Korona

Julius Laine | 8.10.2020

Koronaviruksen kiihtymisvaihe – Ajankohtaista tietoa epidemiasta

Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt etenkin viimeisten viikkojen aikana lähes koko Suomessa, ja usealla alueella voidaan puhua olevan koronaviruksen kiihtymisvaihe. Vaikka alueellisia eroja onkin paljon, etenkin Uudellamaalla tilanne on nopeasti mennyt huonompaan suuntaan ja testipositiivisten määrä suhteessa testattuihin on noussut. Kesällä yksi tai kaksi tuhannesta testatusta oli positiivinen, kun tällä hetkellä noin yksi sadasta. Tartuntamäärissä aletaan siis olemaan jo lähellä kevään vaikeimpia viikkoja.

Tartuntaketjukartoitus ja testauskapasiteetti ovat parantuneet kuitenkin merkittävästi. Tällä hetkellä testauskapasiteetti mahdollistaa noin 20 000 testiä päivässä. Pienten lasten osuus tartunnan saaneista on sama kuin keväällä. Tartunnat ova tällä hetkellä kaikkein yleisimpiä 15 – 30 vuotiailla joiden ryhmässä tartunnat ovat erityisesti lisääntyneet, mutta tauti alkaa levitä myös muihin ikäryhmiin. Isoja tartuntaryppäitä on ollut paljon, mutta tehokkailla kartoitus- ja eristystoimilla niitä on saatu myös hallintaan. Sairaalahoidossa on suhteellisesti huomattavan paljon vähemmän kuin keväällä.

Tärkeintä on edelleen huolellinen käsihygienia, oikeanlainen yskiminen/aivastelu ja turvavälien pitäminen. Kasvomaskisuositus on voimassa koko Suomessa ja on viime viikkoina kiristynyt monilla alueilla. Heltin työntekijät käyttävät maskia kaikilla vastaanotoilla ja Heltti suosittelee, että myös jäsenemme käyttävät maskia Helttilöissä. Etätyösuositus on voimassa edelleen valtakunnallisesti.

Koronaan liittyvän karanteenin pituus lyhenee

THL:n karanteeniohjeistus muuttuu 12.10.2020 alkaen. Sekä tartuntatautilääkärin määräämää karanteeni, että omaehtoinen karanteeni lyhenevät 14 päivästä 10 päivään. Muutos ei vaikuta niihin karanteeneihin tai omaehtoisiin karanteeneihin, jotka ovat alkaneet ennen 12.10.2020

”Tiedämme tutkimukseen perustuen, että vain osa tartunnalle altistuneista sairastuu. Yli puolet näistä sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Vain hyvin harva sairastuu enää tämän jälkeen”
– THL:n ylilääkäri, Taneli Puumalainen

Jatkossakin, jos tulee koronainfektioon sopivia oireita, tulisi hakeutua testiin.

Eristys

Myös eristyksen pituus lyhenee kahdesta viikosta seitsemään päivään. Eristyksellä tarkoitetaan koronaa sairastavan henkilön eristäminen muista ihmisistä, yleensä sairaalahoidossa, mutta myös kotona. Kotieristys voidaan kuitenkin lopettaa vasta, kun oireet ovat olleet poissa kaksi päivää. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista. Vakavissa infektioissa eristys jatkuu jatkossakin 14 vuorokauteen asti.

Koronaviruksen vaiheet

Valtioneuvosto jakaa koronatilanteen toimintasuunnitelmassaan kolmeen tasoon.

Perustaso: Vastaa tilannetta keskikesällä 2020. Tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen, kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni.

Kiihtymisvaihe: Alueellinen ilmaantuvuus on suuruusluokkaa >10-25/100 000/14 vrk. Paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat pääsääntöisesti jäljitettävissä, ja sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia.

Leviämisvaihe: Tartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin, suuruusluokassa >18-50/100 000/14 vrk. Tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10%. Alle puolet tartuntalähteistä on jäljitettävissä, sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Alueellinen levinneisyystaso ei välttämättä nouse kiihtymisvaiheeseen, vaikka tartuntojen määrä nouseekin yli 10/100 000/14 vrk, jos tiedossa olevat tartunnat on hyvin jäljitetty ja leviämistä on saatu hallittua mm. karanteenien avulla. Omien arvioidensa mukaan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueet ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Vaasan sairaanhoitopiiri on raportoinut olevansa leviämisvaiheessa (8.10.2020)

Koronan levinneisyys alueellisesti (THL)

Kasvomaskisuosituksesta

Kasvomaskisuositus on voimassa koko maassa, mutta alueilla, jossa ollaan kiihtymisvaiheessa, suositellaan maskeja kaikissa tilaisuuksissa ja sisätiloissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja.

THL – Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

THL on antanut yleiset ohjeistukset, mutta aluehallintovirastot ja paikallisviranomaiset tekevät varsinaiset alueelliset ohjeistukset. Alueet voivat olla pienempiäkin kuin kokonaiset sairaanhoitopiirit. Tällä hetkellä paikallisia ohjeita ei ole kootusti saatavilla minkään viranomaistahon tarjoamana.

 

Lue Heltin kysytyimmät kysymykset koronaviruksesta
Lue lisää Heltin korona-ohjeistuksia

Julius Laine

Julius Laine: Toimin Heltissä yleislääkärinä, ja olen kiinnostunut erityisesti sairauksien ehkäisystä ja hyvinvoinnin edistämisestä. Sairauksien hoito on Suomessa varsin hyvällä tasolla, joten jatkossa tulisi yhä vahvemmin keskittyä hyvinvoinnin lisäämiseen. Hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat kulkevat rinnan ja niiden parantaminen on erittäin tehokas keino ehkäistä sairauksia. Terveysteknologia ja sen hyödyt ja haitat lääketieteen ammattilaisille ja erityisesti tavallisille kuluttajille ovat lähellä sydäntäni.