Ajatustyö

Timo Lappi | 2.3.2020

Mitä koronavirus opettaa meille?

Koronavirus COVID-19 aiheuttaa tällä hetkellä paljon huolta sekä yksilöille että yhteiskunnalle. Synkimmilläkin pilvillä on kuitenkin hopeareunus, eli koronavirusepidemialla on positiivisiakin puolia. Alla optimistin kolme näkökulmaa.

Jos olet flunssassa, malta sairastaa

Olisiko tämä se talvi, kun lopultakin yhdessä sovitaan, että ei mennä ’pienessä flunssassa’ töihin

”Olisiko tämä se talvi, kun lopultakin yhdessä sovitaan, että ei mennä ’pienessä flunssassa’ töihin”, kysyi lääkäri Tuomo Oikarainen Twitter-päivityksessään.

Moni meistä on perinteisesti ajatellut hyvän työntekijän olevan sellainen, joka jaksaa puurtaa, vaikka olisikin vähän sairaana. Tämä ajatusharha ei pidä paikkaansa. Jos on flunssassa, on vastuutonta työkavereita, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kohtaan mennä työpaikalle ja altistaa nämä kontaktinsa samaan tautiin.

Jos flunssa vaivaa, on vastuullista jäädä kotiin, jolloin toipuu ja pääsee nopeammin takaisin täyteen työkuntoon. Jos jaksamista riittää, useita töitä voi tehdä etäältä. Kaikki voittavat, kun työntekijä toipuu nopeammin, eikä epidemia leviä työyhteisössä.

Jos olet flunssassa, älä mene lääkäriin

Kun flunssan oireet iskevät, monen meistä reaktio on nopeasti varata akuutti aika lääkärin vastaanotolle. Merituuli Saikkonen kirjoittaa päivän Helsingin Sanomissa, kuinka nykyihmiset hakeutuvat sairaaloiden päivystyksiin vaatimaan Duact-reseptiä nuhaan. Me nykyihmiset emme osaa odottaa, mutta osaamme kyllä vaatia palvelua.

Kun ei flunssaisena lähde liikenteeseen mennäkseen lääkäriin, niin toipuu itse nopeammin eikä altista muita samalle taudille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ohjeistaa ottamaan puhelimitse yhteyttä terveyskeskuksen tai sairaalan päivystykseen, jos on ollut epidemia-alueella ja sairastunut korkeaan kuumeeseen, johon liittyy hengitystieoireita. Vastuullinen ihminen on siis yhteydessä aluksi etäältä eikä mene fyysisesti paikan päälle altistamaan muita tartunnalle. Muuten voi käydä kuten Helsingin Sanomien uutisoimassa tapauksessa, jossa koronavirustartunnan saanut hakeutui paikan päälle työterveysasemalle ja altisti koronavirukselle työterveydenhuollon ammattilaisia, jotka määrättiin sittemmin kotikaranteeniin.

THL:n ohjeiden soisi jäävän voimaan koskemaan myös kaikkia muitakin influenssa- ja flunssaepidemioita. Kun havaitsemme flunssan oireet, ei ole vastuullista itseään eikä muita ihmisiä kohtaan suoraan varata aikaa fyysiselle lääkärikäynnille. Vastuullinen ihminen ottaa aluksi etäältä yhteyden työterveyspalveluihin tai muuhun terveydenhuoltoon ja tulee paikan päälle vasta sitten, jos terveydenhuollon ammattilaiset katsovat sen perustelluksi hoidontarpeen arvion jälkeen.

Kun ei flunssaisena lähde liikenteeseen mennäkseen lääkäriin, niin toipuu itse nopeammin eikä altista muita samalle taudille.

Älä lähde merta edemmäs kalaan

Viime päivinä monet tutut ovat joutuneet perumaan sekä työ- että vapaa-ajan reissujaan. Kisamatka Aasiaan on vaihtunut perheen viikonlopuksi mökillä. Neuvottelumatka Keski-Eurooppaan on korvautunut etäpalaverilla.

Hyödyntäkäämme koronavirusepidemiaa kirittäjänä ajattelulle, onko kaikki matkustelumme oikeasti tarpeellista ja luoko se meille aitoa iloa. Monesti asiat voi hoitaa vähemmällä reissaamisella ja vapaa-ajan elämykset voivat löytyä paljon lähempää kuin mihin olemme itsemme totuttaneet.

Näin tulevaisuuden epidemiat eivät leviäisi yhtä nopeasti, minkä lisäksi ympäristö ja kukkarokin kiittäisivät.

Koronavirus – tietoa ja ohjeet Heltin jäsenille

Etsitkö tietoa koronaviruksesta tai ohjeita, kuinka välttää tartunta tai toimia tartuntaepäilyjen tapauksissa. Käypä kurkkaamassa Heltin ohjeet, joissa neuvoja myös tavallisen flunssan hoitoon.

Timo Lappi

Timo Lappi: Tehtäväni on pitää huoli siitä, että Heltin palvelut vastaavat asiakasyritystemme ja jäsentemme tarpeita. Parhaat fiilikset saan siitä, kun onnistumme tuomaan toimialalle uusia parempia käytäntöjä. Tavoitteenani on, että Heltti tuo lisää terveitä elinvuosia ja hyvinvointia puolelle miljoonalle ihmiselle ja tarjoaa työntekijöilleen - helttiäisille - toimialamme parhaan työpaikan. Pyrin elämään myös vapaa-ajalla Heltin oppien mukaisesti, eli minut löytää usein Espoon rantaraitilta juoksemasta tai pyöräilemästä.