Lehdistötiedotteet

Heltti | 29.1.2019

Matkalla terveysalan parhaaksi työpaikaksi

Vain viiden toimintavuoden jälkeen olemme jo yksi Suomen parhaista työpaikoista, sen uskallamme Great Place to Work-sertifioinnin myötä sanoa. Yess!

”Vain viiden toimintavuoden jälkeen olemme jo yksi Suomen parhaista työpaikoista”

Heltin tarina

Kun Timo ja Tanja Lappi sekä Seppo Kettunen aikoinaan lähtivät ideoimaan uutta toimialaa ravistavaa terveyspalveluyritystä, oli tietotyöläisten tarpeiden kohtaamisen rinnalla toinen tärkeä tavoite: luoda paras työpaikka kaikille firmaan töihin tuleville. Heltti syntyi siis halusta olla paras: paras valinta terveydestään kiinnostuneelle tietotyöläiselle, paras suunnannäyttäjä toimialallaan ja paras paikka tehdä töitä. (Mutta huom! Tässä kohtaa lienee hyvä muistuttaa, ettei paras suinkaan tarkoita virheetöntä – täydellisyyttä on turha tavoitella tässäkään, kyllin hyvä voi olla jo se paras.) Kunnianhimoinen tavoite ehkäpä, mutta toisaalta se on antanut meille selvän suunnan ja tekemisen perustelun, ja eittämättä vienyt meitä juuri oikeaan suuntaan.

”Kunnianhimoinen tavoite olla paras on vienyt tekemistämme oikeaan suuntaan”

Heltti perustettiin vuonna 2014, ja vuosittain olemme melkolailla tuplanneet niin bisneksemme kuin henkilöstömäärämme. Kasvu ei ole ollut kivutonta, mutta tekemisen ilo ja hyvä meininki ovat värittäneet väsyttäviäkin spurtteja, jännittäviä epävarmuuden hetkiä ja pieniä kompastumisia koko ajan. Heltti on ollut ihmisiinsä panostavan nykyaikaisen ”people first”-yrityksen kumppanivalinta, ja olemme halunneet kuulua näin määriteltyihin organisaatioihin myös itse. Samalla olemme saaneet oppia valtavasti asiakkailtamme ja yhteistyökumppaneiltamme. Luonnollisena jatkumona tähän osallistuminen Suomen parhaita työpaikkoja etsivään Great Place to Work-tutkimukseen nousi keskusteluun jo vuonna 2017, mutta silloin totesimme olevamme vielä liian pieni yritys saadaksemme hankkeesta parhaan ilon irti. Saisimme parhaan hyödyn kasvavan organisaatiomme kehittämiseen hieman myöhemmin, sitten kuin meitä olisi jo se puolisensataa. Näin ollen päätös hankkeeseen lähtemisestä siirtyi vuodella eteenpäin kevääseen 2018.

”Tekemisen ilo ja hyvä meininki ovat värittäneet vaikeampiakin hetkiä”

Yhdessä tehden

Joukko-ohjautuvassa pallomeriorganisaatiossa jokainen tekee vastuualueeseensa kuuluvat päätökset pidettyään neuvoa niiden kanssa, joita asia koskee ja joilla on asiaan asiantuntemusta. GPTW-hankkeeseen lähtö oli kulttuurimme kehittämisestä vastaavan Helttiäiset-pallon päätös, ja neuvoa piti pitää ainakin Strategia-, Talous-, Markkinointi- ja Viestintä-pallojen kanssa. Päätös syntyi loppukeväästä 2018: lähdemme mukaan. Edessä olisi näin ollen jännä syksy henkilöstötutkimuksineen ja kulttuuriarviointeineen, ja toivottavasti vielä jännempi talvi tulosten alkaessa vähitellen selvitä.

”Oli alusta asti selvää, että kuten tätä organisaatiotakin rakennetaan, myös tämä hanke viedään läpi yhdessä”

Tyypillinen tapa projektin läpiviemiseen lienee, että HR näpyttelee läppärillään jonkunsortin kuvauksen omasta näkemyksestään organisaation johtamiskäytännöistä ja sitten toivotaan, että Trust Index-kyselyyn vastataan ”oikein”. Meillä sen sijaan oli alusta asti selvää, että aivan kuten tätä organisaatiotakin rakennetaan, myös tämä hanke viedään läpi yhdessä. Niinpä Culture Auditiin antoivat panoksensa lukuisat helttiäiset, jotka kesän aikana kirjoittelivat jaettuun dokumenttiin mietteitään Heltin rekrytoinnista, perehdytyksestä, osaamisen kehittämisestä, kiittämisen ja muistamisen käytännöistä, Heltin bileistä. Pengoimme kuva-arkistoista ihania muistoja jaetusta arjesta ja juhlasta, avasimme Heltti-suomi-sanaston salaisuudet. Näiden pohjalta lopullinen dokumentti, Heltti Culture Book, oli helppo koota yksiin kansiin. Trust Index-henkilöstötutkimus oli hyvä baselinen tsekkauspiste helttiäisten tunnelmista – henkilöstötyytyväisyyskyselyjä näin formaalissa muodossa kun emme juuri ole aiemmin ehtineet harrastaa.

Paljon hyötyä ja oppia

Olemme saaneet Great Place To Work matkastamme paljon hyvää: saimme kulttuurikirjan, jonka lukeminen kuuluu jokaisen uuden helttiäisen ensimmäisiin tehtäviin. Myös vanhoille helttiäisille kirja muistuttaa jujusta tekemisen takana, siitä miksi vastaanottohuoneissamme on pyöreät pöydät tai johtoryhmään kuuluu jokainen helttiäinen. Ilman hanketta näitä dna:ssamme olevia käytäntöjä ei ehkä olisi tullut aukikirjoitettua eikä näin läpikotaisin ajateltua. Trust Indexistä saimme arvokasta tietoa siitä, mitä toimintamme osa-alueita meidän kunkin tiimin kohdalla on tärkeää vielä tarkastella ja hioa. Ja vielä kaiken jo toimivan näkemistäkin suurempi anti on ollut huomata missä riittää vielä parannettavaa – jo tähänastisen prosessin aikana  olemme havahtuneet paikkaamaan joitakin käytäntöjemme aukkoja, viestimään juuri niistä miksi-kysymysistä aiempaa tehokkaammin ja vastaamaan moniin kysymyksiin, jotka olivat jääneet ääneen lausumatta.

Vuoden 2019 helttiäisparven kehittämiseen liittyvät tavoitteet on helppo ammentaa suoraan näistä dokumenteista – nouseehan viesti ja tarve suoraan parvelta itseltään. Saamme varmasti vielä paljon uusia ideoita ja tärkeää viestiä myös kierroksesta, jonka aikana käymme jokaisen tiimin kanssa läpi tiimikohtaiset Trust Index-tulokset.

TAHDOTKO KUULLA LISÄÄ HELTIN MODERNEISTA HYVINVOINTI- JA TYÖTERVEYSPALVELUISTA?
KYSY LISÄÄ!