Ajatustyö

Heltti | 26.11.2021

Korona sotki pikkujoulusuunnitelmat (jälleen) – mitä tehdä?

Koronarajoitukset tulivat jälleen pahimpaan mahdolliseen aikaan – monilla työpaikoilla ehdittiin jo iloita tulevista pikkujouluista ja yhdessäolosta, ravintola- ja tapahtuma-alan yrityksissä lähestyvästä sesongista. Nyt monet organisaatiot pohtivat mitä tehdä, osa työyhteisöstä raskaasti jos juhlat joudutaan perumaan ja ravintola-alan yrittäjät pelkäävät pahinta. Miten toimia jos pikkujoulut joudutaan siirtämään ensi vuoden puolelle?

Ravintoloitsija Richard McCormick, Heltin Työpsykologi Mari Laari sekä People & Culture roolissa toimiva Kaisa Ojala vinkkaavat miten huomioida eri näkökulmat, mikäli työpaikalla ei ole syystä tai toisesta muuta vaihtoehtoa kuin perua pikkujoulut.

”Uudet rajoitukset voivat lisätä jälleen epävarmuuden tunnetta, jonka moni toivoi jo poistuneen”

Miten huomioida työyhteisö?

Syksyllä monilla työpaikoilla palattiin osittain toimistoille ja työkaverit, tiimit ja kokonaiset yksiköt kohtasivat pitkästä aikaa toisensa kasvotusten. Monille syksyn keventyneet rajoitukset tarkoittivat myös henkisen kuormituksen vähenemistä, yksinäisyyden poistumista ja yhteisöllisyyden lisääntymistä. Ja nyt olemme taas ottaneet askeleita taaksepäin rajoitusten muodossa.

“Erityisesti tänä vuonna pikkujoulujen peruuntuminen voi tuntua monesta henkisesti kuormittavammalta kuin aiemmin. Uudet rajoitukset voivat lisätä jälleen epävarmuuden tunnetta, jonka moni toivoi jo poistuneen. Työyhteisössä on hyvä huomioita, että joillekin rajoitukset lisäävät myös pelkoa jälleen lisääntyvästä yksinäisyydestä. Uudet rajoitukset ja kaamos yhdistettynä korona-kyllästymiseen voivat nostaa tunteet pintaan, aiheuttaa ahdistusta, suuttumusta, pettymystä tai lamaannusta. Siksi työpaikoilla on tärkeää kiinnittää huomiota miten mahdollisesta pikkujoulujen peruuntumisesta viestitään ja järjestetäänkö tilalle jotakin muuta yhteisöllistä.”, toteaa Heltin työterveyspsykologi ja organisaatiokonsultti Mari Laari.

Kolme vinkkiä miten huomioida työyhteisö:

  1. Varmista, että tiedät miten työyhteisössä tai tiimissä jaksetaan juuri nyt!
  2. Viesti pikkujoulujen perumisesta fiksusti – kerro ettei päätös ollut helppo ja aiheuttaa päätöksentekijöissäkin pettymystä. Kerro myös miksi tähän päätökseen tultiin ja mikä hyöty siitä on työyhteisölle. Pyri jo heti kertomaan, että kyseessä on siirto ja muistuta mitä on tulossa heti kun rajoitukset helpottavat.
  3. Tarjoa pikkujouluillalle mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoista ohjelmaa pienryhmissä tai etänä niille, jotka siihen haluavat osallistua. Osallista työyhteisö ideoimaan ja suunnittelemaan. Näin työntekijät saavat vaikutusmahdollisuuksia ja konkreettisia tapoja rakentaa yhteisöllisyyttä.

”Pyrimme kuitenkin huomioimaan tässä kurjassa tilanteessa kaikki osapuolet”

Entä jos kaikesta huolimatta on pakko perua – miten huomioida ravintola- ja tapahtumajärjestäjät?

Ravintola- ja tapahtumajärjestäjille pikkujoulut ovat elintärkeä sesonki – erityisesti tänä vuonna kun takana on pitkä ja hankala rajoitusten värittämä koronakausi.

“Me Heltissä toimimme terveysalalla ja meidän tilanteessamme vastuullisinta oli siirtää pikkujoulut ensi vuoden puolelle. Pyrimme kuitenkin huomioimaan tässä kurjassa tilanteessa kaikki osapuolet ja sen vuoksi päädyimme tekemään yhteistyötä helsinkiläisen Holiday-ravintolan ja Myllypuron Elintarvikeapu ry:n kanssa.” kertoo Heltin People & Culture roolissa toimiva Kaisa Ojala.

“Sovimme yhdessä että Heltti maksaa työntekijämme pikkujoulujen järjestelyihin käytetyt työtunnit sekä osallistuu tilattujen raaka-aineiden kustannuksiin. Jotta hävikkiä ei syntyisi, päätimme Heltin kanssa lahjoittaa ennakkoon ravintolaan tilatut raaka-aineet Myllypuron Elintarvikeapu ry:n ruokajakoon.”, lisää ravintoloitsija Richard McCormick.

Sinikka Backman, Myllypuron Elintarvikeapu ry:n toiminnanjohtaja kertoo tilanteesta: “Päivittäin saan soittoja henkilöiltä jotka eivät ole ruoka-apuun aikaisemmin joutuneet turvautumaan. Valitettavasti uusista kyselijöistä moni on lapsiperheitä. Jaamme joka viikko kolme kertaa viikossa elintarvikkeita noin 1100-1500 henkilölle per jakokerta. Kaikkien lahjoitusten saaminen on erittäin tärkeää ainakin meille, joiden elintärkeiden tuotteiden saaminen on suurimmilta osin vähittäiskauppojen varassa, sillä hävikkituotteiden saanti on kuitenkin laskenut rajusti viime vuosien aikana.”

“Erityisesti nyt on tärkeää tehdä konkreettisia tekoja, jotta paremminvointi lisääntyy. Kiitos kaikille lahjoittajille jotka haluavat tukea vähävaraisia erilaisin tavoin. Me Myllypuron Elintarvikeapussa jaamme elintarvikkeita maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.” Sinikka Backman jatkaa.

“Peruminen on todella kurjaa paitsi työyhteisön, myös ravintoloiden ja niiden henkilöstön näkökulmasta. Tiedämme ettei työtuntien tai raaka-aineiden kustannusten maksaminen korvaa pikkujouluillan tuloja, mutta se on pieni apu. Lisäksi erityisen tärkeää on, että heti kun rajoitukset helpottavat varaamme ja vietämme talvigaalamme samassa ravintolassa.” Kaisa Ojala painottaa.

Richard McCormick ja Heltti
Miten huomioida ravintolat, mikäli ainoa vaihtoehto on perua pikkujoulut:

  • Korvaa ravintolalle jo käytetyt työtunnit, raaka-ainekustannukset sekä esimerkiksi ravintolan henkilöstön pikkujouluillan työtunnit.
  • Torju hävikkiä lahjoittamalla ravintolan ennakkoon tilaamat raaka-aineet hyväntekeväisyyteen, kuten erilaisille ruoka-apua toimittaville tahoille.
  • Osta henkilöstölle lahjakortteja kyseiseen ravintolaan pikkujouluja vastaavalla summalla.
  • Varmista, että varaat saman ravintolan organisaatiosi juhlienviettopaikaksi, kun rajoitukset helpottavat.

 

Lisätietoja antavat:

Heltin työterveyspsykologi ja organisaatiokonsultti Mari Laari, 040 922 2313, mari.laari@heltti.fi
Heltin toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 756 7809, timo.lappi@heltti.fi