Ajatustyö

Heltti | 21.4.2017

Miesflunssa iskee taas – turvaudu ammattilaisen hoito-ohjeisiin

Joidenkin lähteiden mukaan miessukupuolen edustajat voivat fysiologiansa vuoksi kärsiä flunssan oireet voimakkaampina kuin naispuoliset henkilöt.

Mies (sivistyssanakirjan määritelmä: täysikasvuinen miessukupuolta oleva ihminen) ja flunssa (sivistyssanakirjan määritelmä: yleisnimitys joukolle virustauteja, joihin liittyy kuumetta, nuhaa yms.). Sivistyssanakirja ei kerro yhdistelmän merkitystä, mutta joidenkin lähteiden mukaan miessukupuolen edustajat voivat fysiologiansa vuoksi kärsiä flunssan oireet voimakkaampina kuin naispuoliset henkilöt.

Useimpien mielestä sanayhdistelmällä ei ole minkäänlaista järjellistä merkitystä, mutta siitä huolimatta näin kevään tullen miesflunssa tuntuu valtaavan suurimman osan Suomen miespuolisesta väestöstä.

Paras hoivaaja miesflunssassa on puoliso tai mahdollisesti oma äiti. Ihannetilanteessa kummatkin.

Miesflunssa ilmenee suureellisena, jopa liioiteltuna sairaudentunteena (esimerkiksi toteamalla ”minulla varmasti on kuumetta” mutta kuumemittarin osoittama reaalilämpö näyttää 36,3 astetta) ilman ulkopuolisen toteamia sairauden merkkejä.

Miesflunssaan sairastunut mies tarvitsee huomattavan määrän sympatiaa, hellää huolenpitoa ja hoivaa parantuakseen tästä joskus myös kuolemaan johtavasta taudinkuvasta. Paras hoivaaja miesflunssassa on puoliso tai mahdollisesti oma äiti. Ihannetilanteessa kummatkin.

Miesflunssaan sairastunut kaipaa kädestä pitoa ja hellää silitystä vaihtelevista paikoista, silityspaikat on hyvä opetella jo ennen sairastumista.

Miesflunssaan sairastuneelle tarjoillaan runsaasti juomaa ja sellaista syötävää, joka miesflunssaan sairastuneelle saattaisi maistua. Miesflunssaan sairastunut kaipaa kädestä pitoa, kylmiä kääreitä (ei liian kylmiä!) otsalleen ja hellää silitystä vaihtelevista paikoista, silityspaikat on hyvä opetella jo ennen sairastumista. Miesflunssaan sairastunut asetetaan täydelliseen vuodelepoon, ainoastaan wc-käynnit ovat sallittuja.

Miesflunssan tiedetään tarttuneen myös alaikäisin miessukupuolta oleviin ihmisiin. Miesflunssa ei tiettävästi tartu naissukupuolta oleviin ihmisiin.

Aika näyttää, minkälaisia korvauksia aletaan maksaa työnantajille menetetyistä työpäivistä.

Osa tutkijoista vertaa miesflunssaa Münchhausenin oireyhtymään, josta kärsivät teeskentelevät sairastavansa tauteja saadakseen huomiota ja hoitoa, mutta tätä ei vielä ole tieteellisesti todistettu. Laaja joukko tutkijoita kuitenkin tutkii miesflunssaa ja sen yhteiskunnallista merkitystä.

Aika näyttää, minkälaisia korvauksia aletaan maksaa työnantajille menetetyistä työpäivistä. Huomionarvoista on, että eräs vakuutusyhtiö on lanseeraamassa työterveyshuoltoa täydentävää sairaskuluvakuutusta, joka kattaisi erityisesti miesflunssalle menetetyt työpäivät.

Parhain terveisin,

Työterveyshoitajasi, miesflunssan uhrin puoliso, kahden pojan äiti ja poikakoiran omistaja.

 

Miten olisi hieman erilainen työterveyskumppani? Laita Heltille rohkeasti viestiä alla olevalla lomakkeella.