Webinaarit ja tapahtumat

Tanja Lappi | 17.10.2014

Health 2.0 konferenssi: Kuluttaja on kuningas – Mediuutiset 3.10.2014

Maailman innovatiivisimmat terveys- ja hyvinvointisektorin start up -yritykset, vakiintuneet toimijat, laitevalmistajat ja tiedonlouhijat kokoontuivat Health 2.0 8th Annual Fall -konferenssiin Kaliforniaan syyskuun lopussa. Suomalaisena terveydenhuollon alan kasvuyrittäjänä koin isoja elämyksiä, suuria tunteita innostuksesta energisyyteen, mutta myös ahdistusta siitä, ettei kaikkea pysty kuljettamaan matkalaukussaan takaisin Suomeen. Jo nyt voi vetää johtopäätöksiä siitä, mihin olemme matkalla.

Terveydenhuollon kuluttajaistuminen. ”Let the consumer be more powered”, lausui eräs sijoittaja pitchaus-tilaisuudessa. Terveydenhuollon markkinat muuttuvat huimaa vauhtia. Muutosta selittää luultavasti eniten se, että kuluttajat määräävät tahdin. Ennen lääkärillä oli tietoylivalta ja tutkimusmenetelmät, joiden perusteella hän teki diagnoosin. Tulevaisuudessa kuluttaja pystyy osallistumaan oman terveytensä hoitoonsa uudella tavalla. Hän kykenee tuottamaan tietoa, seuraamaan terveyden kehitystä ja jakamaan omaa dataansa lääkärin kanssa tuoden arvokasta lisäinformaatiota diagnoosin teon tueksi. Kuluttaja kantaa koko ajan mukanaan omaa henkilökohtaista terveysdataansa, jonka hän jakaa itse valitsemalleen taholle. Kuluttaja on kuningas!

Lääkärien, hoitajien ja muiden terveydenhuollon asiantuntijoiden työ muuttuu – halusivat he tai eivät. Esimerkiksi IBM Watson, Lumiata, Apple HealthKit, Iodine, Doctor on Demand ja HealthTap muuttavat dramaattisesti terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Uudet työkalut mahdollistavat tarkemman ja täsmällisemmän diagnoosin teon, yhdistävät big dataa, alan tutkimusta ja kuluttajan omaa dataa tarjoten automaattisesti asiantuntijoille päätösmahdollisuuksia. Tämä kaikki vapauttaa aikaa siihen, mitä kuluttajat eniten kaipaavat: vuorovaikutusta. Aktiiviset kuluttajat haluavat asioida itselleen sopivimmalla tavalla, alan parhaimman spesialistin kanssa, ajasta ja paikasta riippumatta vaatien laadukasta ja kustannustehokasta palvelua. Verkkolääkärisovelluksia, itsehoitoon ja arviointiin kannustavia ja omaa vastuunottoa korostavia palveluja tulee markkinoille lähes päivittäin. Kaikkien niiden tarkoituksena on mahdollistaa kuluttajalle oikea-aikainen, oikeasisältöinen, kustannustehokas ja ylivoimainen palvelukokemus. Eric Topol päätti puheenvuoronsa toteamalla, että tämä on lääketieteen loppu (sellaisena kuin olemme siitä tottuneet ajattelemaan).

Koko terveydenhuollon liiketoimintamallin on muututtava. Kaiser Permanenten pääjohtajan Bernard J. Tysonin mukaan koko terveydenhuolto täytyy kääntää ylösalaisin. Lähes jokaisessa puheenvuorossa sivuttiin suoriteperusteisen liiketoimintamallin (Fee For Service –model) purkamista ja siirtymistä läpinäkyvään, arvoa tuottavaan liiketoimintamalliin (Value-Based Model, Flat Rate Model). Tällä peräänkuulutetaan hoidon vaikuttavuutta, tuloksellisuutta ja kustannustehokkuutta. Jos lääkäriä mitataan ja palkitaan tehtyjen toimenpiteiden määrällä, lääkäri pyrkii tekemään mahdollisimman monta toimenpidettä. Jos lääkäriä mitataan hoitotuloksista, asiakastyytyväisyydestä ja kustannustehokkuudesta, lääkäri miettii jokaisen potilaan kohdalla, mikä olisi kaikista vaikuttavin ja tehokkain toimenpide. Tämä johtaa siihen, että jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen päämääränä on hoitaa potilas mahdollisimman tehokkaasti kuntoon.

Tanja Lappi, työterveyspsykologi, Heltti Oy

Tanja Lappi

Tanja Lappi: Olen yksi Heltin perustajista ja toimin Heltissä hyvinvointipalveluiden eteenpäin viejänä. Sydämeni sykkii asiakasrajapinnassa käydyille keskusteluille, vanhojen totuttujen tapojen kyseenalaistamiselle ja uusien asioiden innovoinnille. Minuun saattaa ajoittain törmätä myös työterveyspsykologin roolissa koutsaamassa Heltin jäseniä. Olen intohimoinen nukkumisen ja liikunnan puolesta puhuja, ja vapaa-ajan inhohimoni kohdistuvat vaihdellen päiväuniin ja treenaamiseen.