Korona

Julius Laine | 13.3.2020

Koronavirus – Heltin toimet epidemian hidastamiseksi

Read in English

Koronavirusepidemian COVID-19 voimistuessa olemme Heltissä päättäneet tehdä muutoksia käytäntöihimme hidastaaksemme viruksen leviämistä ja turvataksemme terveyspalveluiden jatkuvuuden.

Heltti ratkaisee jo tällä hetkellä 75 % terveyteen liittyvistä kysymyksistä etäältä. Kasvatamme maanantaista 16.3.2020 alkaen etäpalveluidemme määrää, ja myös Heltin henkilökunta siirtyy tekemään suurelta osin etätöitä. Näiden toimien tavoitteena on vähentää jäsentemme ja Heltin terveydenhuollon ammattilaisten fyysisiä kontakteja ja matkustamista.

Miten Heltin palvelut muuttuvat?

 • Vasteajat voivat pidentyä
  Olemme viime päivien aikoina saaneet jäseniltämme paljon tavallista enemmän yhteydenottoja. Huolimatta lisäpanostuksistamme HelttiLinjan ja MyHeltin LiveChatin vasteajat saattavat olla normaalia pidempiä.

 • Milloin yhteys Helttiin?
  Jos epäilet koronavirusinfektiota, ota ensisijaisesti yhteyttä omaan terveysasemaasi tai Päivystysapuun numeroon 116 117. Jos asian suhteen on epävarmuutta, voit mieluusti ottaa yhteyttä Helttiin. Muissa terveysasioissa ole Helttiin yhteydessä normaaliin tapaan MyHeltin tai HelttiLinjan kautta.

 • Lisäämme etätapaamisten ja -vastaanottojen määrää
  Toteutamme etävastaanottoina ja -tapaamisina kaikki työterveysneuvottelut, työterveyspsykologien vastaanotot ja muut vastaavat tapaamiset, jotka eivät perustellusti edellytä fyysistä kontaktia. Jos sinulla on jo varattu aika, saat tarkemmat ohjeet etävastaanotolle tai -tapaamiseen osallistumiseksi.

 • Vantaan Aviapoliksen ja Tampereen Hervannan toimipisteet suljetaan toistaiseksi
  Fyysiset vastaanotot ja laboratoriopalvelut ovat käytettävissä, mutta hallitaksemme Heltin terveydenhuollon ammattilaisten altistumista keskeytämme niiden tarjoamisen Vantaa Aviapoliksen ja Tampere Hervannan Helttilöissä toistaiseksi.

 • Vastaanotolle tullessasi, ilmoita meille etukäteen flunssa- tai hengitystieinfektion oireista
  Jos olet varannut ajan fyysiselle vastaanotolle tai laboratorioon ja sinulla on flunssan tai hengitystieinfektion oireita, pyydämme että ilmoitat asiasta etukäteen MyHeltin tai HelttiLinjan kautta. Emme laskuta sairastumisen tai flunssaoireiden vuoksi peruttuja aikoja asiakkailtamme.

 • Olemme tehostaneet siivousta
  Olemme tehostaneet toimipisteidemme siivousta sekä lisänneet käsidesit uloskäynnin yhteyteen. Epidemian jatkuessa emme myöskään kättele.

Yllä olevien toimenpiteiden tarkoituksena on suojata meitä kaikkia hidastamalla koronaepidemian leviämistä ja turvaamalla se, että Heltin terveydenhuollon ammattilaiset pysyvät toimintakykyisinä ja voivat tukea jäseniämme heidän terveysasioissaan läpi koronavirusepidemian.

Miten yksityiselämässä voi ehkäistä koronaviruksen leviämistä?

 • Etätöiden lisäksi on myös hyvä kriittisesti pohtia osallistumista harrastuksiin ja muihin sosiaalisiin tapahtumiin, joissa on paljon ihmisiä.

 • Erityisen tärkeää on suojella ikääntyneitä, jotka ovat erityisessä riskissä saada vakavan taudin. THL suosittelee, että isovanhempia tai ikääntyneitä vanhempia ei tällä hetkellä tapaisi, vaan pitäisi muutoin yhteyttä. THL myös suosittelee, ettei pieniä lapsia vietäisi isovanhempien hoitoon.

Lisätietoa: Koronavirus – tietoa ja ohjeet
– Heltin jäsenille
Heltin asiakasyrityksille

Jos epäilet koronavirusta tai sinulla on flunssaoireita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on antanut ohjeen, jonka mukaan ylähengitystieinfektion (flunssan) oireiden, kuten yskän, lihassäryn tai kuumeen ilmetessä tulee jäädä kotiin sairastamaan. Tällaisten oireiden ilmetessä ei ole tarpeen hakeutua terveydenhuollon palveluiden pariin, eikä myöskään soittaa mihinkään. Tauti on usein lievä ja paranee itsessään. Näin pyritään olemaan tukkimatta puhelinneuvonnat, jotta apua tarvitsevat saisivat sitä mahdollisimman hyvin. Riskiryhmiin kuuluvien tulee kuitenkin olla selvästi herkemmin yhteydessä terveydenhuoltoon tilanteen kartoittamiseksi.

Jos epäilet koronavirusinfektiota, ota ensisijaisesti yhteyttä omaan terveysasemaasi tai Päivystysapuun numeroon 116 117

Koronavirusneuvonnan puhelinnumerot kaupungeittain / Telephone numbers of coronavirus counseling

Julius Laine

Julius Laine: Toimin Heltissä yleislääkärinä, ja olen kiinnostunut erityisesti sairauksien ehkäisystä ja hyvinvoinnin edistämisestä. Sairauksien hoito on Suomessa varsin hyvällä tasolla, joten jatkossa tulisi yhä vahvemmin keskittyä hyvinvoinnin lisäämiseen. Hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat kulkevat rinnan ja niiden parantaminen on erittäin tehokas keino ehkäistä sairauksia. Terveysteknologia ja sen hyödyt ja haitat lääketieteen ammattilaisille ja erityisesti tavallisille kuluttajille ovat lähellä sydäntäni.