Ajatustyö

Aino Ahola | 3.11.2023

5 vinkkiä ajatustyöyrityksen johdolle: mitä huomioida työterveyttä valitessa?

Ihmisten pitäminen työkykyisinä ja tuottavina on aina ollut tärkeää. Työelämän murroksen myötä tarve työkyvyn tukeen korostuu erityisesti ajatustyöpaikoilla ja myös työterveydestä odotetaan ajatustyön syväosaamista.

Työskentelen ja juttelen päivittäin pienten ja keskisuurten tietotyöyritysten johdon kanssa. Keskusteluissa nousee jatkuvasti esiin, miten työpaikoilla, joissa resurssit ovat muutenkin rajalliset, yksikin pitkä poissaolo pistää pakkaa sekaisin.

Ajastustyöpaikoilla näistä pitkistä sairaspoissaoloista reilusti yli 50% johtuu mielen kuormituksesta. Merkittävää on myös se, että apua pyydetään vasta sitten, kun mielen kuormitus on noussut niin suureksi, että se estää työntekoa ja arjessa jaksamista. Tuloksena on sairasloma ja harmillisen usein pitkä sellainen.

Kokosin sinulle pk-yritysten johdon sparrauksista nousseita huomioita ja vinkkejä, jotka helpottavat sinua kiinnittämään kumppanuudessa huomiota juuri niihin asioihin, jotka hyödyttävät ajatustyöntekijöiden hyvinvointia:

1. Onko työterveyskumppaninne ajastustyön syväosaaja?

Tunnistatko, mitkä riskitekijöistä aiheuttavat ajatustyöhäiriöit juuri teidän työpaikalla ja miten häiriöt voidaan ennaltaehkäistä? Ulkopuolisen tietotaito auttaa hahmottamaan, mistä kohtaa vene vuotaa ja miten varmistetaan, että tilkitty vuoto ei uusiudu. Riskejä on hyvä punnita yhdessä ajatustyön erityispiirteisiin perehtyneiden osaajien kanssa. Työterveyskumppaniltasi olisi hyvä löytyä lääkäreitä, hoitajia, psykologeja, fysioterapeutteja, joilla on ymmärrystä ajatustyön kuormitustekijöistä ja niiden ratkaisemisesta.

2. Minkä laajuisia palveluita haluatte saman katon alta?

Eri työterveysyritykset ovat keskittyneet eri palvelukokonaisuuksiin.Osa tarjoaa palveluita vain työterveysasiakkaille. Osa on kaikkien saatavilla olevia lääkärikeskuksia. Osa puolestaan tarjoaa työterveyden lisäksi mielen palveluita ja tukea myös organisaation kehittämiseen.

Varmista, että valitsemasi palveluntarjoaja voi tarjota juuri sellaisen kokonaisuuden, joka parhaiten vastaa yrityksesi tarpeisiin.

3. Millaisen laskun haluatte?

Kustannusten arvioiminen ja eri palvelutarjoajien vertailu voi olla kinkkistä. Mieti millainen hinnoittelumalli tulee parhaiten tavoitteitanne. Kiinteä kuukausihinnoittelu helpottaa budjetointia, suoriteperusteinen hinnoittelussa kaikesta maksetaan puhtaasti toteuman mukaan. Halvin vaihtoehto ei välttämättä sisällä kaikkea teille merkityksellisiä elementtejä, onko kallein turhan kattava tarpeisiinne?

Pohdi suorien kustannusten lisäksi myös sitä, miten työterveyskumppani tukee työkykyä, ennaltaehkäisee pitkiä sairaspoissaoloja ja vaikuttaa sen myötä, että teidän porukka on tuottavina töissä.

4. Millaista kommunikaatiota ja kumppanuutta tarvitsette?

Molemminpuolinen aktiivinen kommunikaatio on avainasemassa toimivan työterveysyhteistyön rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Keskustele palveluntarjoajan kanssa siitä, miten kumppanuus arjen tasolla toimii. Miten oma työterveystiimi on tavoitettavissa? Kuinka usein asiakkaan kanssa istutaan saman pöydän ääreen ja vastaako se sinun tarpeitasi? Onko yhteydenpito proaktiivista myös asiakkaan suuntaan? Minkä kokoluokan yrityksiin palveluntarjoaja on erikoistunut ja onko tukea saatavilla myös kasvun eri vaiheisiin?

5. Tee sopimus joustavuus mielessä

Työterveyden tarpeet voivat muuttua ajan myötä. Varmista, että sopimus palveluntarjoajan kanssa on riittävän joustava ja mahdollistaa palvelujen muokkaamisen yrityksesi muuttuvien tarpeiden mukaan.

Käytä näitä vinkkejä apuna, kun teet päätöstä. Tietotyön kuormitustekijöitä kanssasi taklaava kumppani auttaa pitämään työntekijät tuottavampina, joten satsaus työterveyteen voi osoittautua erittäin kannattavaksi pitkällä aikavälillä. Valitsemalla tarpeitanne vastaavan työterveyden palveluntarjoajan voit varmistaa, että työntekijät voivat hyvin ja yrityksesi menestyy.

Testaa millainen työterveys sinulle parhaiten sopisi tai laita minulle suoraan viestiä. Autan sinua kartoittamaan millainen työterveys yrityksesi tarpeisiin sopii.
aino.ahola@heltti.fi
040 823 5393
Varaa aika!

 


 

Aino Ahola

Aino Ahola: Heltin Tampereen vahvistus, joka istuttaa hyvinvoinnin taimia manselaiseen työkulttuuriin. Intohimoni on löytää laatikon ulkopuolelta uutta ajateltavaa ja mielelläni autan myös asiakkaitamme kyseenalaistamaan työterveysrutiinit. Arkeani vauhdittaa kaksi työhyvinvointikoirinakin tunnettua villakoiraa sekä agilityesteet. Viikonloppuisin minut tavoittaakin parhaiten treeni- ja kisakentiltä sinnikkään asenteen kera.