat liikkumaan ja mittaavat yöunta.

– Suomalaiset tinkivät yöunesta, mikä kostautuu helposti stressinä, kun elimistö ei pääse palautumaan tarpeeksi.

Aivoja voi lepuuttaa myös erilaisilla rentoutus- ja rauhoittumismenetelmillä. Tällaisia ovat muun muassa VTT:n yhdessä tutkijoiden kansa kehittämä Oiva mieli sekä globaaliversio Headspace.

11 vinkkiä arkeen

1. Vähennä hälyä.

2. Vähennä työn keskeytyksiä.

3. Keskity yhteen asiaan kerrallaan, vie yksi tehtävä loppuun ennen kuin aloitat seuraavaa.

4. Opettele kuri digitaalisten työkalujen kanssa.

5. Muista tauottaa työtäsi.

6. Vältä pitkään istumista.

7. Ole fyysisesti aktiivinen.

8. Opettele rauhoittumisen ja rentoutumisen taidot.

9. Lue kirjoja.

10. Priorisoi unta.

11. Huolehdi hyvinvoinnistasi.

 

Veera Virintie

Veera Virintie: Veera on Heltin hehkuva markkinointi- ja viestintävastaava, joka haluaa vaikuttaa ajatustyöläisten energisyyteen digitaalisia kanavia pitkin. Veeran missiona on ravistella kaavoihin kangistunutta terveysalaa ja auttaa ihmisiä pitämään huolta aivoistaan. Vapaa-ajalla Veera on yrittäjä ja äiti, joka on erinomaisen hyvä priorisoimaan nukkumista.