Korona

Julius Laine | 26.2.2020

Koronavirus – tietoa ja ohjeet Heltin jäsenille

Päivitetty 6.8.2020 – Read in English

Heltti jäsenkirje: Koronavirus – Heltin toimet epidemian hidastamiseksi

WHO on julistanut koronaviruksen aiheuttaneen pandemian eli se on levinnyt maailmanlaajuisesti. THL on antanut ohjeistuksen testata koronaviruksen varalta kaikki henkilöt, joilla on hengitystieinfektion oireita. Edelleen tärkeää on pitää huolta käsihygieniasta, yskiä hyvää hygieniaohjeistusta noudattaen ja noudattaa valtioneuvoston antamia rajoitusohjeita.

Miten toimin, jos epäilen saamieni oireiden johtuvan koronaviruksesta?

Koronaviruksen aiheuttamat tyypilliset oireet ovat kurkkukipu, kuume ja hengenahdistus. Myös päänsärky, lihaskivut ja ripuli ovat mahdollisia oireita. Oireiden perusteella ei koronavirusta voi erottaa muista hengitystieinfektion aiheuttajista.

THL:n ohjeistuksen mukaan näyte COVID-19-tutkimusta varten pyritään ottamaan henkilöiltä, joilla on ollut koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla lääkärin arvion perusteella on aihetta epäillä koronavirustartuntaa.

Koronavirustestaus julkisessa terveydenhuollossa:

  • Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee oireiden arviointi Omaolo palvelussa. Saat henkilökohtaiset suositukset, miten toimia.
  • Soita terveyskeskukseen tai päivystysapuun 116 117, mikäli sinun tulisi hakeutua Koronavirustestiin. Älä hakeudu suoraan vastaanotolle.

Koronavirustestaus Heltin kautta:

Heltti on käynnistänyt koronavirustestauksen kumppaneidensa kautta. Jos yrityksenne työterveyden sopimukseen sisältyy koronavirustestaus (voit tarkastaa asian yrityksesi HR-henkilöltä), toimi seuraavasti:

  • Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ole yhteydessä Helttiin joko MyHeltin Livechatin kautta tai puhelimitse Helttilinjaan 020 1470 770. Saat ohjeet koronavirustesteihin tai hoitoon hakeutumisesta.

Hoito-ohjeet ja hoitoon hakeutuminen:

  • Voit aina olla yhteydessä Helttiin, mikäli kaipaat apua tai hoito-ohjeita tai epäilet oireidesi aiheuttajaksi muuta hengitystieinfektiota. Voimme tarpeen vaatiessa ohjata sinut lääkärin vastaanotolle.
  • Soita terveyskeskukseen tai päivystysapuun 116 117, jos sinulle tai läheisellesi tulee vakavia oireita kuten hengenahdistusta ja yleistila heikkenee. Kiireellisissä hätätapauksissa soita 112.
  • Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä Helttiin tai terveyskeskukseen / päivystysapuun. Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen tai päivystysapuun, jos sinulle nousee äkillinen kuume (yli 38 astetta tai yli) ja tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää.

Tutustu myös: Ohjeet koronavirustaudin COVID-19 kotihoitoon

Miten koronavirus tarttuu?

Koronaviruksen tartuttavuus ei ole vielä täysin selvillä. Uusien tietojen mukaan koronavirus voi tarttua 1-2 vuorokautta ennen oireiden alkua. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Etenkin yskiminen aiheuttaa suuren riskin. Vaihtoehtoisesti tartunnan voi saada kosketustartuntana, jos sairastunut henkilö on yskinyt pinnoille tai materiaaleihin.

Miten välttää koronavirus tartunta?

Työterveyslaitos on laatinut toimintaohjeen työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn, jota tämä Heltin ohje noudattaa. Heltti kehottaa jäseniään tutustumaan ja noudattamaan näitä samoja ohjeita, joihin Heltin hoito- ja muuta henkilökuntaa on myös ohjeistettu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos – THL – päivittää aktiivisesti sivuillaan tilannetta koronavirusepidemiasta ja on Heltin ensisijainen tiedonlähde ja pidämme heidän arviota tilanteesta erittäin luotettavana.

Työterveyslaitos: Toimintaohje työntekijöille uuden koronaviruksen tartunnan ehkäisyyn
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19
Molemmat artikkelit päivittyvät TTL:n ja THL:n saadessa tuoretta tietoa tilanteestaHeltti suosittelee seuraamaan tilannetta näiden sivustojen kautta.

Tärkeimmät tavat ehkäistä koronavirusta ovat käsienpesu ja yskiminen oikein.
(THL:
Käsienpesu ja yskiminen – Infektiotaudit ja rokotukset) 

Pese kätesi aina:

  • Kun tulet ulkoa sisään
  • Ennen ruoanlaittoa ja ruokailua
  • WC-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • Niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • Kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö
  • Ennen nuuskaamista

Paras tapa pestä kädet on juoksevalla saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20 sekunnin ajan.

Yski oikein:

  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttö nenäliinalla, kun yskit tai aivastat
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin, käytä sekaroskista

Milloin tarvitsen suu-nenäsuojainta (hengityssuojain)?

Suu-nenäsuojain on hyödyllinen, jos sinulla on todettu koronavirusinfektio ja joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, joissa joudut olemaan läheisessä kontaktissa muiden ihmisten kanssa TAI jos perheenjäsenesi tai muu henkilö, jonka kanssa olet läheisessä kontaktissa sairastaa koronavirusinfektiota.

Tutustu myös: THL:n ohje kankaisen kasvomaskin käytöstä

Julius Laine

Julius Laine: Toimin Heltissä yleislääkärinä, ja olen kiinnostunut erityisesti sairauksien ehkäisystä ja hyvinvoinnin edistämisestä. Sairauksien hoito on Suomessa varsin hyvällä tasolla, joten jatkossa tulisi yhä vahvemmin keskittyä hyvinvoinnin lisäämiseen. Hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat kulkevat rinnan ja niiden parantaminen on erittäin tehokas keino ehkäistä sairauksia. Terveysteknologia ja sen hyödyt ja haitat lääketieteen ammattilaisille ja erityisesti tavallisille kuluttajille ovat lähellä sydäntäni.