Ajatustyö

Heltti | 11.9.2020

Metsästä ja ulkoilusta hyvinvointia – Vastuullisin varustein

Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt. Luonnossa liikkumisella on paljon positiivisia vaikutuksia niin mieleen kun kehoonkin. Kun myös ulkoiluvarusteet ovat kunnossa, voi luonnosta nauttimiseen keskittyä täysin siemauksin.

Luonnossa liikkumisen terveysvaikutukset on oivallettu erityisesti Japanin kiireisissä suurkaupungeissa ja otettu käyttöön myös lääkäreiden määräämänä metsäkylpyjä (shinrin-yoku), esimerkiksi työstressin hoitoon. Metsäkylpy ei ole sen kummempaa, kuin metsässä liikkumista esim. 20 minuuttia päivässä. Suomessa isommissakaan kaupungeissa ei metsä ole kaukana, mutta meistä turhan harva ja turhan harvoin näistä alueista käy nauttimassa.

Tieteellisessä katsausartikkelissa (2017) perehdyttiin tutkimuksiin metsän terveysvaikutuksista. Tutkimuksissa todettiin metsäkylvyn laskevan stressihormoni kortisolin pitoisuuksia elimistössä ja sillä on saatu myös erinomaisia tuloksia masennuksen, ahdistuksen sekä uniongelmien hoidossa. Henkinen stressi kuormittaa myös elimistöä, ja nämä vaikutukset liittyvät myös laaja-alaisiin positiivisiin vaikutuksiin sydän- ja verisuonielimistöön ja sen tautien riskin alenemiseen. Näitä tutkittuja vaikutuksia olivat muun muassaa verenpaineen lasku, sykkeen lasku ja sykevälivaihtelun (HRV) kasvu. 

Positiivisia vaikutuksia metsäkylvyllä oli myös verensokeritasoihin ja aikuistyypin diabeteksessa, autonomiseen hermostoon, keskushermoston toimintaan ja yleiseen terveydentilaan. Liikunnalla on suurelta osin näitä samoja positiivisia vaikutuksia kehoon ja mieleen, mutta metsä liikkumisen ympäristönä vaikuttaa voimistavan näitä vaikutuksia.

Vastuulliset varusteet

Luonnossa liikkumiseen ei välttämättä tarvitse erityisiä varusteita vaan pienemmät happihyppelyt voi toteuttaa ihan jokapäiväisissä arkivaatteissa. Toisaalta Suomen tyypillisesti vaihtelevassa kelissä ulkona liikkumisesta nauttii varmasti enemmän kun varusteet ovat monipuoliseen ilmastoon soveltuvat. Esimerkiksi tuulen- ja sateenpitävät takki ja housut lisäävät liikkumisen mukavuutta ja antavat mahdollisuuden nauttia luonnosta ympäri vuoden. 

Kuorivaatteiden alle voi pukea lämpötilasta riippuen erilaisista luonnonmateriaaleista tai kierrätysmateriaaleista valmistetut välikerrastovaatteet. Kerrospukeutumiseen soveltuvien vaatteiden omistaminen mahdollistaa sopivien varusteiden löytymisen säähän kuin säähän. Merinovillakerrastot sekä uusimpana materiaalina esimerkiksi puupohjainen Tencel kasvattavat ulkoilijoiden keskuudessa suosiotaan. Luonnonmateriaalien hengittävyys, käyttömukavuus sekä elinkaaren jälkeinen kierrätettävyys tekevät niistä pidettyjä vaihtoehtoja. Toisaalta kierrätysmateriaalista valmistetut tekniset urheiluvaatteet säästävät luonnonvaroja valmistusvaiheessa ja ovat kestäviä aktiivisessa käytössä. 

Monikäyttöisyys, pitkäikäisyys sekä tuotteiden eettisyys ja ekologisuus kiinnostavat tämän päivän ulkoilijoita. Vastuullisten ulkoilu- ja urheiluvaatteiden valmistuksessa on huomioitu eettiset sekä ekologiset osa-alueet. Valmistuksen läpinäkyvyys sekä erilaiset tuotannolliset sertifikaatit kuten Fair Wear todentavat valmistuksen eettisyyttä. Ekologisessa näkökulmassa keskitytään puolestaan materiaalien sekä valmistuksen ympäristöystävällisyyteen. Vastuullisten ulkoiluvaatteiden valikoima on onneksi parantunut viime vuosina ja erityisen helpoksi niiden löytämisen tekee tänä päivänä suomalainen verkkokauppa Weekendbee, jonka valikoimista löytyy vain vastuullisesti tuotettuja urheilu- ja ulkoiluvaatteita.

Kukapa sitä ei jo haluaisi enemmän luonnosta nauttia ja unelmoisi karhunkierroksesta? Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että luontopolkuja on yllättävänkin lähellä. Syksyllä niihin on hyvin aikaa tutustua ja jospa tänä vuonna se ruskaretkikin toteutuisi! Mutta millä varusteilla lähdet ulkoilemaan?


Heltin jäsenenä saat -15% edun kaikista Weekendbee verkkokaupan tuotteista. Löydät kaikki Heltti jäsenedut lunastusohjeineen MyHeltistä.