Ajatustyö

Heltti | 10.8.2015

Lupsakalta lomalta angstittomaan arkeen

Loma oli ja meni, eikä tänä vuonna edes kovin kesäisenä. Vilusta ja kastumisesta huolimatta aivot ja keho ovat toivottavasti saaneet levätä ja töihin paluu tuottaa pientä ylimääräistä tykyttelyä. Nyt pitäisi taas jaksaa jonkinmoinen pätkä arjen aherrusta, mieluiten vieläpä tuottaen ja nauttien. Mitenkäs se arkivaihde taas saatiinkaan päälle?

  1. Muutama päivä ennen loman loppumista olisi hyvä alkaa palauttaa itseään arjen rytmiin: mennä ihmisten ajoissa nukkumaan, herätä samoihin aikoihin kuin työaamuina, säännöllistää ateriarytmi. Näin muutos lomalekottelusta hektiseen työaamuun ei ole niin radikaali. Jos näin ei kuitenkaan tullut tehtyä, ei hätää: mene TÄNÄ iltana ajoissa nukkumaan, niin huomisaamu on jo huomattavasti helpompi.
  2. Lomaa edeltävänä päivänä tai parina kannattaa päivittää itsensä julkisen näyttäytymisen sallivaan kuntoon: ajaa parta, kammata hiukset, kaivella kaappien perukoilta töihin passaavat vaatteet. Entä missä olikaan läppärin johto, entä käyntikortit? Etukäteen valmistautumalla välttää aamun paniikin.
  3. Ensimmäisenä työpäivänä mene työpaikalle ajoissa, niin ehdit löytää työtilasi, soitella unohtuneet salasanasi ja purkaa lomasi aikana tulleet meilit ennen uusien tehtävien käynnistymistä. Bonuksena saatat ehtiä istahtaa kahville muiden lomalta palaajien kanssa jakamaan lomakuulumiset ja paluuangstin – jaettu suru on puoli surua 😉
  4. Odottipa töitä paljon tai vähän, muista ettei maailmaa tarvitse saada valmiiksi tälläkään kvartaalilla, eikä varsinkaan tänä päivänä. Kokipa lomansa onnistuneeksi tai ei, irtiotto töistä on toivottavasti joka tapauksessa palauttanut suhteellisuuden tajua kiireen ja pakollisuuden tuntuun – ehkä elämässä on muutakin mielekästä, ja työ saa olla yksi aines kokonaisuuden sopassa. Stressaaminen ja ahdistuminen, lomien lähellä tai muuten, ei liene tarpeen tälläkään kertaa.
  5. Hyödynnä levon tuoma tilaisuus tarkastella omaa työtäsi hieman ulkopuolisemmin silmin. Mikä olisi paras ja helpoin tapa tehdä tämä juttu, hetkinen, onkos tämä välivaihe tarpeen? Mikä niissä loma-aamuissa oli niin ihanaa, saisiko niitä fiiliksiä ujutettua työaamuihinkin? Vinkkejä työnsä tuunaamiseksi näköisekseen voit kurkata vaikkapa täältä ”Jobcrafting – Tuunaa työsi”.

Lomalla ja juhlissa on helppo hymyillä – onnellisen elämän juju lienee siinä, että osaa nauttia ARJESTAAN. Tehdään siitä yhdessä hyvä itsellemme ja toisillemme, hymyillään kun tavataan!

-Heli-

Kirjoittaja palaa lomaltaan Helttiin työterveyspsykologiksi ja on unohtanut kaikki salasanansa. Työn ilon puolestapuhuja uskoo reippaaseen mieleen reippaassa ruumiissa, kannustaa työterveystoimijoita moniammatillisuuteen ja -äänisyyteen, ja tietää onnen ja hyvinvoinnin asuvan arjen pienissä asioissa. Heltti on vuonna 2013 perustettu terveydenhuoltoalaa ravistava kasvuyritys. Heltti tarjoaa työterveyshuoltoa ja hyvinvointipalveluita kiinteällä kuukausihinnalla panostaen vahvasti terveyden edistämiseen ja virtuaaliseen asiointiin.