Ajatustyö

Heltti | 7.10.2013

Miten luovuutta kutkutellaan esiin?

Mira-300x200Saammeko esitellä Mira Kurkon, joka on 35-vuotias graafinen suunnittelija Ratkaisutoimisto Seedistä. Miran aivoista ja kädestä ovat lähteneet liikkeelle niin Heltin sydäntapetti kuin kaikissa esityksissämme näkyvä värimaailmakin. Itselleni graafisen suunnittelijan työn sisältö aukeni aivan eri tasolla, kun sain tehdä töitä Miran kanssa. Graafisen suunnittelijan työtä Mira kuvaa seuraavilla sanoilla: ”Kun muut miettivät yrityksen strategiaa ja liiketoimintakonseptia sanojen kautta, minun tehtäväni on visualisoida sama”. Eikös ole aika napakasti kuvattu.

Itseäni on aina mietityttänyt, kuinka luovaa työtä tekevät ihmiset ylläpitävät sitä itseään eli luovuutta. Mitä, jos joskus ei vaan synny. Millaisia keinoja luovan työn tekijällä on ruokkia ja ylläpitää luovuuttaan.

Mira kertoo, että hän ylläpitää omaa ajatteluaan ja luovuuttaan yllä kiinnostumalla kaikesta ympärillä olevasta. Lähes kaikista asioista voi innostua ja löytää uuden tulokulman, kun pitää silmät ja korvat auki. Kun tutkii, mitä kollegat, alan asiantuntijat ja muu maailma on tehnyt, löytää omaan työhönsäkin uusia oivalluksia. Mira kertoo, että parhaissa projekteissa hän on mukana asiakastiimin työskentelyssä alusta saakka kuulemassa asiakkaiden ajatuksia omasta liiketoiminnastaan, heidän pohdintojaan liiketoiminnan kulmakivistä ja haaveitaan tulevasta. Kun Miran asiakkaat ovat innostuneita omasta työstään, lähtee Miran luova prosessi hyvin käyntiin. Innostus tarttuu. Hänen mielestään parhaita hetkiä työssä on se, kun syntyy jokin oivallus – uusi tulokulma vanhaan asiaan. Oivalluksen ympärille hän alkaa piirtää aihioita, joista kehittyy yhdessä asiakkaan kommenttien kanssa lopullinen ilme – vaikkapa Heltin esityksissä käytettävä sydäntapetti.

Totta kai Miran työssä on hetkiä, jolloin ei synny. Silloin Mira ottaa kynän käteen, laittaa musan soimaan ja alkaa piirtää. Hän hahmottelee erilaisia teemoja ja aihioita, joista hän valitsee parhaan idean koneelle vietäväksi. Joskus huonompikin idea muuttuu loistavaksi lopputulokseksi viimeistellyn konetyöskentelyn jälkeen.

Luovan työn tekijälle on tyypillistä kova itsekritiikki. Kuinka tasapainotella aikapaineen ja itsekritiikin välissä? Asiakkaat haluavat rajallisessa ajassa tuloksia ja itse haluaisi joskus tehdä asiat täydellisesti – tai ainakin niin hyvin että oma superego olisi tyytyväinen.  Mira kertoo omaksi oppi-isäkseen asiakkaansa ja hyvät esihenkilöt. Asiakkaat tuovat raamin ja rahat työskentelylle. He haluavat valmista täydellisyyden sijaan. Oma esihenkilö ja hyvä työyhteisö taas antavat palautetta, joka vie eteenpäin ja tuovat itsevarmuutta hetkellä jolloin oma mieli haluaisi jäädä varmistelemaan ja parantamaan.

Miran viisi oppia luovuuden lähteille:

1)      Tarkastele maailmaa uteliain mielin: lue erilaisia lehtiä, käy yllättävissä paikoissa, kulje silmät ja korvat avoimina.

2)      Kehitä ammattitaitoasi jatkuvasti: osallistu kursseille ja koulutuksiin sillä mielellä, että aina voit oppia lisää.

3)      Hyödynnä työyhteisön innostusta ja anna sen tarttua sinuun. Jokaisella työyhteisön jäsenellä on hieman erilainen tulkinta maailmasta. Kuuntele ja ime vaikutteita.

4)      Pyydä palautetta esihenkilöltäsi ja käytä häntä sparrailukumppanina.

5)      Opi asiakkailta. Jokainen toimiala ja liikeidea tarjoavat sinulle valtavasti uutta tietoa, raikkaita ideoita ja mahdollisuuden oivalluksiin.

Kaikille luoville ja luovuutta halajaville Mira suosittelee musiikiksi Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana –bändin biisejä. http://www.julkinensana.fi/