Korona

Heltti | 13.1.2022

Korona – missä mennään?

Tästä blogista löydät tuoreimmat koronaan liittyvät suositukset ja linkit päivittyviin ohjeistuksiin (Päivitetty: 13.1.2022)

Koronatilanne nyt:

Omikronin vaikutukset terveydenhuollon kantokykyyn ja karanteeneihin

Covid19 – eli koronapandemia ja sen omikron-variantti leviää maassamme ja maailmalla vauhdilla. Tätä kirjoittaessa Suomessa on viimeisen vuorokauden aikana todettu lähes 15 000 Covid19- tartuntaa, omikron-variantin ollessa koko maassa valtaviruksena. Infektiolääkärien arvioimana todellinen tartuntamäärä on moninkertainen PCR-testillä todettuihin tartuntoihin nähden.

Koronatartuntojen nopea lisääntyminen on asettanut terveydenhuollon kantokyvyn koetukselle ja aiheuttanut etenkin pääkaupunkiseudulla tilanteen, jossa kaikkien oireisten testaus ja tartuntojen jäljitys ei ole enää mahdollista. Testauskapasiteettia on jouduttu kohdentamaan vakavan koronataudin riskissä oleviin ryhmiin sekä riskiryhmiä hoitavaan sote-henkilöstöön. Tartuntojen lisääntyessä tämä kehitys on mahdollista myös muissa sairaanhoitopiireissä.

Mikäli testauskapasiteetti ei alueellisesti riitä kaikkien oireisten testaamiseen, positiivisen covid19-kotitestin tehnyt vähäoireinen ja riskiryhmiin kuulumaton työntekijä ei päädy enää tartuntatautiviranomaisen toimesta eristykseen vaan omaehtoiseen eristykseen ja tavanomaiselle sairauspoissaololle.

Paitsi testaus-, myös jäljitystoimintaa on ryhdytty vallitsevassa tilanteessa suuntaamaan korkean riskin tartuntatilanteisiin. Jäljityshaasteiden kanssa painivilla alueilla koronavirukselle altistunutta henkilöä ei enää aseteta tartuntatautiviranomaisen määräämään karanteeniin vaan näissä tilanteissa suositellaan omaehtoista karanteenia, jonka pituus on  5-10 vrk.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusimmassa tilannekatsauksessa THL linjasi uuden ohjeen, jonka mukaan karanteeni lyhenee minimissään viiteen päivään. Karanteenin pituus on siis jatkossa 5-10 päivää riippuen tartuntatautilääkärin määräyksestä. THL on ehdottanut myös resurssien siirtämistä jäljityksestä sairaanhoitoon ja rokotuksiin.

Koronatartunnan välttämisessä korostuu jo tutuksi tulleet asiat:

  • Rokotekattavuus
  • Vain terveenä työpaikalle
  • Kasvomaskin käyttö (FFP2-tason maski erityisesti vakavan tautimuodon riskissä oleville)
  • Turvavälit ja kokoontumisrajoitusten noudattaminen
  • Aivastamis- ja niistämishygienia
  • Hyvä käsihygienia
  • Kotitestien käytön lisäämistä suositellaan esim. ennen vierailua riskiryhmään kuuluvan luona. Kotitestissä näytteenottotekniikka on merkittävin testin luotettavuuteen vaikuttava asia. Tosin etenkin omikron-variantin kohdalla kotitestin tulos voi olla positiivinen vasta muutaman päivän kuluttua oireiden alusta. 

 

Tämänhetkinen suositus:

Miten toimia työantajana, jos…

  • Työntekijällä on lieviä hengitystieoireita, mutta hän ei kuulu vakavan koronataudin riskiryhmään
    • Suosituksena kotitestaus pikatestillä
    • Mikäli pikatestin tulos on positiivinen, omaehtoinen eristys ja sairauspoissaolotodistus esim. työterveyshuollosta
    • Virallista testiä ei tarvita, jos
      • samassa taloudessa asuvalla on jo varmennettu koronavirusinfektio, eikä työntekijä tai työantaja aio hakea tartuntatautipäivärahaa
      • virallista eristyspäätöstä ei tarvita tartuntatautipäivärahan saamiseksi työntekijän tai työnantajan toimesta
      • työntekijä ei tarvitse koronapassia varten todistusta sairastetusta koronataudista (koronapassissa näkyy vain terveydenhuollon testillä varmennettu koronavirusinfektio)
        • Huomiona että testiin pääseminen tilanteeseen sopivalla aikataululla voi olla haastavaa, jos testattava ei kuulu testausten ydinkohderyhmään
    • Mikäli pikatestin tulos on negatiivinen, pikatesti on hyvä uusia peräkkäisinä päivinä. Oireiden jatkuessa omaehtoinen eristys ja sairauspoissaolotodistus.
  • Työntekijä tietää altistuneensa koronalle esim. perhepiirissä ja on oireeton
    • Mikäli työntekijän työtehtävät mahdollistavat etätyön, suosituksena on omaehtoinen karanteeni ja töiden jatkaminen etänä. Oireettomana ei ole perusteita sairauspoissaololle.
  • Työntekijän lapsi on asetettu karanteeniin. Lapsi vaatii vanhemman läsnäoloa.
    • Jos mahdollista, työntekijä on karanteeniin asetetun lapsen kanssa kotona ja jatkaa työtä etätyönä
  • Työmatka vaatii negatiivisen Covid19-testituloksen, ja testauspisteisiin on usean päivän jono

