Ajatustyö

Heltti | 27.4.2015

Näillä kolmella hauskalla idealla vältät aivojumin

Usein työpäivien aikana huomaan havahtuvani totaalisesta aivojumista. Saan samankaltaisia oireita myös bussimatkoilla ja autoa ajaessa. Aivojumeja empiirisesti tutkittuani huomasin oireiden olevan suoraan yhteydessä istumiseen.

Tutkijoiden mukaan kehon aktiivisuus on istuessa vain 4%:ia. Lasken työpaikalla, -matkalla ja kotona istutun ajan yhteen ja tulos on huikeat 10 tuntia. Istumiskäyttäytymiseni on lähellä keskiarvoa, sillä tavallinen aikuinen ihminen istuu päivässä keskimäärin 9,3 h. Sen vuoksi ei ole ihme, että pitkäaikainen istuminen vaikuttaa aivotoiminnan sumentumisen lisäksi mm. istujan yöunen laatuun ja vyötärön ympärykseen.

Tutkijoiden neuvo ensiaskeleesta kohti aktiivisempaa arkea on yksinkertainen: istumasta nousu.

Nousta voi kuitenkin monella tapaa. Pelillistimme ja listasimme teille kolme helpointa:

1. Portaikon happy hall of fame

Perustelu valinnalle:

Portaiden käyttö hissin sijaan lisää aktiivisuutta. Sinällään tylsä toimi saadaan hauskemmaksi, jos portaikkoon lisätään aktiviteetteja. Arizonalaisen terveydenhuollon laitoksen portaikkoon saatiin kuhinaa, kun sinne tuotiin kartta, johon käyttäjät saivat piirtää syntymäpaikkansa.

Ehdotuksemme: Positiivareista innostuneina tahdomme jakaa hyvää mieltä myös portaikoissa. Tuokaa portaikkoon kynä, äänestyslaatikko ja PostIt-lappusia, joihin käyttäjät voivat kirjoittaa iloa tuottavia lausahduksia kolleegoistaan. Viikon aikana kirjoitetuista ajatuksista saa äänestää parasta lausahdusta, joka sitten siirretään raamehin rappuseinän happy hall of famelle.

Kenelle sopii? Kaikille, liikunnan lisäksi peli tuottaa hyvää mieltä työyhteisöön.

2. Soitellen solakaksi

Perustelu valinnalle: Kävely on yksinkertaisin tapa aktivoida työpäivää.

Ehdotuksemme: Uudet estejuoksutapahtumat ovat nyt muodissa ja niistä innoittamina ehdotamme yksinkertaista ratakisaa. Merkatkaa kilpailualue teipillä maahan esimerkiksi avokonttorin pöytien ympärille. Varmistakaa, että radan alku- ja loppupää kohtaavat. Kun puhelinlangat laulaa on aika lähteä liikkeelle! Polkua kierretään puhelin kädessä ja kierrosmäärät merkataan tukkimiehen kirjanpidolla alkupisteelle asetetulle tulostaululle. Radan vaikeusastetta voidaan kasvattaa esimerkiksi penkkien ylitystehtävillä.

Kenelle sopii? Etenkin myyntimiehille ja -naisille. Tukkimiehen kirjanpidosta saadaan yksinkertaista aktiivisuusdataa myös HR:lle.

3. Pelaa peppu ylös penkistä

Perustelu valinnalle: Joskus tuntuu, ettei taukoa saa pidettyä, koska sekä oma että kolleegan peppu on liimautunut kiinni penkkiin.

Ehdotuksemme: Cuckoo Workout -taukoliikuntapalvelu, jossa herätyskello herättää työntekijät ylös zorron yöstä ja videot ohjaavat taukojen pitämisessä. Valmiiksi pelillistetyssä palvelussa edetään tasoilla taukoliikuntatuokioita pitämällä ja pisteitä kerätään sekä itselle että omalle yhteisölle. Hauskuutta peliin tuovat etenkin donitsit, joilla voidaan leikkimielisesti sabotoida hikipinkokolleegan etenemistä.

Kenelle sopii? Kaikille, kokeilkaa tauottavaa videota täällä: https://youtu.be/maZXYeADmQc

 

Virkistäviä aktivointihetkiä toivottaen,

Cuckoo Workout -tiimi,

Ida Ja Veera