 

Tämänhetkinen suositus:

Miten mukautua tilanteeseen työnantajana

  • Tartuntatautipäiväraha
    Asiakasyrityksissä on hyvä käydä sisäistä keskustelua ja ohjeistusta tartuntatautipäivärahasta, halutaanko sitä tässä tilanteessa hakea? Toistaiseksi tartuntatautilakiin ei ole tehty muutoksia.
  • Sairauspoissaolotodistus-käytännöt
    Heltin suosituksena on harkita omailmoitteisen sairauspoissaolon pidentämistä viiteen vuorokauteen pandemian ajaksi. Mikäli sairauspoissaolotodistus tarvitaan, työnantaja voi hyväksyä sairaanhoitajan tai työterveyshoitajan kirjoittaman viiden päivän sairauspoissaolotodistuksen pandemian jatkuessa. Näin toimien saamme turvattua heltin jäsenpalvelujen toiminnan, ja kohdistettua lääkärityötä sairaanhoitoa tarvitseville jäsenillemme. Pyydämme asiakasyrityksiämme ilmoittamaan nimetylle työterveyshoitajallemme 19.1.2022 mennessä, mikäli yllä esittämämme toimintamalli ei ole teille mahdollinen.
  • Työntekijöiden oireettomat altistumiset ja työntekijöiden lasten karanteenimääräykset
    Mikäli työntekijän työtehtävät mahdollistavat etätyön, voidaan sopia esimerkiksi että työntekijä saa siirtyä omaehtoiseen karanteeniin ja jatkaa työtä etätyönä. Mikäli työtehtävät vaativat työpaikalla läsnäoloa tai kotiolosuhteet eivät mahdollista etätyötä, THL suosittelee että töihin voi mennä täysin oireettomana, kunhan käyttää kasvomaskia ja välttää kontakteja. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Sairauspoissaolon peruste on aina sairaus, eli oireettomalle, omaehtoisessa karanteenissa olevalle tai oireetonta lasta kotona hoitavalle työntekijälle ei voida kirjoittaa sairauspoissaolotodistusta.
  • Työmatkat
    Testauskapasiteetin ollessa kovilla, suosittelemme työmatkojen koronatodistuksia varten käyttämään erityisesti matkustajille tarkoitettuja testipaikkoja (kts. yllä). Finnairin ja Aavan lentokentän testauspisteellä tehty testi jää ensin työntekijän itsensä maksettavaksi. Kustannusten korvaamista varten suosittelemme työpaikalle sisäisiä ohjeistuksia.
    Mehiläisen verkkokaupasta voi matkaa varten ostaa testin ja todistuksen joko työntekijä itse tai työnantaja vaikka useammalle työntekijälle kerrallaan.

 

Tuoreimmat suositukset koronatestaukseen hakeutumisesta

THL suosittelee kotitestejä lieväoireisille. Löydät ajantasaiset ohjeet koronatestiin hakeutumisesta THL:n sivuilta.

Testauskapasiteetin ollessa kovilla, suosittelemme työmatkoja varten tarvittavia koronatodistuksia varten käyttämään erityisesti matkustajille tarkoitettuja testipaikkoja (ks. yllä) Näiden tahojen kautta tehtävä koronatestaus jää ensin työntekijän itsensä maksettavaksi. Kustannusten korvaamista varten suosittelemme työpaikalle sisäisiä ohjeistuksia.

 

Ajantasaista tietoa rajoituksista ja muista ohjeista

Katso myös Heltin Yleisimmin kysytyt kysymykset koronaviruksesta


Koronatapahtumat pähkinänkuoressa

Vajaa kaksi vuotta sitten Kiinan Wuhanin suunnalta alkoi kuulua huolestuttavia uutisia uudesta, helposti tarttuvasta ja vakavia tautimuotoja aiheuttavasta viruksesta, joka nykyään tunnetaan nimellä Covid19- eli koronavirus. Virus on sittemmin kiertänyt käytännössä koko maailman, useamman eri virusmutantin muodossa.

Uuden viruksen myötä maailma oli hetkessä polvillaan, mutta samalla alkoi ennennäkemätön yhteistyö eri lääketieteen alojen ammattilaisten keskuudessa. Loppuvuonna 2020 alkoi näkyä valoa tunnelin päässä, kun useampi koronarokote läpäisi laajat turvallisuuskokeet ja sai viranomaisilta myyntiluvat. 

Rokotteiden saatavuus oli alkuun esteenä laajamittaisille rokotuksille. Seurantatietoa rokotteista ja niiden turvallisuudesta on kertynyt paljon. Kiistaton näyttö puhuu sen puolesta, että kaksi rokotetta antaa erinomaisen suojan sairaalahoitoa vaativalta vakavalta tautimuodolta. Suomessa kolme neljästä sairaalahoitojaksosta syyskuussa 2021 oli rokottamattomilla.